Férfi kézi: Az egyiptomi vébén lettem újra a régi – Mahé

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 11:57
null
Kentin Mahé marad a Veszprémnél (Fotó: Szabó Miklós)
Bár a távozásáról pletykáltak, inkább hosszabbított Veszprémben Kentin Mahé, aki úgy érzi, a világbajnokságon tért vissza igazán.

Bár hónapokon keresztül arról szóltak a pletykák, hogy Kentin Mahé elhagyja a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatát – ráadásul a rivális Mol-Pick Szegeddel boronálták össze –, szerdán jött a hír, hogy a játékos újabb két évre meghosszabbította a szerződését, amely így 2023 júniusáig köti a bakonyiakhoz.

„Mindenki tudja, hogy a kézilabda világában gyorsan történnek a dolgok, és bár a sérülésem miatt voltak nehéz időszakaim, mindig is maradni akartam, és örülök, hogy így is alakult – mondta Mahé a Nemzeti Sportnak. – Hírbe hoztak a Szegeddel és más klubokkal is, de ezek közül egyik sem volt megalapozott, ezért nem is nagyon foglalkoztam velük.”

Mahé 2018 nyarán igazolt Veszprémbe, majd 2019 őszén megtört a karrierje: egy MRI-vizsgálat során kiderült, hogy a térdkalácsa alatti ín sérült. Megműtötték, hónapokat kellett kihagynia, a lába nehezen gyógyult, majd visszatérését a koronavírus-járvány is késleltette. Tavaly október 17-én a Gyöngyös otthonában léphetett újra pályára (három gólt szerzett), ám utána újabb öt hetet kellett kihagynia, miután pozitív lett a koronavírustesztje…

„Idegesített, és nagyon csalódott voltam – mondta a 29 éves francia irányító. – Az igazi visszatérésem így a januári világbajnokságra esett. Egyiptomban senki sem várta, hogy a legjobb négy közé jutunk, és bár tényleg nem ment minden tökéletesen, megmutattuk, hogy még mindig itt vagyunk, mindenki láthatta, hogy Franciaország újra a legjobbak között játszik, és versenyben van az éremért.”

Franciaország a vb-n hét mérkőzést nyert meg egymás után – közülük az utolsó a magyar válogatott elleni hosszabbításos győzelem volt –, azonban a svédekkel már nem bírt az elődöntőben, és a spanyolokkal sem a bronzmeccsen.

A SOKOLDALÚSÁG A FEGYVERE

David Davis, a Veszprém edzője: – Azokkal a játékosokkal, akikkel hosszabbítottunk, már korábban megegyeztünk, így érdekes volt olvasni a Mahé távozásáról szóló pletykákat… Kentin maradása azért is fontos, mert több sorozatban, az NB I-ben, a Magyar Kupában, a Bajnokok Ligájában és a SEHA-ligában kell jól szerepelnünk, így nagy szükségünk van rá. Bárki kieshet a keretből, ezzel számolni kell, már egy-két sérülés is sok mindent megváltoztat, tizennégy játékossal nem lehet versenyben maradni. Mahé játéka nagyon tetszett a világbajnokságon, de a klubcsapatánál más sorozatokban van szükség rá. Egyik legnagyobb fegyvere a sokoldalúsága, több szerepben is megállja a helyét, ami rengeteget ér, ezért annyira veszélyes.

„Jó volt újra ilyen magas szinten kézilabdázni, érezni, hogy számítanak rám, és kivételes élmény volt irányítani a francia csapatot, segíteni az új generációnak. Talán nem én vagyok a legmagasabb és a legerősebb játékos, de mindig a saját tulajdonságaimmal foglalkozom, azokra építek. Szeretem összefogni a társaságot, passzolni és kihasználni az egyik legnagyobb erősségemet, a gyorsaságomat, minél több könnyű gólt szerezni, ugyanis a letámadások rajongója vagyok. Ha kell, védekezem, és hajtom a többieket – fogalmazott Mahé, aki új lendületet kapott Egyiptomban, és remek formáját megőrizte Veszprémben is, amely már hónapokkal ezelőtt megállapodott vele a hosszabbításról. – Olyan ez az egész, mint egy nagy kaland része. Nagyon jó csapatunk van, az edzőtől, David Davistól nagyon sokat tanultam, jobb játékos lettem. Szeretek mindennap tanulni valamit, trófeákért küzdeni és persze a Szegeddel párbajozni.”

A kétszeres világbajnok a 2020–2021-es évadban 22 tétmérkőzésen lépett pályára klubjában, 69 gólt szerzett (3.14-es átlag), a magyar bajnokságban pedig a Telekom Veszprém házi góllövőlistájának ötödik helyén áll 46 találattal. Úgy látja, az NB I ugyan jelenleg nem Európa legerősebb bajnoksága, de évről évre magasabb a színvonal, ami többek között jól látszik az olyan csapatokon, mint a Csurgói KK vagy a Ferencváros, amelyek sokat erősödtek az elmúlt időszakban – ezért aztán a magyar ligát is évről évre nagyobb feladat megnyerni, nem beszélve a Bajnokok Ligájáról…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik