Férfi kézi Eb-sel.: egy csoportban a németek és az osztrákok

R. B., H. T., V. Sz.R. B., H. T., V. Sz.
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 17:38
null
2020-ban a spanyol válogatott nyerte meg az Európa-bajnokságot (Fotó: AFP)
Kedden Bécsben kisorsolták a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását. A franciák a szerbekkel, a belgákkal és a görögökkel találkoznak, míg a dánok az északmacedónok, a svájciak és a finnek ellen harcolhatják ki a részvételt.

A csoportgyőztesek és második helyezettek mellett a négy legjobb csoportharmadik kijut az Európa-bajnokságra (utóbbiak megállapításához csak az első kettő elleni eredményeket veszik figyelembe).

FÉRFI KÉZILABDA EB, 2022
SELEJTEZŐ
1-es csoport:
Franciaország, Szerbia, Belgium, Görögország
2-es csoport:
Németország, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Észtország
3-as csoport:
Csehország, Oroszország, Ukrajna, Feröer
4-es csoport:
Izland, Portugália, Litvánia, Izrael
5-ös csoport:
Szlovénia, Hollandia, Lengyelország, Törökország
6-os csoport:
Norvégia, Fehéroroszország, Lettország, Olaszország
7-es csoport:
Dánia, Észak-Macedónia, Svájc, Finnország
8-as csoport:
Svédország, Montenegró, Románia, Koszovó

A selejtező 2020 novemberében kezdődik.
1. forduló: november 4–5.
2. forduló: november 7–8.
3. forduló: március 10–11.
4. forduló: március 13–14.
5. forduló: április 28–29.
6. forduló: május 2.

VÉLEMÉNYEK

SZITA Zoltán, a magyar válogatott balátlövője: „Éppen az a szakasza maradt ki az idénynek, amikor minden eldőlt volna a lengyel bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is, így van egy kis hiányérzetem. Azért is várom ezt a tornát, mert hiányzik a versenyzés, és bár nem tétmeccsek lesznek, mégis minden találkozó az, különösen hazai pályán, hazai közönség előtt! A felnőttmezőnyben ráadásul még sosem játszottam a horvátokkal és a spanyolokkal, és amúgy is a legjobbak ellen szeretek leginkább kézilabdázni, mert tőlük lehet a legtöbbet tanulni és siker esetén a legtöbb önbizalmat szerezni.”

NAGY László, a magyar szövetség alelnöke: „A fiatal magyar válogatott megállta a helyét a januári Európa-bajnokságon, így továbbra is él a bizalom, és várhatóan csatlakoznak azok a játékosok, akik sérültek voltak: Bodó Ricsire és Lékai Mátéra nagy szükség van. Az ellenfelek, akárcsak mi, többek között tesztelni is fogják a csapatukat, új taktikai elemek vagy új játékosok beépítésével is próbálkoznak, ezért mindenki komolyan veszi az ilyen felkészülési tornákat, határozott célokkal utazik. A szakmai stábbal azt szeretnénk látni a csapattól, amit Svédországban, illetve, hogy ahhoz képest ne hátra tegyünk egy lépést, hanem előre másfelet.”

A 15. férfi kézi Európa-bajnokságnak Magyarország és Szlovákia ad otthont 2022. január 13. és 30. között. Hazánkban Budapesten, Debrecenben és Szegeden, míg északi szomszédainknál Pozsonyban és Kassán rendezik a mérkőzéseket.

Magyarország, Szlovákia, Spanyolország és Horvátország sem marad mérkőzések nélkül. A négy Eb-résztvevő egymással küzd meg az Európa-kupáért a selejtező alatt.

„Mivel az Európa-kupát ebben a formában csupán másodszor rendezik meg, igazi kuriózumnak számít a kézilabdasport világában – mondta Bíró Szabolcs, a 2022-es Eb szervezőbizottságának vezetője a Nemzeti Sportnak. – Éppen ezért mi is úgy tekintünk rá, mint tökéletes lehetőségre, amivel felvezethetjük a következő másfél évet, hogy 2022 januárjában minden a kézilabda körül forogjon. Már önmagában az is jelentős sportszakmai értéket képvisel, hogy 2008 után – amikor a 2006-os Eb-győztes francia válogatottat láthattuk vendégül – ismét regnáló Európa-bajnokot fogadhatunk hazánkban. Mivel a férfiválogatottunk automatikusan résztvevője az Eb-nek, ezek az összecsapások kiemelten fontos szerepet kapnak a hazai Eb-ig vezető úton, ennél erősebb ellenfeleket nehezen találhattunk volna a csapatnak.”

Bíró hozzátette, a négycsapatos sorozat mérkőzéseinek helyszíneit még nem véglegesítették, de bíznak benne és dolgoznak rajta, hogy az érdeklődők novemberben már telt házas meccseken szurkolhassanak, hiszen – ahogy a 2022-es Európa-bajnokság koncepciójával kapcsolatban is megjegyezte – szeretnék a sportrendezvényeket új szintre emelni, ami rengeteg munkával és tervezéssel jár még, és ennek tökéletes részállomásai lehetnek az Európa-kupa hazai fordulói.

A magyar válogatott programját ide kattintva olvashatják!

ELŐZMÉNYEK

• A sorsoláson 32 európai csapat volt érdekelt, ebből 20 kijut a 2022-es bajnokságra. Magyarország és Szlovákia házigazdaként biztos résztvevő, ahogy a címvédő Spanyolország és a 2020-as tornán ezüstérmes Horvátország is.

• A 32 selejtező országot négy kalapba osztotta az EHF az aktuális európai ranglista alapján a sorsolás előtt.
1. kalap: Norvégia, Svédország, Dánia, Németország, Franciaország, Csehország, Izland
2. kalap: Ausztria, Fehéroroszország, Portugália, Észak-Macedónia, Szerbia, Oroszország, Montenegró, Hollandia
3. kalap: Svájc, Litvánia, Románia, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Lettország, Lengyelország, Belgium
4. kalap: Finnország, Olaszország, Törökország, Izrael, Észtország, Görögország, Koszovó, Feröer

• Franciaország, Németország, Norvégia, Portugália, Szlovénia és Svédország olimpiai selejtezőtornán vesz részt 2021 márciusában, így a 3. és 4. fordulós Eb-selejtezőjét 2021 januárjában játssza le.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik