Férfi kézi BL: Pastor újra összecsap Sabatéval; fogadkoznak a veszprémiek

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.03.24. 11:35
null
Carlos Pastor csapata esélyesként várhatja a Plock elleni párharcot (Fotó: Földi Imre)
A nyolcaddöntő első meccseivel az egyenes kieséses szakaszba fordult a férfi kézilabda Bajnokok Ligája. A két magyar csapat egyaránt idegenben kezdi meg a párharcát: a Mol-Pick Szeged a lengyel Wisla Plock, a Telekom Veszprém pedig a portugál Sporting otthonába látogat.

WISLA PLOCK–MOL-PICK SZEGED

A szegediek plocki vendégszereplésén két spanyolos stílusú gárda csap össze, és nem lesz meglepetés, ha csak kis különbséggel nyer a magyar bajnok.

VÉLEMÉNYEK

Renato SULIC, a Plock beállósa: „Eltiltottak két BL-mérkőzésre, pedig csak olyan vétséget követtem el, amilyenből meccsenként nem is egyet látunk. Sebaj, a szegedi visszavágón már szerepelhetek, és remélem, olyan eredményt érünk el vasárnap, hogy marad esélyünk a második mérkőzésre. A Pick az esélyesebb, és veszprémi játékos koromból emlékszem, milyen erős és veszélyes a magyar bajnok. Talán mégis megállítjuk a kölni úton.”

Marin SEGO, a Szeged kapusa: „Két év szolgálat után öt éve a Kielce kedvéért hagytam el a Plockot, ahol jól éreztem magam, aztán három éve érkeztem Szegedre. Plockban sok jó ismerősöm maradt, és azóta érkeztek is oda kiváló barátaim. Nem téveszt meg bennünket, hogy a BL alsó ágán szerepelt, hiszen látjuk a kiváló eredményeit a lengyel bajnokságban.”

Kipróbálta fájós derekát a szegedi Jonas Källman a Veszprém elleni vasárnapi rangadón, ám a kísérlet – fogalmazzunk így – nem vált be. Az idegbecsípődése ugyanis kiújult, ezért a svéd a héten újra orvosi kezelésekre járt.

Az idény egyik legfontosabb mérkőzése vár ránk vasárnap Plockban, ezért nagyon jó lenne, ha egyik legjobbunk vállalhatná a játékot, de ebben egyelőre csak reménykedünk – mondta Carlos Pastor edző, akinek a gárdája szombaton még Szegeden tréningezett, és csak ezután indult Lengyelországba. – Jól ismerjük a Plockot, miként edzőjét is, vagyis nagy meglepetés nem érhet bennünket. Felkészültünk rendkívül agresszív védekezésére, igyekszünk megállítani a lerohanásait, valamint szigorúan kell őriznünk kiváló átlövőit. Csak egy játékosa marad ki a keretből, a bosnyák irányító, Marko Tarabochia.”

Csapattársa állapotáról Borbély Ádám kapustól érdeklődtünk, aki emellett a Plock felkészüléséről és saját formájáról is beszélt.

Két hete, a Szczecin ellen otthon fölényesen megnyert bajnokinkon kapott a térdéhez Tarabochia, és azóta nem is edzett – mondta lapunknak Borbély. – Reménykedett, hogy nem kell megműteni, mert nem szakadt el teljesen a szalagja, az orvosok mégis operációt javasolnak. Más hasonló gondunk nincs, Xavier Sabaté edző pedig a tőle megszokott szigorral, precizitással dolgoztat bennünket. A kapuban hármunkra számít, de a BL-ben főleg Adam Morawski és én védek. Szerencsére mindketten jó formában vagyunk, és ez nekem a válogatott miatt is fontos. A Szegeddel szemben megizzadunk, az biztos, de nagyon szeretnénk meglepetést szerezni.”

Ebben bízik Xavier Sabaté is, aki tavaly nyár óta gyorsan „belakta” Plockot, ahol hosszabb távú tervek megvalósítását bízták rá.

VOLT VESZPRÉMIEK A VEZÉREK

Legutóbb a múlt nyáron felkészülési meccsen találkozott a Plock a Szegedel – és nyert a lengyel bajnoki ezüstérmes. A BL-ben 2008-ban és 2017-ben akadtak össze. A mérlegük: három Szeged-, egy Plock-győzelem. Legutóbb, 2017 decemberében Szegeden 25–24-re nyert a hatszoros lengyel bajnok. A Plock a 14. idényét tölti a BL-ben, ötször jutott be a legjobb 16 közé – legutóbb 2016-ban. Ekkor távozott Manolo Cadenas edző, és azóta már a harmadik tréner áll a csapat élén – ő a volt veszprémi Xavier Sabaté. Tíz idegenlégiósa közül veszprémi volt Borbély Ádám kapus és Renato Sulic beállós.

Nagyon jól edzünk, kiváló a keretünk, maximálisan elégedett vagyok – mondta a katalán tréner a Nemzeti Sportnak. – Könnyebbség, hogy néhány régi játékosom is itt van a csapatban, valamint a többieket is jól ismerem. A közös munkánk első nagyobb eredménye, hogy a D-csoportból továbbjutottunk és játszhattunk a nyolcaddöntőbe kerülésért a dán Silkeborggal. Itthon rossz játékkal kikaptunk néggyel, idegenben viszont nyertünk héttel, és megmutattuk, milyen az igazi Plock. Ez a tervünk a nagyon erős Szeged ellen is, amelyben minden posztra jut két-három klasszis. A földön járunk, és nincs rajtunk teher. Ez lehet a titka a remélt sikerünknek.”

Tavaly a BL-győztes Montpellier az alsóházból verekedte be magát a kölni négyes döntőbe...

Jubilál Nagy László – a 250. európai kupameccsén szerepel (Fotó: Tumbász Hédi)
Jubilál Nagy László – a 250. európai kupameccsén szerepel (Fotó: Tumbász Hédi)

 

SPORTING CP–TELEKOM VESZPRÉM

Rettentően nagy ellenállásra számíthatnak a veszprémiek a portugál bajnok elleni párharcban, amelyet vasárnap Lisszabonban kezdenek. Tavaly ilyenkor is toronymagas esélyesként várta a Telekom Veszprém a BL-nyolcaddöntőt, aztán – földrengésszerű meglepetésre – fejet kellett hajtania sokkal szerényebb tudású dán Skjern előtt.

VÉLEMÉNYEK

Carlos RUESGA, a Sporting irányítója: „Két nagyon sikeres és hasznos évet töltöttem a Veszprémben, amelynek tagja voltam, amikor 2014-ben először jutott ki Kölnbe, majd a következő évben is, amikor BL-döntőt játszottunk. Aztán a Barcelonában töltött idényt követően a Sportinghoz igazoltam, és izgatottan várom a párharcot régi csapatom ellen. Persze a Veszprém az esélyes, ezért csak a legjobb játékunkkal szoríthatjuk meg. Bátran álmodunk, mert kiváló csapattá értünk.”

Dragan GAJIC, a Veszprém jobbszélsője: „A tavaly ilyenkor a nyolcaddöntőben velünk történtekből, a kiesésünkből sokat tanultunk. Láttam már a Sportingot, nem lesz könnyű ellenfél. A szurkolói kiváló hangulatot teremtenek, a lisszaboni focidrukkerek is kijárnak a meccseire. De miénk is jó csapat, és a szegedi vereségünk ellenére jó formában vagyunk.”

Ez még egyszer nem történhet meg, még akkor sem, ha nagyon tiszteljük az erős portugál bajnokot, a Sportingot – fogadkozott David Davis, a veszprémiek spanyol trénere. – Egész héten készülhettünk a lisszaboni mérkőzésre, és játékosaim remekül edzettek. A legutóbbi szegedi bajnoki meccsünkön többen is kisebb-nagyobb sérülést szenvedtek, ám majdnem teljes kerettel érkeztünk szombaton Portugáliába. Ellenfelünk jelentősen megerősödött, még januárban is igazolt, ekkor érkezett a montpellier-i világbajnok balszélső, Arnaud Bingo és az aalborgi jobbszélső-jobbátlövő, Jesper Meinby. Szerintem vezéregyénisége Carlos Ruesga és a volt szegedi és plocki Valentin Ghionea, valamint Matevz Skok kapus. És sorolhatnék további négy-öt idegenlégióst.”

A veszprémiek közül főleg a belső posztokon szereplők sínylették meg a vasárnapi szegedi rangadót, ám a hét közben kapott orvosi kezelések hatására valamennyien sokat javultak. Így még a bevérző könyökű Lékai Máté is társaival tarthatott.

Innentől nem veszíthetünk mérkőzést – mondta Lékai –, mert csak így érhetjük el nagy céljainkat. Maximális koncentráció és fegyelem kell vasárnap a kiváló keretű Sporting ellen, amelyben több régi ismerősünk és volt csapattársunk is szerepel.”

FUTBALLBAN JOBBAK

A Sporting labdarúgóit és a portugál klub dicső múltját nagyon sokan ismerik, ám 19-szeres bajnok kézilabdacsapata csak az idén érte el az eddigi legfényesebb sikerét – a BL-ben nyolcaddöntőt játszhat. Korábban kétszer (2001, 2017) indult, de a csoportjából nem jutott tovább. Az EHF-kupában kétszer (2001, 2014), a KEK-ben 2004-ben játszott negyeddöntőt. Kétszer (2010, 2017) nyert Challenge-kupát. Edzője, a 39 éves Hugo Canela, aki korábban a csapat irányítója volt, 2016 januárjában ült le az együttes kispadjára. Utódja a pályán a 34 éves Carlos Ruesga lett, aki Barcelona érintésével Veszprémből érkezett 2016-ban. A két gárda először csap össze európai kupában.

Hasonlóan látja az esélyeket és bizakodik Nagy László csapatkapitány is, aki vasárnap jubilál, a 250. európai kupamérkőzésén lép pályára.

Még visszagondolni sem jó a tavaly tavaszi kiesésünkre, és ez, nagyon bízom benne, nem is fordulhat elő – tervezett Nagy László. – A meccseimet sosem számoltam, de az biztos, hogy régen volt 1997, amikor az első EHF-kupa-mérkőzésemet játszottam. A BL-ben tizenkilenc évesen, vagyis kétezerben mutatkozhattam be, aztán a Barcelonával 2005-ben és 2011-ben meg is nyertem a sorozatot. A Veszprémmel eddig csak két fináléig jutottam. Eddig...”

Nagyra Kent Robin Tönnesen sérülése miatt a szokásosnál is fontosabb feladat vár az elkövetkező hetekben, a norvég jobbátlövő ugyanis kézközépcsonttörést szenvedett az utolsó veszprémi edzésen, így nem is tartott a társaival Portugáliába, helyette a fiatal Szuharev Levet mozgósította Davis.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A NEGYEDDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, 1. MÉRKŐZÉS
16.00:
Wisla Plock (lengyel)–Mol-Pick Szeged (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
18.00: Sporting (portugál)–Telekom Veszprém (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
A Szeged a negyeddöntőben a Zagreb–Vardar párharc továbbjutójával találkozhat, a Veszprém pedig a Breszt–Flensburg továbbjutójával.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik