Férfi kézi: Európa élvonalába tartozik a magyar NB I – Stranovsky

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2020.09.14. 08:37
null
Martin Stranovsky szerint az NB I Európa élvonalába tartozik (Fotó: Mol-Pick Szeged)
Az egykori Barcelona-játékos Martin Stranovsky nem sokat gondolkodott a Mol-Pick ajánlatán, noha tudta, Juan Carlos Pastor egyelőre december végéig számol vele.

 

A 35. életévét szombaton betöltő Martin Stranovsky bátyja, a korábbi szegedi jobbszélső, Tomás nyomdokaiba lépett, miután igent mondott Juan Carlos Pastor hívó szavára. Az egyik, ha nem a legjobb szlovák játékosnak tartott fiatalabbik Stranovsky azért került képbe, mert a tavalyi csonka idényben folyamatosan sérüléssel bajlódó izlandi Stefán Sigurmannsson továbbra sem egészséges, ezért a balszélső poszton a veterán Jonas Källman helyetteseként a mindössze 19 esztendős Bajus Brunó maradt. Az Ademar León és a Barca korábbi kézilabdázója a Tatran Presovnál azután vált szabadon igazolhatóvá, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira hivatkozva az eperjesiek egyoldalúan felbontották 2021 nyaráig szóló szerződését úgy, hogy nem is tárgyaltak vele az esetleges fizetéscsökkentésről.

AZ ÉV VÉGÉN DÖNTENEK

Juan Carlos Pastor, a Szeged edzője:
„Elsősorban azért volt szükségünk Martin Stranovskyra, mert a sérült Stefán Sigurmannsson továbbra sem edzhet velünk, ezért olyan játékost kerestem, aki képes tehermentesíteni Jonas Källmant, legfőképp a magyar élvonalban. Az elmúlt idényben fontos mérkőzéseken kellett nélkülöznünk a balszélsőinket, nem szerettem volna ismét ebbe a helyzetbe kerülni. Martinnal még több könnyű gólt szerezhetünk lerohanásból, és az öt egyes védekezésünkbe is remekül illeszkedik. Egyelőre csak december végéig szól a szerződése, az év végén döntünk a jövőjéről.”

„Még most sem értem, miért nem beszéltek velem a Presovnál a kialakuló helyzetről, egyszer csak azt vettem észre, nincs klubom. Szomorú, hogy ilyen megtörtént, noha Szlovákiában nem valami népszerű a kézilabda, a kormányunk sem támogatja és tehetségeink sincsenek. A hirtelen jött szabadidőmben ezért elvégeztem egy spanyol edzői tanfolyamot, miközben lejártam edzeni a szülővárosom, Érsekújvár csapatába. Egy keddi napon megcsörrent a telefonom, a Mister (Juan Carlos Pastor – a szerk.) volt az. Megkérdezte, érdekelne-e egy lehetőség. Négy hónapról beszélt, így az elejétől fogva tudtam, december végéig számítanak rám, aztán majd meglátjuk. Ennek ellenére nem fordult meg a fejemben, hogy nemet mondjak. Bepakoltam két bőröndbe, elbúcsúztam a családomtól, és indultam Magyarországra. Elvégeztek rajtam két koronavírustesztet, mindkettő negatív lett, mostanra már bemutatkoztam a Mol-Pick Szegedben”  –  mondta Martin Stranovsky, aki igencsak meglepődött, hogy rá esett a választás, mivel már nem tartozik a fiatal játékosok közé, ráadásul a balszélső pozíciót a legtöbbször „házon belül” oldják meg az együttesek. Hozzátette, a kézilabdázáson kívül máshoz nem ért, miután húszéves sem volt, amikor külföldre igazolt, ebből adódóan az érettségi a legmagasabb iskolai végzettsége.

A 96-szoros szlovák válogatott kilenc idényt húzott le Spanyolországban, hetet a Leónban, kettőt a Barcelonában, így egyáltalán nem ismeretlen számára Pastor stílusa, habár azzal csak most szembesült, a Tisza-partiak világbajnok trénere mennyire figyel a legapróbb részletekre is. Azzal is tisztában volt, a magyar bajnokság színvonala idényről idényre fejlődik, ám az újonc, tizenéves fiatalokból álló Veszprémi KKFT érett játékára, taktikai felkészültségére ő sem számított.

„Szerintem Európa élvonalába tartozik a magyar NB I: a gárdák gyors, modern kézilabdát játsszanak, és tele vannak kemény, erős védőkkel. Csurgón megszenvedtünk a győzelemért, ahogy a veszprémi gyerekek ellen is. Tetszik, hogy meg kell küzdeni a két pontért – folytatta Martin Stranovsky, aki egyelőre egyedül rendezkedett be a csongrádi megyeszékhelyen, a családja továbbra is Szlovákiában van. – Csütörtökön jön a PSG a Bajnokok Ligájában, addig azonban még sokat kell dolgoznunk. Senki sem tudja, hosszú távon lehetnek-e nézők majd a BL-meccseken, a hazai pálya előnyéről így nemigen beszélhetünk. Fel kell készülni, egyszer ötezer ember előtt játszunk, máskor pedig üres csarnokban. Ez nem könnyű egy sportolónak.”

A MOL-PICK SZEGED HETI PROGRAMJA
Bajnokok Ligája. PSG (francia) (o), csütörtök, 18.45.
NB I. Cegléd (i), szombat, 18 óra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik