Tíz hiányzó, kihagyott ziccerek sora: kikapott a Mol-Pick Szeged

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.15. 20:35
null
Mikler jól szállt be a mérkőzésbe (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország, archív)
A tíz játékosát is nélkülöző Mol-Pick Szeged 25–19-re kikapott a portugál Porto otthonában a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 4. fordulójában.

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
A-CSOPORT, 4. FORDULÓ
FC PORTO (portugál)MOL-PICK SZEGED25–19(15–10)
Porto, zárt kapuk mögött.
Vezette:Brunner, Salah (svájciak)
PORTO:MITREVSZKI – Alves2,Mbengule1,MARTINS SOARES5,Iturriza3,ANDRÉ GOMES 4, Branquinho 2. Csere:Quintana (kapus), Späth, Salina Amador2,A. Rodrigues4 (4),Silva De Borges 1, Magalhaes, M. Costa1. Edző:Magnus Andersson
SZEGED:Alilovic – Sostaric4 (2),Fekete D., J. Källmann, ifj. Rosta M.3,J. CANELLAS7 (1), Zsitnyikov 1. Csere:Mikler (kapus), Kecskés1,M. Stranovszky2,Tóth J.1,Rea. Edző:Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 6. perc:2–2.12. p.:7–2.16. p.:8–5.22. p.:11–7.33. p:17–11.43. p.: 18–14. 49. p.: 22–15
Kiállítások:4, ill. 2 perc
Hétméteresek:4/4, ill. 4/3

ÖSSZEFOGLALÓ

Hét koronavírusos és három sérült: nem a legjobb keretével utazott el a Szeged a Porto elleni BL-mérkőzésre. És nem a legjobb formában a kétszer hatósági karantén miatt, ezt megelőzően ugyanis szeptember 23-án lépett pályára Juan Carlos Pastor csapata.

Talán ezért is húzott el nagyon gyorsan négy góllal a Porto, és a Szeged nem érte utol a szintén kék-fehér mezben játszó házigazdát a szünetig sem, sőt miután a pihenőt követően két üres kapus gólt szereztek a portugálok (immáron sötétkék mezben), már elúszni látszott a mérkőzés.

Néhány Mikler Roland-védés után közelebb lopakodott ellenfeléhez a Szeged, amelyben mind a védekezéssel, mind a támadással nagy gondok voltak; ráadásul elkezdett ihletett formában védeni a portói kapus, Nikola Mitrevszki, ezzel egy időben az első félidőben a Szegedben a lelket tartó Joan Canellas lövései egyre pontatlanabbak lettek – csodás passzait pedig rendre elrontották a társak.


Canellas egy kínai figurából majdnem megtörte a jeget, de két méterről eleresztett bombáját kifejelte (!) Mitrevszki, innentől kezdve szárnyakat kapott a Porto, önbizalom-hiányos állapotba kerültek a vendégek, ziccerek garmadáját pazarolva el. Így aztán ikszes mérkőzésből egyre combosodó hazai fölény, majd magabiztos hazai győzelem lett. 25–19

A szegediek trénere szerint a legfontosabb, hogy elég pontot gyűjtsenek a csoportból való továbbjutáshoz, amihez két együttest kell megelőzniük a nyolcból – egészséges kerettel és egészséges önbizalommal ez sikerülni is fog.

A csoport többi mérkőzésén
RK Vardar 1961 (északmacedón)–SG Flensburg-Handewitt (német) 31–26 (17–15)
PSG Handball (francia)–Elverum (norvég) 35–29 (17–13)

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Kielce (lengyel)431121–103+186
2. Flensburg (német)431122–118+46
3. FC Porto Sofarma (portugál)422109–110–14
4. Meskov Breszt (fehérorosz)422108–114–64
5. Paris SG (francia)31294–90+42
6. Vardar Szkopje (északmacedón)21153–50+32
7. Elverum Handball (norvég)31281–94–132
8. MOL-PICK SZEGED2242–51–90

 

PERCRŐL PERCRE

 


30. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


29. perc Rosta cunderezik egy szépet Rea passzából, legalább a vége szép. 25–19

29. perc Maradt még egy értékesített Areia-hetes a végére, négyből négy.

27. perc Mitrevszki fog újabb ziccer a jobb alsó előtt, most Zsitnyikov eszén járt túl.

26. perc Hazai időkérés.

25. perc Canellas hibája után Mikler-bravúr. Aztán Canellasnál belemenés...

22. perc Salina átlövése a bal alsóban, Canellas passza után Rosta góllal válaszol. 23–17 Egészen Costa betöréséig, Mikler kezéről kerül a közeli lövés a léc alá. Canellas emel Tóth elé, meg is van a fiatal első BL-gólja! 24–18!

20. perc Sostaric-hetessel indul a hajrá. 7 lövés, 5 gól. Aztán kivédi a légiós ziccerét a kapus és a léc...

18. perc Zsitnyikov-gól betörésből, megtörik a jég. A hetedik kísérletéből talált be. Costa kiharcol azonban egy hetest. Areira most teker, ballal a jobb alsóba. 21–15

16. perc Időkérés Pastortól.

15. perc Magelhaes lövését kirúgja Mikler, előtte belemenés, majd Sostaric felteszi kínai figurára Canellasnak, aki jobbal két méterről fejen lövi a bevetődő kapust! Canellasnál lépéshiba... Branquinho ziccerrel büntet. 20–14

13. perc Zsitnyikov kiharcol egy hetest, jő Quintana, Sostaric a jobb alsóba lő, 18–14. Alves meg szélről ravasz átemeléssel ejt át mindenkit...

10. perc Silva lábról lő nagy erővel, de mellé. Zsitnyikov ziccert ront, Alves a kapufára, Canellas a jobb sarok mellé.

8. perc Mitrevszki fogja Stranovsky ziccerét is. A légiós nemsokára javít, Canellas újabb élményszámba menő átadása után. 18–13

7. perc Canellas újabb pazar passzát a beugró Zsitnyikov jobbal a bal kapufára teszi. Ez nem az ő mérkőzése.

5. perc Silva meg góllal, 18–12. Rosta lövése a kapusé, Canellas zseniális passza után. Jó formában van Mitrevszki kapus.

3. perc Salina kap két percet, orron csapta Canellast. Stranovsky szélső góllal reagál.

1. perc Sostaric ziccerezik kissé jobbról beugorva, kapus nélküli támadás után. A Porto csak egyszer alkalmazta ezt eddig. Mikler védi Gomes átlövését, szép debüt ma! Rossz passz, Martins köszöni, üres kapus gól, Canellas eladja, Gomez... üres kapus gól. 17–11

1. PERC FOLYTATJUK!

Mezt cserélt a Porto, sötétkék mez és narancssárga nadrág. KÖSZÖNJÜK!

A társak, a helyiek elfogadták, angolul szinte mindenki beszél, a legtöbb segítséget mégis honfitársától, a korábbi válogatott kézilabdázó Belányi Zoltántól kapja, aki több mint két évtizede él Izlandon.

„Zoli egyengeti az itteni utamat, bár apuval (Nagy Zoltán, a Szeged volt kapusa – a szerk.) is sokat beszélek – tette hozzá Nagy, aki a pandémia miatt nem tudna közvetlen járattal hazarepülni, így valószínűleg hosszú ideig még a szigetországban marad. – Ha találunk streamet, követi a meccseimet. Próbálok alkalmazkodni a kialakult helyzethez, jelenleg a tanulmányaimra összpontosítok, a szegedi egyetem programtervező informatikus képzését végzem.”

„Megmaradt bennem az ÍBV elleni vereség –  folytatta Nagy, aki osztozik a játékperceken poszttársával, Einar Baldvin Baldvinssonnal –, de nemcsak az eredmény, az utazás miatt is. Az időjárási viszonyok nem tették lehetővé, hogy a gyorsabbik komppal menjünk, ezért három órát zötykölődtünk a hullámokon. Mindenkit megviselt, engem, alföldi gyereket különösen, nagyon tengeribeteg lettem, életem legrosszabb útja volt. Ráadásul ez a mérkőzés napján történt, amihez egyál­talán nem vagyok hozzászokva, a teljesítményemre jócskán rányomta a bélyegét.”

Az Atlanti-óceán északi részén található szigeten egyre több pozitív esetet regisztrálnak, emiatt előreláthatólag október végéig szünetel az izlandi pontvadászat; a játékosok a visszatérésig nem érintkezhetnek egymással, így mindenki a saját otthonában készül tovább. A Valur eddig négy bajnokit vívott, ebből hármat megnyert, és tartja harmadik helyét a tabellán.

„Külföldről visszaérkezve két hét karantén vár mindenkire, ami nem tetszik azoknak a játékosoknak, akiknek családjuk van  – mondta a Nemzeti Sportnak Nagy Martin. – Ami nagyobb baj, hogy ilyenkor tizennégy napig nem is edzhetünk együtt. A vezetőség a körülményeket figyelembe véve ezért jobbnak látta, ha el sem indulunk az Európa-ligában. Bár megértettem a döntést, nagyon csalódott voltam, hogy most sem lesz alkalmam megméretni magam a nemzetközi porondon.”

Mirko Alilovic és Mikler Roland mellett kevés lehetőség jutott a fiatal Nagy Martinnak, aki ezért a Mol-Pick Szegedből a 22-szeres izlandi bajnok Valurhoz került kölcsönbe a nyáron. A 21 éves utánpótlás-válogatott kapus részben azért szerződött a reykjavíki klubhoz, hogy a nemzetközi porondon is kipróbálhassa magát, a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések következtében azonban már a dán Holstebro elleni selejtezőre sem tudott elutazni csapata, amely így játék nélkül búcsúzott a sorozattól.

Kalandosan indult a szegedi kapus, Nagy Martin kölcsönjátéka, miután a Valur Reykjavík nem vállalta az Európa-ligát, majd az izlandi bajnokságot is felfüggesztették.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

29. perc Két perc Källmannek, Branquinho szélső góllal ki is használja ezt. Canella ismét csak lábról lő a szaggatottról, jobbal a jobb alsóba! 14–10. Meg egy időntúli hetes a hazaiaknak. Areia ezt sem rontja el, 15–10.

26. perc Eredményes a fejek összedugása, Gomes átugorja szinte Feketét, 13–8. Zsitnyikovnál technikai hiba, Källman jól védekezik szerencsére, Silva átlövése igen pontatlan. Sostaricé jobb, 13–9.

24. perc A nap támadása, de Zsitnyikov a lécre lő ballal jobbról beugorva. Hazai időkérésbe torkollik az eset.

22. perc Zsitnyikov passzával beugrik Källman, de lökik. Hetes, kapuscsere, Canellas lábon lövi Bravo Quintanát. Mbengue átlövése megvicceli kapusunkat, újabb Porto-gól. Na, Kecskés megment egy elszórt lövés utáni kipattanót, 12–8.

21. perc Martins lábon lövi Alilovicot... becsorog. A labda, 11–7.

19. perc Källman ront ismét a szaggatottról, Alilovic azonban ziccert véd, ismét a Szeged támad. Canellas felugrik, sistergős! 9–6 De Gomes és Iturriza sem viccel, beállós gól. A kubait még Rosta sem tudta megfogni, mint egy bika rohant a hazai. Canellas meg az átlövések varázslója, fel sem kell ugrania igazán az újabb csodagólhoz. 10–7

18. perc Elöl rontunk ismét, hátul Fekete összehoz egy hetest a hazaiaknak, Alilovic védett pedig. Areia büntet, 9–5.

16. perc Nem megy a Szegednek, két egymás utáni támadásból nem volt még gól, a gyengébb hazai játék néha szül egy gólt. Erre a nagy okosságra Canellas góllal reagál, kár hogy előtte Iturriza is betalált. 8–5

14. perc Sostaric ziccerét fogja a kapus, de hetes, lökte egy védő. Canellas jobbal a bal felsőbe dob, 7–4.

13. perc Zsitnyikov eladja, Iturriza indít, Alves ziccerezik felugrásból, 7–2. Canellas minden mérgét beleadja ebbe az átlövésbe.

11. perc Időkérés Pastor mestertől.

10. perc Salina most nem örül, kap egy sárga lapot. Azt hitték, volt már sárgája, de mégsem áll ki. Sostaricnál lépéshiba, Martins-betörés, négy nullás hazai széria...

8. perc Iturriza kiáll, ezt megköszönhetjük. Sostaric meg szélről ziccert ront. Gomes átlövése azonban csoda pontos a másik kapu előtt, 4–2. Ejnye, Canellas lövését a kapufa és a kapus menti közös erővel. Salina két védő közül csoda könnyedén szerez szélről gólt, rohan a Porto, nő az előnye.

8. perc Gólszünet, hibahalmozás, a loboncos Gomes eredményes átlövésből aztán. 3–2

5. perc Canellas emel Rosta elé, máris ikszes az állás.

4. perc Canellas és Källman is lövést ront, Zsitnyikov a lécre lő jobbal, közben Alilovic-védés. Majd Källman-labdaszerzés!

3. perc Canellas átlövéssel válaszol, 8-ról a bal felsőbe. Iturriza bevetődik, máris 2–1.

1. perc Szép Alilovic-védéssel. Elszórjuk elöl, Zsitnyikov, Martins büntet betöréssel. 1–0

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Zárt kapus a mérkőzés.

A hazaiak kék-fehér mezben és fehér nadrágban, a magyarok fehér mezben és kék nadrágban. Kissé zavaró lesz.

Tegnap a Veszprém fölényes győzelmet aratott a maga BL-meccsén.


A háromszoros magyar bajnokra csütörtökön a Porto vár idegenben, amely három eddigi mérkőzéséből kettőt – az Elverum és a Flensburg ellenit – elveszített, továbbá a Meskov Bresztet is csak szoros csatában tudta legyőzni. A Pick ugyan még sohasem találkozott portugál együttessel a BL-ben, ám az ibériaiak hét a hat elleni játékát jól ismeri. A 201 centis kapus, Alfredo Quintana ezért a támadások nagy részét a kispadon tölti, miközben az Elverum ellen súlyos sérülést szenvedő Rui Silva helyett Martin Soaresnek kell kiszolgálnia a kivételes lövőerejű André Gomes, Djibril Mbengue párost.   


Hogy mit vár két ásza még a Szegednek ettől a meccstől? Ide kattintva megtudhatja!

„Megkaptuk a zöld lámpát, túl vagyunk az első két edzésen. Óvatosan kezdtünk, mert látszik rajtunk, hogy négy hetet kihagytunk, és egyáltalán nem mozoghattunk – nyilatkozta Bodó Richárd az M4 Sport Kézilabda-magazin című műsorában, majd hozzátette: enyhe tünetekkel, két-három napig tartó lázzal, torokfájással megúszta a kórt, ennek ellenére nem rajta, az orvosokon múlik, mikor térhet vissza a pályára. A Tisza-partiak az ajánlásokat betartva, fokozatosan terhelik a fertőzésen átesett játékosokat, akik a konditermi erősítések mellett egyelőre csak könnyített feladatokat végeznek. – Azon vagyok, hogy minél hamarabb meccseket játszhassak. Portóban nincs veszítenivalója a csapatnak, pedig nem ez jellemző a Szegedre – általában úgy megyünk ki a pályára, hogy nyernünk kell, nyerni fogunk, ezért a többieknek biztos nehéz dolguk lesz csütörtökön.”

Nehéz időszakon van túl Bodó Richárd, a Mol-Pick Szeged 63-szoros válogatott kézilabdázója, aki vállsérülés miatt maradt le a januári Európa-bajnokságról, majd amikor ismét visszanyerte a formáját, beütött a világjárvány. Az új idénynek kirobbanó erőben nekivágó 27 éves balátlövő a francia PSG elleni Bajnokok Ligája-rajt előtt öt társával együtt fertőződött meg a koronavírussal, közülük a legrosszabbul Bánhidi Bence járt (Borut Mackovsek és Dean Bombac enhhébb tünetekkel megúszta). A szegediek először szeptember 14-én kerültek karanténba, azóta egy kivételével minden mérkőzésük elmaradt, a Kielcéből hazatérő társaság egyik tagjánál azonban pozitív eredményt hozott a teszt, emiatt
két héttel ezelőtt ismét izolálták őket.

A szegediek szeptember 14-én kerültek karanténba, miután több játékosuk megbetegedett. Azóta egy kivételével minden mérkőzésük elmaradt a bajnokságban és a Bajnokok Ligája csoportkörében is, szeptember 23-án azonban ki kellett állniuk a BL-ben, és 26–23-ra kikaptak a lengyel Vive Kielce otthonában.

„Stepancic januárig biztos nem lép pályára, mások pedig azon lesznek, hogy minél hamarabb formába lendüljenek, most tehát lehetetlen forgatni a csapatot –  folytatta a Szegedet 2013 óta irányító spanyol szakvezető.  – Én már akkor boldog leszek, ha rendesen tudunk edzeni, persze tudom, csak fokozatosan szabad terhelni a betegségből, sérülésből visszatérőket. Egy biztos, a jelenlegi szituáció még jobban összekovácsolt minket, ám ez mit sem ér, ha nem gyűjtünk elég pontot a továbbjutáshoz.”

A szegediek trénere szerint a legfontosabb, hogy elég pontot gyűjtsenek a csoportból való továbbjutáshoz, amihez két együttest kell megelőzniük a nyolcból. Pastor arról nem beszélt, hogy a tíz hiányzót kivel pótolják, igazolnak-e a közeljövőben. Néhányan közülük, így például Bodó, Bombac és Mackovsek már elkezdték a könnyített edzéseket, ám a többiekről egyelőre nincs hír. Márpedig Kielcébe tizenkét mezőnyjátékossal és két kapussal utazott el a gárda, köztük két balszélsővel, de egyetlen jobbátlövő nélkül, ezért a jobbszélső Bogdan Radivojevics játszott kényszerből ezen a poszton.

„Hogy mit éreztem, amikor újabb játékosom tesztje lett pozitív? Sajnálatot és csalódottságot. De hamar túltettem magam rajta, majd rögtön azon gondolkodtam, kivel tudom az illetőt pótolni – mondta a Nemzeti Sportnak Juan Carlos Pastor, miután a tizenkét mezőnyjátékosból és két kapusból álló, soha nem látott összetételű Tisza-parti alakulat hősiesen küzdve, a tizenegy gólig jutó Joan Canellas és a bravúrosan védő Mikler Roland vezérletével 26–23-as vereséget szenvedett a Kielce otthonában, majd a hazatérést követően újabb pozitív esetet regisztráltak a keretben. – Edzőként nagyon nehéz időszak a mostani, a rövid távú céljaink teljesen átértékelődtek. Szerencsére az idény hosszú, előbb-utóbb pedig mindenki visszatér. Én mindenesetre hiszek a csapatomban és az elvégzett munkában.”

A legrosszabb forgatókönyv valósult meg a Mol-Pick Szeged szempontjából, amely hiába játszotta az összes felkészülési mérkőzését zárt kapuk mögött, és a magyar bajnokságot is üres lelátók előtt kezdte, mégis hét játékosa fertőződött meg a koronavírussal. Többek között Bánhidi Bence, Bodó Richárd, Dean Bombac és Borut Mackovsek esett ki több hétre a betegség miatt, miközben Mario Sostaricra, Luka Stepancicra és Stefán Sigurmannssonra sérülés miatt nem számíthatott Juan Carlos Pastor vezetőedző a szegediek eddigi egyetlen Bajnokok Ligája-találkozóján. A csongrádiaknak ráadásul kétszer kellett hatósági karanténba vonulniuk, emiatt szeptember 23. óta nem is léptek pályára.

Története során először találkozik portugál csapattal a tíz játékosát nélkülöző Szeged, amelynek az a célja, hogy LEGALÁBB A CSOPORTBÓL TOVÁBBJUSSON.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PORTO–SZEGED FÉRFI KÉZI BL-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik