Mikler remekül védett az első félidőben (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)

 

KÉZILABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ, A-CSOPORT
HC MESKOV BRESZT (fehérorosz)–MOL-PICK SZEGED 26–24 (11–12)
Breszt, 2070
néző. V: M. Nikolics, Sztojkovics (szerbek)
BRESZT: PESIC – Vajlupov 2 (1), Panic 1, SKUBE 5, Sumak 3, Szantalov 1, Razgor. Csere: Usik (kapus), V. Vranjes 2, MALUS 7, Szelvjasjuk 1, Paczkowski 2, Jurinok 2. Edző: Raúl Alonso
SZEGED: Mikler – SOSTARIC 9 (5), J. CANELLAS 4, Mackovsek, ifj. Rosta M. 2, Bodó 4, M. Stranovsky. Csere: Alilovic (kapus), Kecskés, Tóth J., Bombac 3, J. Källman 2, Zsitnyikov. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–2. 9. p.: 4–4. 15. p.: 5–7. 22. p.: 9–8. 35. p: 15–13. 40. p: 18–14. 44. p.: 21–15. 49. p.: 24–17. 55. p.: 26–22
Kiállítások: 8, ill. 6 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 5/5

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy-egy csapatnyi játékosát kényszerült kihagyni a breszti házigazda és a szegedi vendégcsapat, nyilván nem kell ecsetelni manapság, mi áll ennek a hátterében a sérülések mellett, ráadásul sokáig az is kétséges volt, hogy lehet-e egyáltalán mérkőzést rendezni, ugyanis a hazai keretből ketten is pozitív koronavírustesztet produkáltak.

 
Karacic remekelt, a PSG megint kikapott

Szerencsére újabb fertőzöttet nem találtak, lejátszhatták a mérkőzést, amelyet két vereség után már mindenképpen meg akart nyerni a Szeged.

Ennek megfelelően kezdett is, Dean Bombac, Rosta Miklós és Joan Canellas rendre kihasználta Mikler Roland védéseit, Mario Sostaric pedig magabiztosan értékesítette a heteseket – de csak egygólos szünettel térhetett pihenőre a Szeged, mert nem játszottak rosszul a Jaka Malus, Stas Skube páros által húzott hazaiak sem.

Hanem a pihenő rosszat tett a Szegednek, pillanatok alatt ellépett négy góllal a Meskov Breszt, és tartotta is a különbséget, a magyar csapat ugyanis főleg támadásban hajmeresztő hibákat követett el, Malussal pedig nem bírt a védelem. A frissiben visszatérő Borut Mackovsek sem villogott ellene, a volt veszprémi Ivan Pesic pedig ihletett formában védte a hazai kaput.

De nem lehet csodálkozni ezen, többen másfél hónapos kihagyás után tértek vissza, ezért is esett szét a második félidőre olykor a Szeged játéka. A következő fordulóban a Szeged végre odahaza is bemutatkozik, ellenfele a Flensburg lesz. 26–24

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
Kielce (lengyel)–PSG Handball (francia) 35–33 (18–18)
RK Vardar 1961 (északmacedón)–FC Porto (portugál) 25–25 (13–12)
SG Flensburg-Handewitt (német)–Elverum (norvég) 37–35 (18–14)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
 1. Kielce (lengyel) 5 4 1 156–136 +20  8
 2. Flensburg (német) 5 4 1 159–153 +6  8
 3. Meskov Breszt (fehérorosz) 5 3 2 134–138 –4  6
 4. FC Porto Sofarma (portugál) 5 2 1 2 134–135 –1  5
 5. Vardar Szkopje (északmacedón) 3 1 1 1 78–75 +3  3
 6. Paris SG (francia) 4 1 3 127–125 +2  2
 7. Elverum Handball (norvég) 4 1 3 116–131 –15  2
 8. MOL-PICK SZEGED 3 3 66–77 –11  0

 

PERCRŐL PERCRE

 
30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

30. perc Időkérés még. 34 másodperc van vissza.

9. perc Késői öröm, Canellas-gól képében. Sostaric üres kapuzik még egyet. 26–24

27. perc Skube sem mindenható, Zsitnyikov nem mer beugrani, ez a meccs elment.

26. perc Bodó helyzetben, de lépéshiba!

24. perc Sostaric végigfut a pályán, 26–21. Canellas átlövése is hibátlan. 

23. perc Hazai időkérés. A kézilabda nyelve ma az angol.

A Szeged négy bajnokit és két BL-meccset vívott ebben az idényben.

21. perc Canellas keze elsül, 26–20. Bodó átlövése a lécen csattan, majd Malus szerez labdát.

20. perc Rossz csere a hazaiaknál középkezdéskor, hetes, Sostaric nem viccel ma, 25–19.

19. perc Sostaric: 7 lövés, 6 gól. De Malusnak is hat... 25–18

18. perc Szelvaszjuk kap két percet, Sostaric értékesíti a hetest, 23–17. Skube ismét a jobb alsóba varázsolja a labdát Mackovsek mellől, a kilences vonalról.

17. perc Bombac lövéséből nem lesz gól, Malus klasszikus átlövése azonban ül, 23–16.

4. perc Rosta kis szerencsével betalál. Breszt of you? Malusnak is, cunderezik egyet Sostaric mellett. 22–16

13. perc Pesic eléri Bodó ziccerlövését is! Vajlupaj a bal sarokba talál betörésből, elúszni látszik a hajó. Pastor mester időt kér, ez neki az utolsó. Hat góllal még nem vezetett a Breszt.

11. perc Canellas, majd Rosta vét amatőr hibát támadásban, Jurinok köszöni szépen, néggyel mennek ismét a fehéroroszok. Pesic kitol Bombaccal, Jurinok meg Miklerrel, 20–15.

9. perc Vranjes a másik kapu előt is villog, bevetődik, 18–14. Előtte Bodó hibázott, most Källmann nem.

7. perc Bodó gólja a jutalma, átlövésből, a negyedik neki ma. 17–14! Vajlupaj ziccere a kapufán csattan, a sokáig Magyarországon játszó Vranjes ügyesen védekezik, lábbal is.

6. perc Időkérés Pastortól.

5. perc Vajlupaj nemrontja el, máris 15–13! Aztán üres kapus gól Paczkowskitól. Ó, Canellas eladja, üres kapuba gyalogol Szelvaszjuk.

4. perc Rosta ziccert ront Bombac passzából, hihetetlen! Mackovsen orron nyomja Skubét, de nincs baj, de aztán hetes... és kiáll Sostaric!

2. perc Egészen Bombac beugrásáig. Manus góllal használja ki Canellas rossz dobását, ráadásul kiáll két percre Källmann.

1. perc Egy elrontott Sostaric-ziccerrel. Skube remek passzát ellenben a bal alsóba szórja bedobásból Vranjes. 12–12.

1. PERC FOLYTATJUK!

Most először vezet a félidőben ebben a BL-idényben a Szeged!

A Román Kézilabda-szövetség kihirdette a Svédország és Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülő román férfi kézilabda-válogatott keretét, amelybe három magyar nemzetiségű játékos is bekerült – számolt be róla az erdelysport.hu.


Fogadási csalás gyanúja miatt vizsgálják a keddi Kadetten Schaffhausen–GOG mérkőzést, amelyet Császár Gábor svájci csapata egy góllal megnyert az férfi Európai Kézilabdaliga (EKL) csoportkörének első fordulójában.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Időkérés a hazaiaktól. Aztán rossz hazai támadás, kontra, Källman lövését védi azonban Pesic.

30. perc Canellas passzával Rosta befordul, hetes! Sostaric nem is rontja el, 11–12.

28. perc Malus egyenlít, egy túljátszott szegedi attak után. Időkérés a vendégektől.

A Szeged két vereséggel nyitott a BL-ben, ez legrosszabb rajtja a sorozatban.

27. perc Panic átlövése a kapusé, Zsitnyikov elrontja a támadást, és meg is sérül. Mikler azonban hatalmasat véd!

26. perc Canellas kiharcol egy hetest, belülvédekezés, Sostaric ballal a léc alá dobja a labdát. 10–11

24. perc Panic átlövése védhetetlen, Skube passza is szép volt. Canellas asszisztja sem különb Källmannak. Skube ziccerét fogja Mikler!

A két csapat 2017-ben találkozott legutóbb, a Brest 25–23-ra nyert, a többi öt párharc a magyaroké volt.

23. perc Vranjes kiáll, Rosta kiharcolt egy hetest. Sostaric nem rontja el, 9–9.

22. perc Fárad Bodó is, Skube bezzeg kipihente magát, megkerüli Mackovseket, először vezetnek a hazaiak hosszú idő után. 9–8

20. perc Skube lő egy nagy gólt, felugrás nélkül, majd leül a kispadra, jelzi, elfáradt. 8–8

18. perc Mackovsek nem bír Skubével, Canellas meg a hazai kapussal. Källman sem, Sostaric kap sárga lapot reklamálásért.

15. perc Sostaric nem hibázza el a ziccert, Canellas passza után, de Malus kihasználja a maga lehetőségét a szegediek kapuja előtt. Bodó dettó, 6–8!

13. perc Skuba lábról ballal dob egy őrült nagy gólt. Canellas és Bodó kínai figurája sem csúnya éppen... 5–6

12. perc Bombacot egyedül hagyják, Canellas észreveszi, 4–5!

9. perc Canellas keresztpassza után ismét ziccer, Bodó nem hibázza el, egál, létszámban is. Szantalov lövése Mikleré, Mackovsek két méterről karon találja a hazai kapust! De Mikler javítja, védi Razgor lövését.

8. perc Elcsúszik a védelem, Szantalov beugrásból kihasználja, beáll Tóth beállóba, és Bombac is játszik. Utóbbi kap is egy gólpasszt Canellastól, de azonnal jön a válasz Sumaktól. 4–3

7. perc Rosta megrántja Sumak mezét, kettő perc.

6. perc Sumakkal nem bírunk, ismét betalál egy betörés után, Canellasra pedig felkészült Pesic.

4. perc Mikler újabb nagy védése után a hazaiaké a kipattanó, a gólszerzőt lökő Bodónak sárga lap is. Canellas átlövése azonban 1–2-re forgatja az állást.

3. perc Sumak dobása Mikleré, kontra, Rosta-góllal. 0–1

2. perc Bodó lövése nem gond Pesicnek.

1. perc Mikler-védéssel, Szantalov-kapufával aztán. Kellett ehhez is kapusunk.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta kékben, a mieink fehér mezben és kék nadrágban. Szerencsére jobban összehozták, mint Portóban a kék-fehér mezeket...

FRISS! Lesz mérkőzés, a breszti csapatnál ketten is pozitív koronavírus-tesztet produkáltak. De az új tesztek után az EHF rábólintott a kezdésre.

Bodó, Bombac és Mackovsek is a keretben a Szegednél. AfterCOVID. A hazaiaktól 7 alapember hiányzik! A vendégektől is...

„A Breszt keretében több ismerős arcot is felfedezhetünk. Vladimir Vranjes 2014-ben ott ünnepelt velünk a Dugonics téren, a beállós tagja volt az EHF-kupát nyert csapatunknak. A horvát Sandro Obranovic fél évet szerepelt nálunk, míg Stas Skube két szezont húzott le, 2018-ban részese volt klubunk harmadik bajnoki címének. De a kapus, Ivan Pesic is ismerős lehet mindenkinek, hiszen évekig védett Magyarországon. Skube mellett még két szlovén játékos szerepel a keretben, Razgor és Malus. Mégis leginkább a fehérorosz jobbszélsőre, Mikita Vailupaura kell nagyobb figyelmet fordítani, hiszen eddig 22 találatot jegyzett″ – olvashattuk még a szegediek honlapján.

„Egészen más világ a Bajnokok Ligája, ezt már az első támadás alatt megtapasztaltam, amikor megakartam fogni a labdát, de olyat löktek rajtam, hogy az végül kiesett a kezemből. Nagyszerű érzés volt gólt szerezni, az pedig, hogy a klub történetének 100. játékosa lettem, aki gólt szerzett a BL-ben, még emlékezetesebbé teszi ezt a találatot. Sokat edzettünk most, Juan Carlos Pastor alaposan felkészített bennünket, így nem is lehet más a célunk, mint nyerni. Nem könnyű sehol sem, de mi úgy utazunk el Bresztbe, hogy győztesen térjünk haza″ – nyilatkozta ugyanott Tóth József.

Eddig mi két meccset játszottunk a BL-ben, ellenfelünk négy találkozón van túl: kétszer nyert és kétszer vereséget szenvedett, így jelenleg 4 pontja van. Mi kétszer vereséget szenvedtünk, így egyelőre még nem kezdtük meg a pontgyűjtést. Az eddig lejátszott 202 meccsen 97-szer nyertünk, 17 döntetlent értünk el és 88-szor vereséget szenvedtünk. Eddig 5609-szer zörgettük meg az ellenfelek hálóját, míg mi 5554 gólt kaptunk – írja a pickhandball.hu.

Továbbra is Balogh Zsolt a legeredményesebb játékosunk, 324 gólt szerzett szegedi színekben a BL-ben. Az elmúlt Porto elleni meccsen két játékosunk is feliratkozott a házi góllistára. Kecskés Dániel és Tóth József is megszerezte élete első BL-találatát. Utóbbi a 100. #kékek játékosunk, aki az európai topligában gólt szerzett. Számára így ez a portói gól biztos, hogy örök emlék marad.

„Hogy mit éreztem, amikor újabb játékosom tesztje lett pozitív? Sajnálatot és csalódottságot. De hamar túltettem magam rajta, majd rögtön azon gondolkodtam, kivel tudom az illetőt pótolni – mondta a Nemzeti Sportnak Juan Carlos Pastor, miután a tizenkét mezőnyjátékosból és két kapusból álló, soha nem látott összetételű Tisza-parti alakulat hősiesen küzdve, a tizenegy gólig jutó Joan Canellas és a bravúrosan védő Mikler Roland vezérletével 26–23-as vereséget szenvedett a Kielce otthonában, majd a hazatérést követően újabb pozitív esetet regisztráltak a keretben. – Edzőként nagyon nehéz időszak a mostani, a rövid távú céljaink teljesen átértékelődtek. Szerencsére az idény hosszú, előbb-utóbb pedig mindenki visszatér. Én mindenesetre hiszek a csapatomban és az elvégzett munkában.”

A legrosszabb forgatókönyv valósult meg a Mol-Pick Szeged szempontjából, amely hiába játszotta az összes felkészülési mérkőzését zárt kapuk mögött, és a magyar bajnokságot is üres lelátók előtt kezdte, mégis hét játékosa fertőződött meg a koronavírussal. Többek között Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Dean Bombac és Borut Mackovsek esett ki több hétre a betegség miatt, miközben Mario Sostaricra, Luka Stepancicra és Stefán Sigurmannssonra sérülés miatt nem számíthatott Juan Carlos Pastor vezetőedző a szegediek eddigi egyetlen Bajnokok Ligája-találkozóján. A csongrádiaknak ráadásul kétszer kellett hatósági karanténba vonulniuk, emiatt szeptember 23. óta csak egyszer léptek pályára.

– Megváltozott az élete, mióta egyre több csapattársa kapta el a koronavírust?
– Március óta sokkal többet vagyok otthon, vigyázok magamra, ahogy mindenki más a jelenlegi helyzetben. Most (is) két dologra összpontosítok: a családomra és a kézilabdára. Kicsit nyugodtabb, mondhatni, unalmasabb lett az életünk, már nem járunk el, a gyerekek miatt azonban muszáj kimozdulni néha. Annak az okát nem tudom, miért a fiatalabbak betegedtek meg nálunk, miközben a harminc fölöttiek – Mirko Alilovic, Jonas Källman, Mikler Roland, Martin Stranovsky, Zsitnyikov vagy jómagam – egészségesek maradtak. Talán szerencsések vagyunk, de éppen ezért elővigyázatosnak kell lennünk, mert a rutinunkra most nagy szüksége van a Szegednek.

– Mire számít a Meskov Breszt ellen?
– Kifejezetten nehéz tud lenni a Bajnokok Ligája, ha a csapat pont nélkül, utolsó helyen áll a csoportjában. A Breszt ellen is mindent megteszünk a pontszerzésért, ám sajnos most sem mi vagyunk az esélyesek. Az első hat hely valamelyikén kell végezni, továbbjutni, ez a lényeg, utána másik verseny kezdődik.

– A fiatalok helyzetét hogy látja Szegeden?
– Nem könnyű nekik, mert többen még a magyar első osztályban is tapasztalatlannak számítanak, nemhogy a Bajnokok Ligájában, ahol hirtelen a pályán találták magukat, ezért nem irigylem őket. Ahelyett, hogy lépésről lépésre haladtak volna, most egyszerre három-négy lépcsőfokot kellett átugraniuk, ami akár jól is elsülhet. A BL-nek viszont nemcsak az iramát, hanem a miliőjét is szokniuk kell. De rendes srácok, jól megállják a helyüket, örülök, hogy velünk vannak.

– Ezentúl is bátran vállalkozik majd lövésekre?
– Tény, hogy sokat lőttem eddig: Kielcében tizennyolcszor, Portóban tizenháromszor vettem célba a kaput. Hogy miért van ez? Mert ilyen szituációban vagyunk, hiányzik tíz játékosunk, sokszor nincs más megoldás. Dmitrij Zsitnyikovnak és nekem jutott ez a feladat eddig, de valljuk be, egyikőnk sem egy Bodó Ricsi. Arra számítok, ha mindenki egészséges, én is kevesebbet játszom, az irányítóposztot majd megoldjuk Dean Bombaccsal. Mindenesetre jó érzés látni, hogy át tudom lőni a falat, főleg a kilencesen kívülről, ez jót tesz az önbizalmamnak. Nem hinném azonban, hogy Juan Carlos Pastor hosszú távon ezt várná el tőlem, amúgy sem vagyok olyan, aki első szándékból tüzel. Jelenleg viszont abból főzünk, amink van. Ami engem illet: megmutattam, mire vagyok képes, hogy számíthat rám a klub, remélem, ezért hamarosan meghosszabbítják a jövő nyáron lejáró szerződésemet, mert nagyon jól érzem magam Szegeden. Habár azzal is tisztában vagyok, hogy harmincnégy évesen már nem én jelentem a jövőt.

A nyáron megműtötték, kihagyta a felkészülés nagy részét, de még így is a 34 éves spanyol irányító Joan Canellas a Szeged legeredményesebb játékosa a Bajnokok Ligájában (Fotó: Dél Magyarország/Karnok Csaba)

– A térdműtétét követően kihagyta a felkészülés nagy részét, habár ez nem látszik meg a Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményén: két meccs alatt 18 gólt szerzett, ráadásul a Szeged mindkét idegenbeli találkozóját végigjátszotta – mindezt harmincnégy évesen. Ilyen jó fizikai állapotban van?
– Az operációm miatt nem igazán tudtam a többiekkel készülni a nyáron, később Bubori Kornél erőnléti edzővel dolgoztam, azaz egyáltalán nem voltam játékban szeptemberig – mondta a Nemzeti Sportnak a világ- és Európa-bajnok, Bajnokok Ligája-győztes Joan Canellas, a Mol-Pick Szeged irányítója, aki Kielcében tizenegyszer, Portóban hétszer volt eredményes, miközben csapata mindkétszer kikapott, és jelenleg az A-csoport utolsó helyén áll. – Jóllehet a második mérkőzésünkön, Portugáliában már az első félidőt megéreztem, ám ami meglepett: kifejezetten jól bírtam, hogy támadásban és védekezésben is végig a pályán kellett lennem. A mérkőzések másnapján persze mindenem fájt, de miután sok idő telik el két összecsapás között, van időm regenerálódni. Úgy érzem, még mindig szükségem van játékpercekre ahhoz, hogy visszanyerjem a formámat.

A nyáron megműtötték, kihagyta a felkészülés nagy részét, de még így is a 34 éves spanyol irányító Joan Canellas a Szeged legeredményesebb játékosa a Bajnokok Ligájában, noha eddig nem a lövőerejéről volt ismert.   

A tíz játékosát is nélkülöző Mol-Pick Szeged 25–19-re kikapott a portugál Porto otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 4. fordulójában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MESKOV BRESZT–MOL-PICK SZEGED BL-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!