Győzött Norvégiában a Pick Szeged

NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)NAGY PÉTER (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.03.02. 18:35
null
Bánhidi sok gondot okozott a norvégoknak (Fotó: Török Attila, archív)
Ezúttal sem sziporkázott a Pick Szeged, de hozta a kötelezőt és idegenben 27–24-re legyőzte a norvég Elverumot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. 

 

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
A-CSOPORT, 13. FORDULÓ
ELVERUM (norvég)–PICK SZEGED 24–27 (12–13)

Elverum, 1655
néző. V: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
ELVERUM:
Imsgard – Lien, Moen Nilsen 3, T. Gröndahl 2, SOLSTAD 5, E. Johansson 4, HELDAL 7 (1). Csere: Fries (kapus), Fingren 1, Langaas 2, Vidovic. Edző: Börge Lund
SZEGED: MIKLER R. – Sostaric 3, Henigman, MACKOVSEK, BÁNHIDI 5, FRIMMEL 7 (2), Martins 4. Csere: Garciandia 3, Gaber 1, BODÓ 4, B. Radivojevics. Edző: Juan Carlos Pastor
Az eredmény alakulása. 5. perc: 3–0. 12. p.: 5–3. 19. p.: 8–5. 25. p.: 10–8. 40. p.: 16–15. 45. p.: 17–20. 50. p.: 18–22. 52. p.: 20–22. 57. p.: 22–25.
Kiállítások:
6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/1, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Börge Lund:
– Nagyjából azt nyújtottuk, amit elterveztünk, csak kisebb hibákat követtünk el. A fordulás után futottunk az eredmény után, nagy erőket kellett mozgósítanunk az egyenlítésért, ez sokat kivett belőlünk. Egyszer már sikerült legyőznünk ebben a kiírásban a Szegedet, most nem, mert néhány játékosom nem produkált extrát, mint akkor, míg ezúttal Mikler Roland és a magyar védelem is remek napot fogott ki.
Juan Carlos Pastor: – Nagy fejlődésen megy keresztül az Elverum, sok csapat megszenved ellene. Most is jól játszott, az oldalváltásait nehéz volt lekövetni. Mi viszont megint nem kezdtünk jól, de kulcsfontosságú volt, hogy a szünetre megfordítottuk az állást, egygólos előnyből várhattuk a második félidőt. Ezután feljavultunk támadásban, miközben a védekezésünk továbbra is jól működött és a kapusunk is jól védett. A második harminc perccel különösen elégedett vagyok.

ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar bajnok mentségére legyen szólva, több kulcsjátékosa is sérülés miatt hiányzott, így a nem teljesen egészséges Imanol Garciandiának a jobbátlövő, Miguel Martinsnak pedig az irányítóposztot kellett egyedül megoldania. A túloldalon a térdműtétje után már a helyszínen szurkoló Máthé Dominikot kellett pótolnia Stig-Tore Moen-Nilsennek.

Megint ugyanaz volt a forgatókönyv, mint a legutóbbi két mérkőzésen: a mieink beragadtak, sokat hibáztak, az elején szinte kapura is alig lőttek, így a házigazda elhúzott hárommal. Támadásban nem tudtak felgyorsulni, felállt fal ellen pedig csak abban lehet bízni, hogy legnagyobb fegyverük, Bánhidi Bence előbb-utóbb elkapja a fonalat. Először a hatodik percben találta meg Martins, igaz, akkor egy látványos, hát mögötti passzal, amiből a világklasszis beálló nem is hibázott, és a 326. Bajnokok Ligája-góljával lekörözte a klubnál a vonatkozó rangsort sokáig vezető svéd balszélsőt, Jonas Källmant.

A folytatásban egy ideig az elverumiak akarata érvényesült, noha legnagyobb sztárjuknak, Tobias Gröndahlnak nem igazán ment, helyette a nyáron a német Kielbe igazoló svéd balátlövőjük vette kezébe az irányítást, aki a védhetetlen bombái mellett Sindre Heldalt is tömte labdákkal a szélen.

Nem segített az sem, hogy sokat voltak emberhátrányban a Tisza-partiak, Bánhidi ráadásul nem élvezte a játékvezetők szimpátiáját, míg az átlövők közül Garciandia mellett Borut Mackovsek is rossz napot fogott ki. Mikler Roland teljesítményére viszont nem lehetett panasz, szélről, betörésből és hetesből ziccert védett, stabilitást adva ezzel csapatának.

Csikorogtak a fogaskerekek, továbbra is sok volt az eladott labda, de hátul azért sikerült összekapnia magát a Pick Szegednek, és a 25. percben végre megtört a jég: Bodó Richárdnak köszönhetően megszületett az első klasszikus átlövésgólja. Ezzel mintha mázsás teher került volna le a mieinkről, előbb Bánhidi egyenlített, majd Sebastian Frimmel révén átvették a vezetést, s ez az előny a szünetig ki is tartott (13–12).

A második játékrészt ugyan Frimmel újabb találata nyitotta, de a norvégok ezután rendre visszakapaszkodtak, egészen a 41. percig. Ekkor elfogytak, ám ez részben annak is betudható, hogy a Pastor-csapat szépen lassan elkapta a fonalat: időnként támadásban és védekezésben is már őszi önmagát idézte, Mikler meg továbbra is szállította a védéseket.

Végre labdákat is szereztek, jöttek a könnyű gólok és a szélsőik is egyre többet avatkoztak játékba, amivel felőrölték az északiakat, akikben már nem volt meg a kellő átütőerő a fordításra,Máthé nélkül ráadásul a távoli zónákból is veszélytelenekké váltak.

Összességében elmondható, jó úton jár a Pick Szeged, amely győzelme ellenére sem valószínű, hogy odaér az automatikus negyeddöntőt érő első két hely valamelyikére az A-csoportban, de ezzel a sikerrel önbizalommal telve várhatja a francia Montpellier-t az utolsó fordulóban.

A csoport másik mérkőzésén: Montpellier (francia)–Aalborg (dán) 31–33 (14–20)

 

AZ ÁLLÁS
1. Aalborg Handbold (dán)13103422–385+3720
2. PICK SZEGED13823383–363+2018
3. THW Kiel (német)12813389–368+2117
4. Montpellier HB (francia)13724395–380+1516
5. Vardar Szkopje (északmacedón)12417330–338–89
6. Elverum Handball (norvég)13328387–410–238
7. PPD Zagreb (horvát)12327299–326–278
8. Meskov Breszt (fehérorosz)12129342–377–354

 

PERCRŐL PERCRE

Forrás: ehfcl.eurohandball.com
Forrás: ehfcl.eurohandball.com


60. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


60. perc Garciandaa lő gólt a jobb szélről, majd Mikler bravúrt mutat be. Heldal lő még egy gólt a lecsorgó labdát összeporszívózva.

60. perc Magyar időkérés.

59. perc
Bánhidi ziccert ront, Sostaric belül védekezik. Mikler fogja Gröndahl lövését, ám a kipattanó a hazai játékosé aztán, s bevetődve nem hibázik.

58. perc Gröndahl ziccerből a kapufára lő! Ezzel el is dőlt. 6 lövés ma a klasszisnak, 1 góllal.

A Szeged legközelebb hazai pályán fogadja a francia Montpellier-t, ezzel zár is. Egyenes ágon csak akkor juthat be a negyeddöntőbe, ha mindkét találkozóját megnyeri, miközben a német Kiel legalább egy, vagy a listavezető Aalborg minimum három pontot hullajt el – erre minimális az esély. Harmadikként a B-csoport hatodikjával (valószínűleg a Motor Zaporizzsja, Dinamo Bucuresti, FC Porto trióból valamelyik) néz szembe a legjobb nyolc közé jutásért, negyedikként viszont akár a sorozat 2014-es győztesét, a német Flensburgot is megkaphatja – tehát egyáltalán nem mindegy, hol végez a magyar gárda.


58. perc Hazai időkérés.


58. perc Frimmel ziccerből lehűti gyorsan a hazai reményeket... 22–26!

57. perc Solstad ziccere után a gól visszahozza a hazai reményeket...

56. perc Martins a háta mögött passzol, Frimmel a kapusba lő... de Martinsé a kipattanó, labdajáratás, Sostaric-góllal a végén! 21–25!

56. perc Kettő perc a Martinst lerántó Fingrennek.

55. perc Magyar időkérés.

55. perc Solstad a hatosról vetődhet be... de Mikler eszén nem jár túl, ez nagyon kellett!

54. perc De Solstad üresen marad a hatoson... Garciandia egyedül oldja meg, a bal szélről eredményes.


53. perc
Sostaric készít elő Martinsnak, jó a betörés, hát még a lövés! 20–23!

52. perc Frimmel eladja, üres kapura lőhet gólt Fringen. Rossz támadás itt, Langaas-ziccer ott... és hatalmas Mikler-védés!

50. perc Solstad kiáll ráadásul... majd meztépésért Gaber is... Heldal köszöni szépen, eredményes betörésből.

50. perc Bánhidi kiharcol egy hetest, amelyet Frimmel jobbal a jobb sarokba lő. Először vezet ma négy góllal a Szeged.


49. perc Martins
a földről eredményes, hét a hat ellen ismét a hazaiak. És 18–21-nél.


48. perc Pocsék támadás után nagyot ment hátul Garciandia.

46. perc Bodó lövését Fries a lécre tolja, Heldal a kapuig gyalogolhat. Bent is van!

45. perc Nilsen jobbról ballal a jobb oldali kapufa tövére ejti a labdát.

A csongrádiak első számú irányítója, a szlovén Dean Bombac és norvég jobbátlövője, Kent Robin Tönnesen is csak a lelátóról figyelte a többieket legutóbb, míg a szintén balkezes átlövő, a horvát Luka Stepancic gyakorlatilag már két éve csak rehabilitációt végez

44. perc Hazai időkérés.

44. perc Bodó átlövése remek, Gaber meg jól védekezik Nilsenen. Alakul... Bizony, Bánhidi zárását Bodó góllal használja ki! 17–20!

42. perc Nilsen fifikás emelését Langaas ziccerből értékesíti, Johansson a kapufára lő, Sostaric a kapusba. Frimmel meg a bal szélről nagy gólt lő a túlsó felső sarokba! 17–18!

41. perc Hét emberrel támadnak a hazaiak, Garciandia szerel, Sostarichoz játszik, aki az üres kapuba lő. Ezt is Gröndhal rontotta el.

40. perc Bánhidi javít, az ötödik gólja ma, ezt Bodó készítette elő.

39. perc Martins forintos passzát Bánhidi bevetődve a kapusba lövi, a másik oldalon Heldal kapufás gólt szerez.

38. perc Sajnos Bánhidi átlövése sem az igazi. Johansson meg a jobb sarokba lő 8-ról, felugrásból. 15–15!

37. perc Gröndahlnak nem megy ma, második a BL góllövőlistáján, de most 5 lövésből 1 gólt szerzett.

36. perc Bodó félmagas lövése nem a legjobb, de becsorog a jobb sarokba Fries mellett.

35. perc Emberhátrányban is magyar helyzet, de Gaber közelijét kitolja a léc alól Imsgard. Johansson átlövését meg eléri a jobb sarok előtt Mikler! 14 egyenlő.

34. perc Bánhidinek két perc, odaszólt valamit Gröndahlnak.

33. perc Sostaricnál belemenés, Solstad ziccerezhet.

32. perc Bodó átlövése kapuscsemege.

31. perc Bodó passzát balról jobbal a léc alá vágja Frimmel, Nilsen átlövésből a meglepi Miklert.

31. PERC FOLYTATJUK!

Forrás: ehfcl.eurohandball.com
Forrás: ehfcl.eurohandball.com


„Nem szeretnék kifogásokat keresni, de rengeteg problémával küzdünk – kezdte a 36 éves Alilovic, aki 2018 óta a Pick Szeged kapusa, előtte hét idényen át a Telekom Veszprém játékosa volt. – A hiányzóinkon kívül a Breszt ellen pályára lépők között is volt, aki sérüléssel vállalta a meccset. Egyvalamivel mindenesetre elégedettek lehetünk: győztünk. Ez a legnagyobb pozitívum, a jó csapatokat ugyanis arról lehet megismerni, hogy akkor is képesek nyerni, amikor rosszul kézilabdáznak – csakúgy, mint mi. Bízom benne, hogy a hajrára kiegyenesedünk, jobban teljesítünk s számíthatunk majd mindenkire.”

A beugró Mirko Alilovicnak éppenséggel jutott 41 perc a részben hazai rendezésű kontinenstorna középdöntőjében, ám sérülés miatt kénytelen volt korán elhagyni a horvát válogatottat. Ha azonban valakit ki lehet emelni a Tisza-partiaktól a legutóbbi két BL-mérkőzésen, az ő, miután Horvátországban, majd a Pick Arénában is együttese legjobbja volt: hétmétereseket, ziccereket védett kulcspillanatokban, mindkétszer harminc százalék feletti teljesítménnyel rukkolt ki a kapuban.

TOVÁBBRA IS ÁRNYÉKA ÖNMAGÁNAK a Pick Szeged. A szegediek visszafogott teljesítményére az lehet az egyik magyarázat, hogy a januári Európa-bajnokságon 12 játékosuk vett részt, így legalább másfél hónapon keresztül nem tudott együtt gyakorolni a csapat. Talán emiatt tűnnek fáradtnak, lassúnak, ezért hibáznak sokat, ebből fakadóan pontatlanok az ellenfél kapuja előtt. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy legtöbbjüknek már három meccs után véget ért az Eb.


30. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

30. perc Gröndahl lövése a kapufán, Martins bejátszását Bánhidi ziccerből jobbal a jobb alsóba húzza!

29. perc Martins lövése a lécen csattan. Nilsen felugrásból a bal alsóba talál, középről, de Bodó passzából Frimmel azonnal válaszol a jobb szélről. 12–12!

28. perc De csak Johansson pazar bombájáig: kilencről, estében, oldalra dőlve jobbal a jobb felsőbe...


28. perc Mikler ziccert fog, Bodó indítja Frimmelt, aki most nem hibázik, a kapussal szemben állva: 10–11, először vezet ma a Szeged!

27. perc Johansson a bal alsóba lő, de szabaddobás, Mackovsek jókor lökte meg őt.

26. perc Gröndahl lépéshibát vét, majd elhajintja a labdát... Megúszta. Bodó passzát Bánhidi a bal felsőbe varázsolja kissé balról, jobbal, hat és fél méterről. Estében.

25. perc Bodó bombagóllal válaszol! 11–9!

25. perc
Vidovic keresztpasszát Heldal ziccerből a léc alá vágja, Mikler beleér, de bent a labda a kapusban.


23. perc Mikler ziccert ront, Martins és Gröndahl is eladja... Martins levonja a tanulságot, egyedül megy el a hetesig, és a földről eredményes, a kapus lába között, jobbal. 9˜–8!

Máthé mosolyogva beszélget a lelátón.

21. perc Hazai időkérés.

21. perc Gröndahl átlövése Mikleré... az indítás meg a hazai védőké, nem Frimmelé.

20. perc Johansson sajnos nagyon él irányítóban, Heldal lő gólt jobbal a bal szélről, de Bodó passzát a szaggatottról a bal sarokba teszi Bánhidi.

20. perc Türelmes játék, Garciandia eredményes a végén, az előbb meg Mackovsek volt eredményes beállóból, még egyenlő létszámnál.

19. perc Bodót lerántják, ellöki, nyakon verik, két perc Fringennek.

19. perc Heldal értékesíti a hetest, Mikler pedig beleért a bal felső előtt a ravasz tekerésbe... 8–5!

18. perc Sostaric
kiáll két percre Gröndahl arcon csapásáért.

16. perc Garciandia gólt lő, de szabaddobás. Aztán pocsék passzt ad balra... de Gröndahl könnyű passzt ront, Frimmel meg hatról beugorva a kapus nyújtott kezébe lő!

Az Elverum elbukta előző hat BL-csoportmeccsét, de a hatodik helyen áll, a Zágrábbal egyenlő pontokkal.

16. perc Magyar időkérés.

16. percLangaas egyedül marad a hatoson, nem is rontja el.

15. perc Johansson és Mackovsek vív párbajt átlövésben. Hazai a siker... 6–4!

13. perc
De Martins betörése is éppen ilyen szép!

12. percNilsen nagyon magasra ugrik, ballal a léc alá lő nyolcról.

12. perc Gaber eredményes beállóból Martins kockázatot, de tűpontos bejátszásából.

11. perc
Johansson labdája pazar, Heldal ziccerben: de hatalmasat véd a léc alatt Mikler!

11. perc Bánhidinek két perc lökésért.

10. perc Rossz szegedi támadás a jó védekezés után, majd ziccer: Heldal nem is ront. Előtte Mackovsek betörése után már az egyenlítésért rohanhatott a Szeged. 4–2!

8. perc Martins kiharcol bevetődéssel egy hetest, jobbal a bal felsőbe lő Frimmel.

7. perc Johansson ront most támadásban.

6. perc Bánhidi a bal sarokba talál nyolc méterről, ezzel BL-rekorder lett! Ő 326, Jonas Källman 325 gólnál áll a sorozatban szegedi színekben. 3–1

5. perc Kapufára lő felugrásból Mackovsek, Johansson meg ebből a műfajból jobbal szétlövi a jobb felső sarkot a szaggatottról, kissé jobbról.

4. perc Gröndahl lő a szaggatottról a földről a jobb alsóba, Garciandia ziccert ront, Solstad bevetődve a jobb alsóba lő beállóból. 2–0!

2. perc Hosszas hazai támadás, passzív, Johansson lövése Mikleré. Bánhidi is célt téveszt.

1. perc Gröndahlt akasztja a magyar védelem.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Meglepően nagy vendégtábor, amely jobbulást kíván Máthénak.

A hazaiak tiszta fehérben, a magyar csapat tiszta kékben.



Az északiak sztárja így egyértelműen a 67 találattal a Bajnokok Ligája góllövőlistáján második helyen álló Tobias Gröndahl, aki Szegeden is sok gondot okozott a mieinknek, főleg a betöréseivel, így a semlegesítése kulcsfontosságú.

 

Ezúttal azonban a norvégok sincsenek kirobbanó formában, a legutóbbi hat találkozójukat egyaránt elveszítették az elitsorozatban, ráadásul magyar válogatott jobbátlövőjükre, Máthé Dominikra nem számíthatnak, térdműtétjét követően előreláthatólag jövő januárban léphet legközelebb pályára – a francia PSG-ben, mivel nyártól már a párizsiakat erősíti.


A Tisza-partiak ugyan már továbbjutottak a csoportból, de nem mindegy, hányadik helyen. Egyenes ágon csak akkor lehetnek negyeddöntősök (ehhez az első két helyen kellene végezniük), ha a hátralevő két fordulóban már nem hibáznak, miközben az éllovasok igen, bár a bresztiek kizárása miatt lehet, hogy ez is kevés az előzéshez. Ami az Elverumot illeti, egyik legnagyobb sikerét aratta, amikor októberben 34–30-ra megverte idegenben a Pick Szegedet.

„Nem számít, hogyan juttatom el hozzá a labdát, akár a hátam mögött passzolva is megtalálom Bencét, ha a helyzet úgy kívánja – mondta a jól működő pároskapcsolatról Martins. – Igyekszem hasznára lenni a csapatnak, elsősorban a támadások megszervezése a feladatom, az irányítás, de ez mit sem ér, ha nem szerezzük meg a két pontot. A 24 éves játékmester elismerte, a színvonal nem verdeste az eget a múlt héten, és habár hazai pályán sikerült két góllal legyőzniük a fehérorosz Meskov Bresztet, a jövőben annál sokkal jobban, látványosabban kell kézilabdázniuk.


Középen viszont továbbra is erősek, köszönhetően az ihletett formában védő kapusuknak, Mirko Alilovicnak, az immár 325 BL-gólnál járó világklasszis beállójuknak, Bánhidi Bencének és az utóbbi hetekben magabiztos, kiegyensúlyozott produkcióval kirukkoló portugál irányítójuknak, Miguel Martinsnak, akinek a szlovén Dean Bombac hiányában jut vezérszerep.

NINCS KÖNNYŰ HELYZETBEN a férfi Bajnokok Ligája A-csoportjában szereplő Pick Szeged kézilabdacsapata, amelynek ha nem lenne elég, hogy továbbra is árnyéka őszi önmagának, még betegség és sérüléshullám is nehezíti a dolgát. Az Elverum elleni idegenbeli mérkőzés előtt az egyik legfontosabb kérdés, hogy a két jobb átlövő, Imanol Garciandia és Kent Robin Tönnesen közül melyikük tudja vállalni a játékot. Miután az itt még bevethető Luka Stepancic hosszú ideje csak rehabilitációt végez, ezért az elmúlt idényhez hasonlóan megint ez a poszt lett a szegediek Achilles-sarka.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ELVERUM–PICK SZEGED MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik