Férfi kézi BL: Nem a negyedik helyért jöttünk Kölnbe – Lékai Máté

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2022.06.19. 18:44
null
Lékai Máté és a társai megtapsolták a veszprémi szurkolókat a lefújás után (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Mint beszámoltunk róla, a Telekom Veszprém hetesekkel alulmaradt a Kiellel szemben a férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének bronzmeccsén. Lékai Máté beállása lendületet adott a magyar csapatnak, az irányító a végeredmény ismeretében csalódottan értékelhetett a magyar újságíróknak.

– A Veszprém előző két meccsével ellentétben ezúttal pályára került, és nem is keveset játszhatott. Látványos volt, hogy a többieknél mennyivel frissebben szállt be.
– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a döntőre tartogattuk a játékomat – válaszolta Lékai Máté a hetesekkel elbukott bronzmeccs után a magyar újságíróknak. – Az elődöntő is szoros volt, akkor az edző úgy ítélte meg, az a legjobb összeállítás. Akik tegnap szerepet kaptak, fáradtabbak voltak, én meg kevésbé. Élveztem a játékot, igyekeztem segíteni a csapatnak, sajnos ez is kevés volt a sikerhez.

MAHÉ SAJNÁLJA MAQUEDA TÁVOZÁSÁT; NENADICS SZERINT NEM EZT ÉRDEMELTÉK VOLNA

Kentin MAHÉ, a Veszprém irányítója: „A hatvan perc végén megvolt a lehetőségem, hogy egyből ellőjem a labdát vagy lepörgessem a hátra levő pár másodperceket. Miután elmondtam, hogy nem fogom rögtön kapura dobni, a játékvezetők előbb hagyták, hogy időn túli hetes legyen belőle. Szeretem az ilyen szituációkat, ha enyém a felelősség. A hetespárbaj már lutri volt, végül kikaptunk, de nem lehet kijelenteni, hogy a Kiel lett volna a jobb csapat. Megint több kritikus döntés is született a végén, gondolok például a Weinhold által kiharcolt büntetőre. Képesek voltunk túllépni a Szeged ellen elbukott bajnoki döntő okozta csalódottságon, megvolt a bizsergés a csapaton belül a final four előtt. Optimista voltam Kölnbe érkezve, és nem voltam egyedül ezzel az érzéssel, ezért is fájó, hogy nem tudtunk meccset nyerni. Az egész idényt tekintve kiváló volt a közösség az öltözőben, az edzői stáb megtalálta mindenki helyét. Sajnálom Maqueda távozását, nagyon kedvelem, a buta spanyol viccei ellenére. A nyári érkezőkkel viszont jövőre még erősebben térhetünk vissza.”

Andreas NILSSON, a Veszprém beállója: „Mindét csapatnak kihívást jelentett a regeneráció a szombat elődöntőket követően. Ennek ellenére jól teljesítettünk az első félidőben, a másodikban már nem úgy ment, ahogy szerettük volna. Végül csak hetesekkel maradtunk alul, nehéz mit mondani. Megmutattuk, mire vagyunk képesek, a final four mindkét napján közel jártunk a győzelemhez. Nem tehetünk szemrehányást magunknak, még ha az idény végén nem is értük el azokat a célokat, amelyeket szerettünk volna.”

Petar NENADICS, a Veszprém balátlövője: „Nehéz esténk volt szombaton, szerintem mindkét csapatban benne volt még az elveszített elődöntő, de vasárnap már élveztük a játékot mi is, ők is. Nem számít, hogy negyven, ötven percig mi voltunk a jobbak, csak a végeredmény a lényeg, márpedig ők győztek. Apró részletek döntöttek most is, Landin fontos pillanatokban védett, amiből könnyű gólokat tudtak szerezni, mi pedig elkezdtünk idegeskedni, a hetespárbaj meg kicsit már mindig olyan, mint a lottósorsolás, bárki kijöhet belőle jól vagy rosszul. Nagyon fáj ez a két vereség, főleg egy ilyen hosszú és őrült szezon után, szerintem nem ezt érdemeltük volna, de ilyen az élet.”

– Még az utolsó tíz perchez közelítve is hárommal vezettek, utána azonban fordított a Kiel. Mi történt ebben a periódusban?
– Végig szoros volt a meccs, az első félidőben kicsit elléptünk, és utána is sokat vezettünk, a második játékrészben azonban nagyon sok gólt kaptunk, ezért tudott visszajönni a Kiel. Nem tört meg semmi a játékunkban, egyszerűen kimaradt néhány helyzet, miközben a védekezésünk visszaesett a második félidőben, a németeknek meg szinte az összes támadásából gól lett. A lehetőségeink pedig megvoltak, gondolok a hetesre vagy ziccerekre, csak nem lőttük be őket. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, sajnálom, hogy nem tudtuk legalább egy győzelemmel kiszolgálni ezt a csodálatos szurkolótábort. Nem azért jöttünk, hogy negyedikként végezzünk...

– A fiatalok is szerepet kaptak, gólt is lőttek, Lukács Péternek ön adta a gólpasszt. Mennyire volt tudatos, hogy szélesebb keretet foglalkoztattak, mint a Kielce ellen?
– Egy-két játékosnak problémái voltak, ezért is volt szükség a forgatásra, de a fiatalok teljesen megérdemelték a játékidőt a négyes döntőben. Éltek vele, amihez ezúton is minden elismerésem.

– Lőtt volna hetest, ha továbbmegy a párbaj?
– Nem, Veszprémben elég sok heteslövő van. A válogatottban általában én következem Máthé Dominik után, de itt más a felállás.

– Mindkét meccsen közel voltak a győzelemhez. Nagyobb így a csalódottság, hogy egyik nap sem jött össze a siker?
– Nem lehet fokozni az elkeseredettséget. Teljesen mindegy, hogy tízzel kaptunk ki vagy csak eggyel, a lényeg, hogy nem nyertünk. Mindig csak a végső csapat lehet boldog, szerintem már az is kicsit megtéveszti saját magát, aki harmadikként ünnepel. Természetesen mi is szerettük volna megszerezni a bronzérmet, de nem hiszem, hogy Kielben piros betűs ünnepként kezelik innentől fogva a mai napot.

– Összességében hogyan tekint vissza az egész szereplésre a Bajnokok Ligájában?
– Szép teljesítmény volt újra eljutni Kölnbe, és nem is adták könnyen, ezt kétségtelenül értékelni kell, de ha tíz év múlva bárki megkérdezi tőlem, ez jó idény volt-e a BL-ben, azt tudom rá felelni, hogy nem.

– Úgy távozik Kölnből, hogy jövőre újra ugyanitt?
– Először szeretném kiélvezni a szabadságot! Biztos vagyok benne, úgy fogunk nekivágni a következő idénynek is, hogy elsősorban szeretnénk visszahódítani a magyar bajnoki címet, megvédeni az elsőségünket a Magyar Kupában, és persze újra ott akarunk lenni a final fourban.

Két veszprémi az elvesztett bronzmeccs ellenére is mosolygott

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
BRONZMÉRKŐZÉS

THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 (14–18) – hétméteresekkel 3–1
Köln, 19 250
néző. Vezette: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák)
KIEL: N. LANDIN – EHRIG 5, Weinhold, Horak, WIENCEK 6, DUVNJAK 4, Dahmke 2. Csere: Quenstedt (kapus), ZARABEC 6, Reinkind 1, Myrhol, BILYK 7, M. Landin, Ekberg 3 (3), Ciudad Benitez. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: CORRALES – Gasper Marguc 3, J. OMAR 8 (1), MAHÉ 6 (1), B. Blagotinsek, Lauge 2, Strlek. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, A. NILSSON 7, LÉKAI 3, Nenadics 1, Maqueda 2, Sipos A., Lukács P. 1, Ilics Z. 1. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–2. 11. p.: 3–5. 13. p.: 6–6. 19. p.: 12–11. 23. p.: 12–15. 34. p.: 17–21. 39. p: 20–24. 44. p.: 23–27. 47. p.: 26–28. 50. p.: 30–30. 53.p.: 32–31. 58.p.: 32–33
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/2
MESTERMÉRLEG
Filip Jícha:
– Hihetetlen harc volt a pályán, őrült meccs volt, mindkét csapat megérdemelte volna a győzelmet. Be kell vallanom, nem hittem volna, hogy képes erre a csapatom, főleg amit a második félidőben láttam. A Veszprém gyorsan és keményen játszott, a szünetben úgy láttam, a játékosaim nagyon fáradtak, most sem tudom, honnan merítettek energiát. Landin fontos védéseivel vissza tudtunk jönni.
Momir Ilics: – Nagy csatát vívott a két csapat, szerintem senki sem számított ilyen nagy tempóra. Elégedett vagyok, hogy a csapatom az idény utolsó meccsén is ilyen gyors és magas színvonalú játékot tudott nyújtani. Jó volt látni, hogy a srácok mindent beleadtak, büszke vagyok rájuk. Az egész évadban jól játszottunk, csak a végén hiányzott valami, de úgy érzem, jó úton haladunk.

A VÉGEREDMÉNY
1. Barca (spanyol), 2. Lomza Vive Kielce (lengyel), 3. TWK Kiel (német), 4. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Jahja Omar, Ilic Zoran, Rasmus Lauge, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Maneul Strlek. Edző: Momir Ilics)
Gólkirály: Aleix Gómez (Barca) – 104 gól
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Arcjom Karaljok (Kielce)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik