Férfi kézi: a Szeged kivásárolta a norvég szélsőt, Källman távozik

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 15:18
null
Blonz (a labdával) a nyártól a Szegedet erősíti (Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország)
A Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata a hivatalos honlapján jelentette be, hogy kétéves szerződést kötött az Elverum 21 éves világbajnoki ezüstérmes norvég balszélsőjével, Alexander Blonzzal, ugyanakkor hét év után távozik a csapatkapitány Jonas Källman. 

Norvég sajtóhírek alapján április közepén már beszámoltunk a Szeged érdeklődéséről.

Blonz a Máthé Dominikot is foglalkoztató Elverumtól érkezik, ahol 2022-ig szólt a szerződése, így a Tisza-parti csapatnak kompenzációt kellett fizetnie érte. A norvég Tv2 megjegyzi, a hasonló kivásárlásoknál félmillió koronával (több mint 17 millió forinttal) lehet számolni.

„Komoly érdeklődés mutatkozott Blonz iránt, sokáig a Barcelona állt nyerésre, végül a Pick Szeged lett a befutó. Két éve tagja az Elverumnak, ahol jól felépítette magát, a válogatottba is bekerült, de amikor egy nagy csapat hív, meg kell adni a játékosnak a lehetőséget. Kézilabdás mértékkel jó üzletet kötöttünk, és megállapodtunk abban is, hogy két felkészülési meccset vívunk a Szegeddel Magyarországon”avatott be a részletekbe Nils Kristian Myrhe, az Elverum sportmenedzsere.

A fiatal balszélső eddig 40 mérkőzésen 77 gólt szerzett a norvég válogatott színeiben, világbajnoki ezüstérmesnek, Eb-harmadiknak mondhatja magát.

„Nagyon boldog vagyok, hogy az Elverum elengedett, ez egy előrelépés a karrieremben. Alig várom, hogy megismerjek egy másik kultúrát, és egy jobb csapatban szerepeljek. Talán a Szegedet alulértékelik Norvégiában, pedig ott van a világ legjobb hét-nyolc csapata között, minden poszton kiváló játékosai vannak. Nagyszerű lesz, ha új csarnokban nyolcezer néző előtt játszhatunk” – nyilatkozta Blonz.

Mindez azt is jelenti, hogy a csapatkapitány Jonas Källman az idény végeztével, hét év után távozik.

„Minden edző álma, hogy ilyen képességű és mentalitású játékossal dolgozhasson. Nekem ez megadatott, hét éven keresztül lehettem Jonas Källman trénere. Köszönet jár azért, amit a klubért tett, mert az ő profizmusa példaértékű. Döntő érdemeket szerzett azokból a győzelmekből, amit együtt értünk el. Idén még vár ránk egy komoly kihívás, és ismerve őt, tudom, hogy együtt képesek lehetünk arra, hogy szépen és eredményesen zárjuk az idényt” mondta a 39 éves svéd szélsőről Juan Carlos Pastor vezetőedző.

Källman minden idők legeredményesebb szegedi játékosa a Bajnokok Ligájában, 325 találattal vezeti a ranglistát. A NB I-ben eddig 154 meccsen lépett pályára és 370 gólt szerzett.

Portugál sajtóhírek szerint a Porto 23 éves irányítója, Miguel Martins leigazolása is folyamatban van. A több poszton bevethető kézilabdázónak a mostani idény végén távozó Joan Canellas és Dmitrij Zsitnyikov pótlása lehet a feladata.

Információnk szerint a Szegednek sikerül megtartania Bánhidi Bencét, a válogatott beállóval ugyanis megegyeztek a közös folytatásról, legalább két évig marad.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik