Férfi kézi Eb-sel.: A szurkolóinkért vagyunk, értük játszunk! – Székely

SNEFF SZILÁRDSNEFF SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.10.14. 11:23
null
Szenzációsan védett Székely Márton (is): 24 lövésből 13-at hárított (Fotó: Török Attila)
Bravúrt bravúrra halmozott a két magyar kapus a litvánok ellen szerdán megnyert Európa-bajnoki selejtezőn, ettől függetlenül a Tatabányára nyáron visszatérő Székely Márton csalódott, amiért nem tudtak hétméterest hárítani.

Egy kivétellel minden benevezett magyar mezőnyjátékos gólt dobott Litvánia ellen a szerdán 36–23-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőn, mindössze a 26 éves, nyár óta a portugál Benficában játszó irányító, Juhász Ádám nem talált be – igaz, pályára sem lépett. Akik viszont lehetőséget kaptak Chema Rodríguez szövetségi kapitánytól, éltek is vele, védekezésben és támadásban is nagyszerűen játszottak a mieink, főleg a kapusaink, hiszen az első félidőben Mikler Roland, a második játékrészbenSzékely Márton parádézott.

Utóbbi szenzációs védési mutatót produkált: a huszonnégy kapura tartó lövésből tizenhármat hárított, ráadásul az 55. percben tíz méterre a kaputól a levegőbe felugorva akadályozott meg egy litván gyors indítást.

„Már kis korom óta próbálom bevenni ezt a technikát a repertoáromba” – mondta lapunknak a nyártól újra Tatabányán védő kapus. – A legutóbbi idényben az edző kérésére sokat gyakoroltuk az Eurofarm Peliszterben, azonban korábban már többször is kipróbáltam ezt a fajta védést, ezért nem okozott nehézséget élesben bevetni. Ehhez persze együtt kell élni a játékkal, annak pedig kifejezetten örülök, hogy nem lett belőle sem piros lap, sem eladott labda.”

Természetesen a válogatott kezdőkapusát, a szegedi Mikler Rolandot is dicséret illeti, hiszen nyolc védést mutatott be az első félidőben, többek között neki köszönhető, hogy már a találkozó első tíz percében kialakult a nagyobb különbség a két csapat között.

„Roli az előre megbeszéltek szerint megadta az alapot, hiszen az ő teljesítménye ösztönzőleg hatott rám is. Mivel a többiek nagyon jól védekeztek az egész mérkőzésen, nekünk is könnyebb dolgunk volt a kapuban. Minden úgy alakult, ahogy szerettük volna, és remélem, a szurkolóink is jól érezték magukat. Bennünk van még a januári Eb-kudarc, ezért is szerettünk volna mindenképpen nagyobb különbséggel nyerni, szerencsére a végén már gálát rendeztünk a közönségnek– mondta Székely, aki egyetlen mutató miatt volt kissé csalódott. – Nem fogtunk egyetlen hetest sem, és ez bánt, de majd legközelebb.”

Az összecsapás után éppen Mikler és Székely hagyta el utoljára a pályát, hiszen annyi aláírást és szelfit kértek a két kapustól, mintha valamelyik híres magyar énekes lépett volna fel az Érd Arénában.

„A szurkolóinkért vagyunk, értük játszunk. Az a legkevesebb, hogy megállunk és megpróbálunk a kérésüknek eleget tenni” – mondta erre Székely.

A magyar együttes vasárnap délután Grúziában lép pályára, a tatabányai kapus nem számít könnyű mérkőzésre, de szerinte az lehet a győzelem kulcsa, ha esélyt sem adnak az ellenfelüknek.

„Örülnék, ha vasárnap is hasonló különbségű győzelmet aratnánk, viszont Svájctól csupán egy góllal kaptak ki a grúzok, úgyhogy biztosan alaposan elemezzük azt a találkozót is” – mondta Székely.

„Hosszú utazás vár majd ránk, és a lábak is biztosan fáradtak lesznek, de nem szabad elhitetnünk az ellenfelünkkel, hogy bármilyen esélye is lehet hazai pályán. Természetesen szeretnénk megnyerni a csoportot, az Eb-selejtezőben lejátszott mérkőzésekkel pedig készülünk a következő világversenyre.”

KÉZILABDA
FÉRFI EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
6. CSOPORT
16.00, Tbiliszi:
Grúzia–Magyarország – élőben az NSO-n!

EMLÉKEZTETŐ
FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
6. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–LITVÁNIA 36–23 (20–13)

Érd, 1800
néző. Vezette: Pandzsics, Mosorinszki (szerbek)
MAGYARORSZÁG: MIKLER R. – P. Rodríguez 1, Leimeter 4, LÉKAI 5, Rosta M. 2, Szita 4, Bóka 3. Csere: SZÉKELY M. (kapus), LIGETVÁRI 3, Sipos A. 1, BODÓ 4, Hanusz 2, Sunajko S. 4 (1), Szöllősi Sz. 1, Hornyák P. 2. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
LITVÁNIA: Gurskis – Malasinkas 5 (4), Dumcius, P. Barbarskas 1, B. Babarskas 3, Grimuta, Jovaisas 1. Csere: Morkunas (kapus), Lapiniauskas 1, Simenas 1, Stankevicius 1, Petreikis 2, RASAKEVICIUS 5, Pleta 1, Palevicius 2. Szövetségi kapitány: Gintaras Savukynas
Az eredmény alakulása.
8. p.: 6–1. 19. p.: 13–4. 26. p.: 19–10. 40. p.: 24–15. 46. p.: 28–16. 50. p.: 30–17. 55. p.: 33–20
Kiállítások:
10, ill. 12 perc
Hétméteresek: 2/1, ill. 4/4
MESTERMÉRLEG
Chema Rodríguez:
– A mérkőzés elejétől kezdve keményen játszottunk, ez alapjaiban meghatározta a folytatást. Minden játékos harcolt, és száz százalékban odatette magát, a kapusok kiemelkedően teljesítettek, de a védekezésünk és a lerohanásaink is rendben voltak. Ez még csak az első találkozónk volt a csoportban, ezután is mindent megteszünk, hogy ehhez hasonló játékot lásson tőlünk a magyar közönség.
Gintaras Savukynas: – Egyértelmű, hogy a két válogatott más-más szintet képvisel, ez pedig a végeredményben is megmutatkozott. Bár elveszítettük a mérkőzést, sokat tanultunk belőle, amit a további összecsapásainkon kamatoztatni tudunk. A célunk egyértelmű, szeretnénk kijutni az Európa-bajnokságra. Bár a magyarok várhatóan megnyerik a csoportot, nagy harcot fogunk vívni a második helyért.

A csoport másik mérkőzésén: Svájc–Grúzia 24–23

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik