Férfi kézi Eb 2022: új megközelítéssel készülünk a hazai rendezésű tornára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2020.01.29. 12:04
null
Nagy László, Győri Mátyás, Nagy Bence és Wossala Rozina (Fotó: Török Attila)
Kampányindító rendezvényt tartottak a 2022-es, magyar, szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság kapcsán Budapest belvárosában, amelyen bemutatták a torna logóját és szlogenjét, valamint elhangzott, a mérkőzések mellett a kulturális és a gasztronómiai programok is hangsúlyos szerepet kapnak.

Három nappal a vasárnap véget érő osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Eb után már a két év múlva sorra kerülő következő kontinenstorna is bemutatkozott a média képviselőinek. A Bazilika szomszédságában tartott kampányindító rendezvényen részletesen beszéltek alogóról, amelyen egy kézilabdát tartó kéz és egy szem motívuma ötvöződik, s színvilágában a két rendező ország nemzeti lobogójának színei vegyülnek.

A szervezők egy egészen új megközelítéssel készülnek a részben magyar rendezésű Eb-re. „Watch games. See more” (Nézz meccseket! Láss többet!) – szól az Eb szlogenje, amely arra utal, hogy a mérkőzések mellett számos egyéb programlehetőség várja majd a résztvevőket.

Az Eb logója
Az Eb logója

„Olyan kézilabda-fesztivált szeretnénk rendezni Szlovákiával közösen, ami túlmutat a meccseken, és ezzel olyan nézőket is bevonhatunk, akik alapvetően nem rajongók” – mondta el Bíró Szabolcs, a szervezőbizottság vezetője, hozzátéve, hogy anno a spanyolokat és a franciákat tudtuk megelőzni a rendezésért folytatott versenyben.

Bíró szerint az is vonzóvá teheti a két országot, hogy Nyugat-Európához képest olcsóbban lehet hozzájutni a prémium szolgáltatásokhoz, és mivel nincsenek nagy távolságok a városok között, a szurkolók könnyen mozoghatnak a helyszínek között, sőt, bátorítják is őket erre. Ezért a megengedhetőség és a hozzáférhetőség köré szervezik a tornát.

„Nagy hangsúlyt kapnak a kulturális és gasztronómiai programok, a városnézés és a bulik, a szlogenünk is erről szól – folytatta Bíró. – Októberben hirdetjük ki a koncertprogramot, amin azok vehetnek részt, akik az egész élménycsomagra befizetnek. Ekkor indul a jegyárusítás is az Eb-re.”

Az európai szövetség (EHF) legutóbbi felmérése alapján öregszik a sportág nézőközönsége, a trend megváltoztatására 10 éves programot indítottak, amibe jól illeszkedik a 2022-es férfi Eb újszerű megközelítése is.

Bíró Szabolcs, a szervezőbizottság vezetője (Fotó: Török Attila)
Bíró Szabolcs, a szervezőbizottság vezetője (Fotó: Török Attila)

Nagy László, a magyar szövetség férfiszakágért felelős alelnöke a nemrég véget ért Eb kapcsán azzal indított, eredetileg csak három-négy napra pakoltak be, aztán „kicsit túltolták” a szereplést, olyat ért el a csapat, ami a stábot is lenyűgözte.

„A csapat majdnem fele első nagy felnőtt tornáján vett részt, nem nyomta őket a teher, fegyelmezetten és összetartóan játszottak, a fáradtság csak az utolsó két meccsre jött ki. Fontos lépést tettünk a 2022-es Eb felé vezető úton. Nagy élményt jelentett, amikor Glasgowban elnyertük a rendezési jogot, mert ez volt a sportvezetőként átélt első győzelmem, a Barcelonával elhódított Bajnokok Ligája-sikerhez tudnám hasonlítani. Sajnálom, hogy nekem játékosként nem adatott meg, hogy hazai világversenyen szerepeljek. A hazai rendezéssel járó nyomást kihívássá kell alakítanunk. A mostani Eb-n is azt hangsúlyoztuk, hogy nem kell, hanem lehet jól játszani, így kell tennünk két év múlva is” – tekintett előre Nagy, aki elmondta, a csapattal is ismertették már a 2022-es Eb koncepcióját, és elnyerte a tetszésüket.

A sajtóeseményen Henry Kettner vlogger is beköszönt, aki videosorozatban fogja bemutatni a rendező városok látványosságait, lehetőségeit. A végén Wossala Rozina és a helyszínt biztosító Bestia étterem főztjei révén magyar és szlovák specialitásokat kóstolhattak a résztvevők és a vendégek.

„A sportnak és a gasztronómiának is nagy a közösségteremtő ereje, ezt szeretnénk összekapcsolni. A hazai kézművesipar fantasztikus fejlődésen ment át, így ez is az Európa-bajnokság hasznára válik majd” – hangsúlyozta Wossala.

A 2022-es férfi kézi Eb-t január 13. és 30. között rendezik Magyarországon és Szlovákiában. 17 nap alatt 24 csapat 65 meccset játszik, a lebonyolítás ugyanaz lesz, mint idén januárban. A csoportmeccseknek Budapest (az épülő multifunkcionális csarnok), Debrecen (Főnix-csarnok), Szeged (az épülő új csarnok), Pozsony (2 csoport) és Kassa ad otthont, a középdöntőben Budapest és Pozsony kap szerepet, a záró hétvége Budapesten lesz. A magyar válogatott a csoportkörben, valamint továbbjutása esetén a középdöntőben is Budapesten lép pályára.

Az Európa-bajnokság szlogenje: Watch Games. See More.
Watch Games. Feel More. – a rendező városok programjai, „rezgése”
Watch Games. Taste More. – gasztronómiai lehetőségek Magyarországon és Szlovákiában az Eb-n
Watch Games. Chill More. – wellness-szolgáltatások, fürdőprogramok
Watch Games. Spot More. – fedezd fel a rendező városok látványosságait

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik