Férfi kézi: a NEKA tehetsége a Montpellier-hez igazolt

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2022.04.14. 12:02
null
Terjék Rolandot (balra) szerződtette a Montpellier (Fotó: neka.hu)
Terjék Roland, a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) tizenhét esztendős tehetsége hároméves szerződést kötött a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Montpellier-vel.

 

A NEKA közleménye szerint a francia klub 2021 nyarán egy serdülőtornán figyelt fel a korosztályos válogatott jobbszélsőre, akivel felvették a kapcsolatot és novemberben meghívták próbajátékra. A fiatal kézilabdázó élt a lehetőséggel, bizonyított az edzéseken, így a Montpellier szerződést ajánlott neki, amelyet Terjék ezen a héten Balatonbogláron írt alá Andrew Kinselle, a francia egyesület csapatmenedzsere társaságában.

„Mivel a világ egyik legjobb klubjáról van szó, először azt hittem, valami félreértésről van szó, de kiderült, hogy tényleg rám kíváncsiak, úgyhogy edzőmmel, Kopornyik Zsolttal októberben kiutaztunk Montpellier-be néhány napra – mondta a kezdetekről Terjék Roland.Hatalmas élmény volt, megnéztük a PSG elleni mérkőzést, lemehettünk a kispadhoz a bemelegítés alatt, találkoztunk az ottani akadémia vezetőivel, illetve az első csapat edzőjével is. Mivel a felnőttegyüttes BL-meccsre készült, én a második számú csapattal edzettem többször is. Tulajdonképpen dicsértek és meg voltak elégedve velem, de a kondicionális képességeket fejlesztenem kell a jövőben.”

„Óriási lépés ez számomra, eleinte meg kell szoknom az új környezetet, a nyelvet, az új játékrendszert, de a Montpellier-nél számítanak a fiatalokra, az egyes csapatok között van átjárás, így természetesen az a cél, hogy három év alatt fejlődjek, felépítsem magam, és idővel az első csapatban is bemutatkozhassak. Nagy előny, hogy a franciáknál sokszor használják a szélsőket, több lövés, több döntésszituáció van egy meccsen, ami lehetőséget nyújt a fejlődésre” – tette hozzá a magyar tehetség.

Terjék edzője, Kopornyik Zsolt hangsúlyozta, olyan ajánlat érkezett, amellyel élni kell, mert nem mindennap adatik meg egy sportoló életében.

„Nem elég az, ha valaki tehetséges vagy szépen dob, több tényező kell ahhoz, hogy helytálljon egy magyar fiatal külföldön. Amióta Roli tud a Montpellier ajánlatáról, sokkal céltudatosabban él, változtatott az étkezésén, nyelvet tanul, a tanulmányi eredményei és az edzésmunkája javult, valamint plusz edzéseken vesz részt. Amikor kint jártunk, az első pillanattól úgy fogadtak minket, ahogy egy profi játékost szoktak, abszolút partnerként kezeltek bennünket. Kívánom Rolandnak, hogy bizonyítsa be, mire képes, és gondoljon arra, miért dolgozott annyit az elmúlt években” – nyilatkozta a szakember, aki a serdülőválogatottnál és a Nemzeti Kézilabda Akadémia csapatainál is éveken át foglalkozott Terjék Rolanddal.

A NEKA és a Montpellier vezetői egy jövőbeni együttműködés részleteiről is tárgyaltak Balatonbogláron, s a két klub közötti megállapodás értelmében a későbbiekben akár újabb magyar fiatalok kerülhetnek a francia sztárgárdához.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik