Férfi kézi Eb: A rutin nem mellettünk szól – Mikler

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2020.01.07. 11:52
null
Mikler a csehek ellen is a magyar csapat oszlopa volt (Fotó: Cseh Péter/MKSZ)
Mikler Roland, a válogatott csapatkapitánya szerint a héten kezdődő Európa-bajnokságon el kell engedniük azt a terhet, ami egy világverseny velejárója.

 

Nincs vita arról, hogy a héten kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott legbiztosabb pontja az ötödik kontinensviadalára – és tizenegyedik világversenyére – készülő Mikler Roland, aki a Csehország elleni győztes felkészülési meccsen kétszázadik alkalommal húzta magára a válogatott mezét. Ezzel a múlttal vitathatatlanul ő a legtapasztaltabb a keretben, főleg, hogy sérülés miatt nem utazik az együttessel a 134-szeres válogatott irányító Lékai Máté és a 63-szoros válogatott bal-átlövő Bodó Richárd sem.

NÉVJEGY: MIKLER ROLAND

Született: 1984. szeptember., 20. Dunaújváros

Magassága/testsúlya: 190 cm/92 kg

Posztja: kapus

Klubjai: Dunaferr SE (1995-2010), Pick Szeged (2010-2014), MKB MVM Veszprém, Telekom Veszprém (2014-2019), Mol-Pick Szeged (2019-)

Edzői: Imre Vilmos (nevelőedző), Rapatyi Tamás, Buday Ferenc, Ökrös Csaba, Kolics János, Imre Vilmos, id. Kiss Szilárd, Petlfanski Predrad, Imre Vilmos, Skaliczki László, Juan Carlos Pastor, Carlos Ortega, Xavier Sabate, Ljubomir Vranjes, David Davis

Válogatottságai/góljai: 200/0

Legjobb eredményei: olimpiai 4. (2012), 2x vb-7. (2011, 2017), vb-8. (2013), vb-10. (2019), 2x Eb-8. (2012, 2014), Eb-12. (2016), Eb-13. (2006), Eb-14. (2018), világkupa-7. (2004), junior-vb-3. (2005), junior Eb-4. (2004), ifjúsági Eb-8. (2003), 2x Bajnokok Ligája-2. (2015, 2016), Bajnokok Ligája-3. (2017), EHF-kupa-győztes (2014), 2x SEHA-liga-győztes (2015, 2016), 4x magyar bajnok (2015, 2016, 2017, 2019), 4x Magyar Kupa-győztes (2015, 2016, 2017, 2018), az év legjobb játékosa (2014)

A Mol-Pick Szeged 35 éves kapusának élete nagyon megváltozott 2019-ben, a nyáron ugyanis ikrekkel bővült a család, így a magyar válogatott felkészülésé­ben sokáig nem is tudott részt venni, sőt az sem volt biztos, hogy a januári kontinensbajnokságon számíthat-e rá Gulyás István szövetségi kapitány.

„Őszintén mondhatom, nagyon nehéz döntés volt, hogy a családommal maradjak-e, vagy elutazzak az Európa-bajnokságra – mondta Mikler Roland a Nemzeti Sportnak. – Hogy végül mégis a csapattal tartok, nagyrészt a feleségemnek köszönhető, aki azt mondta, hogy itt a helyem. Ezt én is így érzem!”

A kapus elmondta, azért is döntött a csatlakozás mellett, hogy minél erősebben tudjon kiállni a megfogyatkozott gárda, amely nagyon kicserélődött az elmúlt időszakban, részben sérülések, részben a korosztályváltás miatt. Ha esélyesnek, ha esélytelennek tartják a csapatot, egy Eb mindig nagy motiváció, ráadásul a kétszázadik válogatottságáért kapott emlékplakett szintén ösztönző erő volt.

„Minden edzést – napi kétszer két órában – arra használtunk ki, hogy minél jobban összecsiszolódjon a csapat, amely szinte teljesen új összeállításban lép majd pályára Svédországban – magyarázta Mikler. – Tény, kevés olyan játékos van a keretben, aki nemcsak Európa-bajnokságon, hanem más nemzetközi versenyen is elegendő tapasztalatot szerzett, így mondhatjuk, hogy a rutin nem mellettünk szól. Viszont a fiatalos lendület igen, mint ahogy az is, hogy teher nélkül léphetünk pályára Malmőben, ami a helyezést illeti, nincs velünk szemben elvárás.”

A kapus fontosnak tartotta hozzátenni, határozottan úgy érzi, ezekben a fiatalokban azért ott motoszkál, hogy ha már kifutnak a pályára és rajtuk van a címeres mez, csússzanak-másszanak is a sikerért, adjanak ki magukból mindent. Persze még kiderül, miként ölt ez formát, a játékban hogy fejeződik ki, hiszen sok apró dolgon kell még csiszolniuk a január 11-i, Oroszország elleni Eb-rajtig.

„A felkészülési meccsek éppen arra jók, hogy ezeket pontosan lássuk, és azokat a páros vagy hármas kapcsolatokat, amelyek edzésen működnek, éles szituációban is teszteljük. Az eredmény éppen ezért talán nem is olyan mérvadó ezeken az összecsapásokon” – folytatta a játékos, aki szerint az a legfontosabb, hogy a védekezés stabil legyen, mert jelenleg leginkább ezzel tudnák megfogni az ellenfeleket.

„Egy válogatottnak még akkor is kevés a felkészülési idő, ha össze van szokva és régóta játszik együtt. Nagy csodák nincsenek: teljesen új a csapat, a játékosok keveset játszottak együtt, világversenyen sem sokan vettek részt a keretből, ugyanakkor ha nincs is elvárás, mégiscsak teher egy országot képviselni. Márpedig el kell engedniük a srácoknak ezt a terhet, hogy bármi is történjék, magunkra tudjunk figyelni, és fegyelmezetten csináljuk meg, amit az edző elvár tőlünk” – mondta végül a csapatkapitány, aki elárulta, bármennyire is nehéz volt most döntenie, nem szeretne úgy gondolni erre az Eb-re, mint esetleg az utolsó világversenyére.

„A jövő sok mindentől függ, de most csak arra gondolok, hogy itt vagyok, és csinálom” – fogalmazott Mikler.

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-RE UTAZÓ KERETE
KAPUSOK:
Andó Arián (Balatonfüred), Mikler Roland (Mol-Pick Szeged), Székely Márton (Telekom Veszprém)
JOBBSZÉLSŐK: Fekete Bálint (Cuenca – Spanyolország), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
JOBBÁTLÖVŐK: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (Lemgo – Németország), Máthé Dominik (Balatonfüred)
IRÁNYÍTÓK: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
BEÁLLÓK: Bánhidi Bence (Mol-Pick Szeged), Rosta Miklós (Mol-Pick Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
BALÁTLÖVŐK: Ligetvári Patrik (La Rioja – Spanyolország), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Wisla Plock – Lengyelország)
BALSZÉLSŐ: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Szövetségi kapitány: Gulyás István
Edző: Chema Rodríguez
Csapatmenedzser: Nagy László

FÉRFI KÉZILABDA EB (január 9–26., Ausztria, Norvégia, Svédország)
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-CSOPORT (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-CSOPORT (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-CSOPORT (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D-CSOPORT (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-CSOPORT (Malmö): Dánia, MAGYARORSZÁG, Izland, Oroszország
F-CSOPORT (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
Január 11. (szombat), 16.00:
MAGYARORSZÁG–Oroszország (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 13. (hétfő), 20.30: Dánia–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)
Január 15. (szerda), 18.15: Izland–MAGYARORSZÁG (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik