Férfi kézi BL: „Az élet most kárpótolt” – Ortega felidézte a veszprémi menesztését a nagy siker után

Vágólapra másolva!
2022.06.20. 07:45
null
Carlos Ortega a BL-trófeával (Fotó: AFP)
Mint ismert, a Barca hétméterespárbajban hódította el a trófeát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében. A találkozót követő sajtótájékoztatón Carlos Ortega elmondta, a legrosszabbkor kellett átvennie a katalán sztárcsapat irányítását. A Kielcét irányító Talant Dujsebajev nagyobbik fiát, a sorsdöntő hetest hibázó Alexet méltatta.

„Szorosabban nem is alakulhatott volnaa döntő, nagyon keskeny sáv húzódik a siker és a kudarc között.A korábbi hat Bajnokok Ligája-győzelmemet játékosként értem el, edzőként ez az elsőBL-sikerem, a kettő teljesen más történet. Emlékszem, amikor még a Veszprém edzője voltam, évről évre fejlődött a csapat, meg lehetett volna az esélyünk a végső győzelemre, de a vezetőség az idény elején menesztett. Annak az évadnak a végén a Kielce hetesekkel nyert a döntőben, most meg nekünk kedvezett a hetespárbaj” – mondta el a Barcelona vezetőedzője, Carlos Ortega a döntőt követő sajtótájékoztatón.

Ezt követően a Nemzeti Sportnak is visszatért a veszprémi menesztésére. Mint ismert, a szakember 2012 és 2015 között a Veszprémet irányította, melyet a 2014–2015-ös idényben BL-döntőbe vezetett, de ott a Barcelona jobbnak bizonyult. Nem sokkal a következő évad kezdetét követően menesztették a klubtól.

„Az élet és a kézilabda valamit visszaadott nekem abból, amit akkor elvettek tőlem.”

A tréner elmondta, a legrosszabb időpontban kellett átvennie tavaly nyáron a katalán együttes irányítását. Hozzátette, nem érezte a nyomást, hogy címet kell védenie a BL-ben.

„Főleg azért speciális a mostani sikerünk, mert mondhatjuk, hogy a legrosszabbkor kellett átvennem az irányításta Barcelonánál.Alegtöbb edzőváltásra akkor kerül sor, ha nem jönnek az eredmények, míg a Barca a csúcson volt Xavi Pascuallal. Bennem is sok volt a kérdőjel, látszott, hogy az elején a játékosok nem értették, mit akarok viszontlátni tőlük. November óta sokat fejlődtünk,és viszonylag szűkkerettel értük el a mostani eredményt. A következő idényben elvileg erősebb csapatunk lesz, újra harcba szállunk a BL-címért.”

„Az elejétől kezdve kemény idényen vagyunk túl, de nem éreztem nyomást, hogy mindenképpen meg kell védenünk a címünket a BL-ben. ABarca számára mindig a BL-final fourba jutást kell célként kitűzni, de a végső győzelmet már nagyon nehéz elérni, mert ittKölnben két nap alattbármi megtörténhet.”

Luka Cindric, a Barca horvát irányítója sérülés miatt nem sok időt töltött a pályán a döntőben, erre is kitért a sajtótájékoztatón a szakember:

„Az utolsó spanyolországi meccsünkön combközelítőizom-sérülést szenvedett, az elődöntőben hamar cserét kért. Az orvosok mindent megtettek éjjel és délelőtt, hogy játszani tudjon a fináléban, demár az elejénkiderült számomra, hogy nincs meg a rá jellemző gyorsasága és dinamikája” – mondta el az irányítóról Ortega.

Dika Mem, a katalánok jobbátlövője az egyik legkeményebb meccsének tartja a vasárnapi finálét.

„Profi karrierem legkeményebb meccsét játszottam, rengeteg érzelemmel járt. Luka Cindric sérülése után nem volt egyszerű, de a döntőben és az elődöntőben is megmutattuk a karakterünket, és azt, hogy csapatként kiválóak vagyunk. Történelmet írtunk, ki kell élveznünk, de nem elégszünk meg ennyivel, újabb címeket szeretnénk nyerni” – nyilatkozta a döntőben öt gólt szerző francia klasszis a sajtótájékoztatón.

Dika Mem szerint ez volt karrierje egyik legkeményebb meccse (Fotó: AFP)
Dika Mem szerint ez volt karrierje egyik legkeményebb meccse (Fotó: AFP)
Talant Dujsebajev (Fotó: AFP)
Talant Dujsebajev (Fotó: AFP)


Talant Dujsebajev,
a Kielce szakvezetője elmondta, ezúttal nem csapatának kedvezett a hétméterespárbaj.

„Mit mondhatnék? Hetesek döntöttek, és az ellenfélnek több szerencséje volt, Pérez de Vargasban elakadt egy lövés.2016-ban nekünk kedvezett a hetespárbaj, ezúttal az ellenfélnek.Ebben az évadban három meccset játszottunk a Barca ellen, és egyet sem vesztettünk el a rendes játékidőben, sőt, kettőt meg is nyertünk.”

A tréner fia, Alex Dujshebaev kihagyta a sorsdöntő hetest a párbaj során, édesapja méltatta a mérkőzés után.

„Hálás vagyok a fiamnak, Alexnek, akia szememben a világ legjobb játékosa. Tudom, most nagyon nehéz neki, de edzőként és apaként is azt üzenem, hogy ő az egyiklegfontosabb emberaz életemben.”

TALANT DUJSEBAJEV ÜZENETE

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
BRONZMÉRKŐZÉS
THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 – hétméteresekkel 3–1

DÖNTŐ
Barca (spanyol)–Kielce (lengyel) 32–32 (14–13, 28–28, 30–29) – hétméteresekkel 5–3

A VÉGEREDMÉNY
1. Barca (spanyol), 2. Lomza Vive Kielce (lengyel), 3. TWK Kiel (német), 4. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Jahja Omar, Ilics Zoran, Rasmus Lauge, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Maneul Strlek. Edző: Momir Ilics)
Gólkirály: Aleix Gómez (Barca) – 104 gól
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Arcjom Karaljok (Kielce)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik