Férfi kézi: Ha nem Pastor irányítana, nem tartanék itt – Rosta Miklós

Vágólapra másolva!
2022.08.04. 07:12
null
Rosta Miklós (jobbra) szívesen emlékszik vissza a Veszprém elleni bajnoki döntőre, de már a következő idényre készül a Szegeddel (FOTÓ: TUMBÁSZ HÉDI)
Úgy emlékszik rá, mintha tegnap dobta volna be a bajnoki címet jelentő gólt az utolsó másodpercben. Rosta Miklós, a Pick Szeged beállója szeptemberben kezdi el a negyedik idényét a klubnál, annak pedig kifejezetten örül, hogy továbbra is Juan Carlos Pastor irányításával.

 

Ki ne emlékezne az előző idény utolsó mérkőzésére, a férfi bajnoki döntő veszprémi visszavágójára, amelyen Rosta Miklós utolsó másodpercben szerzett góljával 30–29-re győzött a Szeged kézilabdacsapata, és 58–58-as összesítéssel megvédte a bajnoki címét? Természetesen a 2019 óta az alföldi együttesben játszó beálló sem felejtette el a két hónappal ezelőtti eseményeket.

„Még mindig élénken él bennem a finálé, olyan, mintha tegnap történt volna – emlékezett vissza lapunknak Rosta Miklós. – Nem kérdés, mennyire boldogok voltunk akkor is és most is, örökké emlékezni fogunk arra a meccsre. Nem hiszem, hogy valaha is szerzek még ilyen gólt.”

Kissé könnyebb helyzetben voltak a szegediek a 2020–2021-es kiírásban, hiszen a hazai pályán kiharcolt háromgólos előny után egy góllal sikerült felülmúlniuk a Veszprémet.

„Azt terveztük, hogy a veszprémi visszavágóra nagyobb, négy-öt gólos előnnyel utazunk, de nem jött össze, pedig a helyzeteink megvoltak, csak nem tudtuk kihasználni őket. Veszprémben sosincs könnyű dolga egyik csapatnak sem, győzni pedig kifejezetten nehéz”  – elevenítette fel a 23 éves beálló.

Július 25-én kezdte el a felkészülést a Szeged a következő idényre, a hazai környezetben végzett edzéseket követően szombat óta már Kranjska Gorán, magaslaton folytatja az edzőtáborozást. Rosta szerint nem volt nehéz visszarázódni a kemény hétköznapokba, hiszen a nyárra is kaptak feladatot.

„Tartalmasan telt a nyár, viszont hamar elröppent – mondta a beálló. – Persze, nem tehettük félre teljesen a sportot, hiszen arra a majdnem másfél hónapra is mindenki kapott egyéni edzéstervet. Múlt hétfőn izgatottan üdvözöltük egymást, szerdán viszont már elkezdtük a kemény edzéseket, szombattól pedig Szlovéniában alapozunk. A magaslati edzés a felkészülés legnehezebb része.”

Amellett, hogy a szegediek ezúttal sem számíthatnak könnyű őszre, annak mindenképpen örülhetnek, hogy vezetőedzőjük, Juan Carlos Pastor és segítője, Marko Krivokapics 2024-ig biztosan a klubban marad. A válogatott beálló boldog, hogy továbbra is együtt dolgozhat velük.

„Amikor 2019-ben Szegedre kerültem, teljesen más rendszer és stílus fogadott. Pastort már akkor is nagyra tartottam, ahogyan azóta is. Az elmúlt években megismertem, jobban átlátom, mit miért csinál. Szinte már félmondatokból is értjük egymást.”

A spanyol vezetőedző messze földön ismert szigoráról és keménykezűségéről. Rosta szerint nincs baj a vezetőedző stílusával, hiszen ez vezet eredményre.

„Ha nem Pastor tanított volna az elmúlt években, valószínűleg nem tarta­nék ott, ahol most. Nyilván van különbség edző és edző között, de a játékosnak alkalmazkodnia kell, ki kell alakítania a jó viszonyt. Édesapám mindig azt hangsúlyozta: amit a mester mond, az szent és sérthetetlen! Pastor keményen űz, hajt minket, de ettől vagyunk eredményesek, ráadásul férfiak vagyunk, jobban viseljük, ha kiabálnak velünk.”

Rosta tisztában van vele, hogy a posztján Bánhidi Bence az alapember, ettől függetlenül azon dolgozik, hogy meghatározó játékossá váljon.

„A harmadik idényem végére szerettem volna a klub meghatározó játékosává válni, ezért még mindenképpen dolgoznom kell. Bencét nap mint nap látom edzeni, készülni a mérkőzésre, így könnyen elleshetem tőle a trükköket. Bízom benne, hogy a jövőben több szerepet kapok, és bizonyíthatom Pastor mesternek, hogy számíthat rám” – zárta a gondolatait Rosta Miklós.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik