Két magyar és európai topcsapat, egy cél – a két kapitány, a szegedi Bánhidi Bence (jobbra), illetve a veszprémi Rasmus Lauge szándéka változatlan, klubjaikkal megszerezni a hőn áhított Bajnokok Ligája-trófeát (Fotók: Dömötör Csaba, Szabó Miklós)
Két magyar és európai topcsapat, egy cél – a szegedi Bánhidi Bence (jobbra), illetve a veszprémi Lékai Máté szándéka változatlan, klubjaikkal megszerezni a hőn áhított Bajnokok Ligája-trófeát (Fotók: Dömötör Csaba, Szabó Miklós)

 

Ugyan mindkét magyar csapat a harmadik helyen áll a csoportjában a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, a nyári változásokhoz képest mégis kiegyensúlyozottan kezdte az európai idényt az első négy fordulóban.

A Pick Szeged egy mérkőzés kivételével hozta a kötelezőt, a Telekom Veszprém pedig bizonyította, bármikor képes bravúrra, és ahogy korábban, most is le tudja győzni a legnagyobb nevű ellenfeleket is. Együtteseink tehát semmit sem veszítettek nemzetközi presztízsükből, és a korábbiakhoz hasonlóan a végelszámolásnál is ott lehetnek.

PICK SZEGED

NS-SZAKÉRTŐ – Laluska Balázs (148-szoros korábbi válogatott kézilabdázó, a Szeged és a Veszprém korábbi játékosa)

Nem szabad a Szeged Elverumtól elszenvedett, hazai Bajnokok Ligája-vereségéből kiindulni, de ezt tudják házon belül is. A négyes döntőbe jutásra azért tartom esélyesnek a szegedieket, mert 2013 óta dolgoznak együtt az edzőjükkel, Juan Carlos Pastorral, jól igazoltak, s eddig meggyőző teljesítményt nyújtottak, leszámítva persze a csütörtöki fiaskót. A Veszprémnél a nyáron egyértelműen kimondták, mit várnak el a csapattól, nem tették kötelezővé a részvételt a final fourban, amivel nagy terhet vettek le mindenkiről, és ez az ő malmukra hajthatja a vizet. Ha a szakmai stáb együtt marad, eljuthatnak Kölnig, bár erre szerintem inkább a következő kiírásban van nagyobb esély. Tetszik, hogy a veszprémiek filozófiát váltottak, szimpatikus, hogy a fiatalok beépítését helyezték előtérbe. Mind a két klub bátran támaszkodhat majd az akadémiájára a jövőben, mert a feltételek megvannak ahhoz, hogy a tehetségesebbek minél hamarabb bemutatkozzanak a felnőttek között. Pastor elsősorban olyan játékosoknak szavaz bizalmat, akik jól illeszkednek a rendszerébe, igaz, noha az ifjak már ott toporognak az ajtóban, meghatározó szerepet még nem tudnak betölteni. Ami az arénákat illeti: emlékszem, amikor Szegeden a két­ezres évek elején bővítették a csarnokot, különleges érzés volt először ott pályára lépni, sokan úgy gondolták, egyből jobb játékosok lettek tőle – talán ez vár most Bánhidi Bencéékre is. A BL-ben szerintem meg fogják tudni tölteni, az viszont kérdés, hogy az NB I-ben hogyan vonzzák be a nézőket. A veszprémi létesítmény több mint tízéves, ám a mai napig a legmodernebbek közé tartozik. Hihetetlen az akusztikája, és a több mint ötezer elvakult szurkoló mindig pokoli hangulatot teremt.

Laluska Balázs
Laluska Balázs

Szegeden évek óta nagy kérdés, mikor jut már be a gárda a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, aminek többször is a küszöbén állt, de az ajtón eddig még nem sikerült belépnie. A világklasszis beálló, Bánhidi Bence megtartásával mindenesetre garantálható, hogy a közeljövőben is esélyesként vág neki a sorozatnak. A portugál irányító, Miguel Martins, a norvég, exveszprémi jobbátlövő, Kent Robin Tönnesen és honfitársa, a balszélső Alexander Blonz, valamint az osztrák balszélső, Sebastian Frimmel és a spanyol jobb­átlövő, Imanol Garciandía érkezésével új lendületet kaphat Juan Carlos Pastor alakulata, amin még dobhat egyet, amikor jövő nyáron a balátlövő Szita Zoltán is csatlakozik a kerethez.

„Az idényrajt előtt azt mondtam, néhány mérkőzésnek biztosan el kell telnie, hogy a jelenlegi keret erősségéről tudjak beszélni, és ezt továbbra is tartom. Több időre van szükségem, és még csak október van – mondta lapunknak a Szegeden az állandóságot képviselő spanyol edző, Pastor, aki 2013 óta irányítja a csongrádiakat. – Az újak beilleszkedésével nincs gond, a szerepüket, feladatukat azonban még meg kell tanulniuk a csapaton belül, továbbá el kell sajátítaniuk, aztán tökéletesíteniük a játékrendszerünket. A nemzetközi szünet mindig megtöri a ritmusunkat, többek között ezt történt az Elverum ellen is, de nem tudunk mit tenni, a versenynaptárt nem mi alakítjuk, persze sokkal jobban örülnék, ha folyamatosan tudnánk játszani.”

A Tisza-partiak a Montpellier-ben játszott döntetlent követően legyőzték a horvát PPD Zagrebet, majd idegben a fehérorosz Meskov Bresztet, legutóbb azonban hazai pályán vereséget szenvedtek a Máthé Dominikkal felálló norvég Elverumtól. Ennek ellenére továbbra sem állnak rosszul a riválisokkal szemben, de Juan Carlos Pastor szerint csak jövő tavasszal dől el, hogy a nyári igazolások hoztak-e minőségi javulást, miközben továbbra sem számíthat olyan játékosokra, mint a jobbátlövő Luka Stepancic, a beálló Matej Gaber vagy a nemrégiben megsérülő kezdőirányító, Dean Bombac, aki a hírek szerint kéztörést szenvedett.

„A jövőbeli célunk az, hogy ne kelljen cserélnünk. Tudunk már úgy védekezni, hogy két játékost hozunk le a pályáról, de az lenne az ideális, ha nem kellene változtatni – tette hozzá a spanyol válogatottal világbajnokságot nyerő 53 éves tréner. – Ha jól védekezünk, amihez jön egy jó kapusteljesítmény is, nagyon gyorsan tudunk támadni és gólt szerezni, ami nagy erőssége a csapatnak. A mentális felkészültség dönt el mindent, ehhez kell megfelelő erőnlétet társítani. Ha mindenki pozitívan gondolkodik, akkor edzeni és meccset játszani is könnyű.”

 
Könnyebb a nehéz – Malonyai Péter jegyzete

Pastornak igazából minden poszton megvannak a megfelelő emberei, de az eredményességet meghatározhatja, hogy a hosszabb időre kieső Bombacot mennyire képes pótolni a mély vízbe lökött fiatal Martins, illetve hogy az ingadozó teljesítményt nyújtó átlövők mennyire lesznek hatékonyak a folytatásban. De mindent összevetve a Szegednek semmivel sincs kisebb esélye eljutni a kölni fináléig, mint eddig, a kérdés továbbra is az, meddig toporog még a küszöbön...

A Kielt már az új, 8300 férőhelyes arénában fogadhatja a Szeged
 
Szeged sportcsarnok
Szeged Aréna

A 40 milliárd forintból elkészülő, a Pick Szeged új otthonául és a januári férfi kézilabda-Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgáló, 29 ezer négyzetméter hasznos alapterületű multifunkcionális sportcsarnok egyik épületében a Pick kézilabda-akadémiája kap helyet. A tervek szerint az 1500 néző befogadására alkalmas edzőcsarnokban mérkőzéseket is rendeznek, a 29 méter magas aréna pedig 8300 férőhelyes lesz. Az autóval érkezőknek jó hír, hogy 555 parkolóhelyet alakítanak ki, itt 14 autóbusz, valamint 277 kerékpár is elfér majd. A szegediek reménykednek, hogy a december 9-i, a német Kiel elleni Bajnokok Ligája-meccsüket már ebben a minden igényt kielégítő létesítményben játszhatják. Erre minden esélyük megvan, ugyanis a kivitelező WHG Group legutóbbi tájékoztatása szerint véghajrájához érkezett az építkezés. A nagy- és az edzőcsarnok fa sportpadlóburkolata elkészült, a vasbeton lelátószerkezeteken már több mint 3000 széket helyeztek el, a vizesblokkok kialakítása elkezdődött, a belső korlátokat felszerelték, a folyosókon, a lifteken folyamatosan dolgoznak, ahogy nagy erőkkel folynak a hidegburkolási munkálatok is, a mozgatható mobillelátó szerkezete pedig már kész. Hogy mi lesz az Újszegedi Sportcsarnok sorsa? Nem marad üresen, többek között a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárlabdacsapata is ott fogja játszani hazai találkozóit.

 

NS-grafika: Kristó Péter
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE! (NS-grafika: Kristó Péter)

TELEKOM VESZPRÉM

VÉLEMÉNY

REA Barnabás, a Szeged 18 éves irányítója: – Kisgyerekként édesapám révén rengeteget voltam a csapat közelében, állandóan szembesültem azzal a miliővel, amely körülveszi ezt a klubot. Hihetetlen érzés, hogy most már én is tagja vagyok a felnőtt­együttesnek, amelyben mindennap olimpiát, világ- és Európa-bajnokságot megjáró játékosokkal dolgozhatok. Sokat tanulok tőlük, figyelnek rám, mindenben segítenek. A külföldiekkel is jó a kapcsolatom, a norvég balszélsőnkkel, Alexander Blonzcal általában a Formula–1-ről beszélgetünk, amelynek mindketten nagy rajongói vagyunk. Az én posztomon a szlovén Dean Bombac és a portugál Miguel Martins játszik. Próbálom tőlük ellesni, hogyan kell a leghatékonyabban egyegyezni, bejátszani vagy talpról lőni. Kettő plusz kettő éves szerződést kötöttem a Pick Szegeddel, úgy érzem, ezzel megkaptam a lehetőséget az edzőnktől, Juan Carlos Pastortól, de ahhoz, hogy tartósan megragadjak a keretben, nagyon sok munka, kitartás, alázat, tanulás és megfelelő csibészség kell.

LUKÁCS Péter, a Veszprém 19 éves irányítója: – Nagy megtiszteltetés ilyen fiatalon ilyen nagy klubban szerepelni, a tapasztaltabb játékosok odafigyelnek ránk, fiatalokra, már teljes értékű csapattagnak érezzük magunkat. Poszttársaim, Lékai Máté, Petar Nenadics és Kentin Mahé külön is figyelnek rám, talán ők tudnak a legtöbbet segíteni. A játék összes elemében fel kell nőnöm hozzájuk, cselezésben, egy egy elleni szituációkban, a pároskapcsolatokban. Saját jeleket használnak a figurákra, ezt is időbe telik megtanulni, és remek meglátásaik vannak, amelyeket néhány nappal később én is meg-megpróbálok. Tudom, fizikailag is sokat kell fejlődnöm, védekezésben eddig kevesebb szerepet kaptam, de próbálom hozni a szintet. Portóban izgultam, nem számítottam arra, hogy a vége előtt öt perccel Momir Ilics odajön hozzám, nem mond semmit, csak leveszi rólam a melegítőt, amiből tudtam, most én jövök. Játékosként ő volt a nagy kedvencem, az ember könnyebben választ példaképet, ha személyesen ismeri, és pontosan tudja, milyen kézilabdázó volt.

A Telekom Veszprémnél két dolog derült ki már az évad elején: egyrészt, hogy Momir Ilics edzői kinevezése olyan friss fuvallatot hozott Veszprémbe, amire már régen szüksége volt a magát az évek alatt győzelmi kényszerbe hajszoló klubnak, és hogy a keret nem gyengült, hiszen Rasmus Lauge visszatérése és Sipos Adrián érkezése kiegyenlítette a mérleget Rogério Moraes, Vuko Borozan, Nikolaj Markussen, Danyiil Siskarjov és Tönnesen távozása után. A klub eggyel kisebb sebességbe kapcsolt, de nem vette le a lábát a gázpedálról, a PSG és a Barca elleni bravúros győzelem pedig megadta a lendületet a csapategységet középpontba helyező Momir Ilicsnek és a játékosoknak.

„Tudom, hogy a srácok mire képesek, folyamatosan sulykolom nekik a csapategység fontosságát, s úgy érzem, jó úton vagyunk, amit a védekezésünkön már látni is – válaszolta a megkeresésünkre Ilics.  – És ahogy lépünk előre, egyre több téren látunk fejlődési lehetőséget, ráadásul a csapategység megteremtése után itt az ideje az egyéni képességek kidomborításának is. Laugéra mindig is vezérként gondoltam, de tíz hónapra kiesett az előző idényben, Ligetvári Patrik és Blaz Blagotinsek pedig az elmúlt években kevés lehetőséget kapott támadásban, ezen szeretnék változtatni. Ehhez viszont idő kell, ne két meccs után várjuk tőlük, hogy megmutassák, mit tudnak.”

A kerettel kapcsolatban a tréner elmondta, hogy Sipos meglepően gyorsan alkalmazkodott a játékstílushoz, a fiatalok, Lukács Péter és Ilic Zoran pedig megállták a helyüket a FC Porto ellen a Bajnokok Ligájában is, és reméli, a későbbiekben lesz még lehetősége beküldeni őket az elitsorozatban. A támadások is egyre gördülékenyebbek, a csapat sikereiben óriási része van annak, hogy Laugén kívül a kapus Rodrigo Corrales és az irányító Petar Nenadics is bomba formában játszik.

„Jobban szeretek az erősségeinkre koncentrálni, mint a gyengéinkre, szerintem az a legfontosabb, hogy a játékosaimon látszik, élvezik a játékot, és jól érzik magukat ebben a rendszerben – tette hozzá Ilics. – A széleken talán úgy tűnhet, kevesebben vagyunk Dejan Manaszkov súlyos sérülése miatt, de én nem problémaként fogom fel a helyzetet. A jelenlegi két szélső, Manuel Strlek és Gasper Marguc imád játszani, és ha rajtam múlik, sokat is fognak! Nincs B-tervem, de nem is kell, ráadásul ha kell, ott van Kentin Mahé is, akit bármikor be lehet tenni a bal szélre.”

A Telekom Veszprém kerete végeredményben semmit sem gyengült, ráadásul nagyszerű húzásnak bizonyult, hogy a klub vezetősége ezúttal kijelentette, nem elvárás a BL négyes döntőjébe jutás. Ez mintha erőt adott volna a csapatnak, és ne feledjük, ez a taktika a válogatottnál egyszer már bejött...

  MINIINTERJÚ – Én is azért szurkolok, hogy két magyar csapat szerepeljen a BL négyes döntőjében

Szörnyi Attila, sportmenedzser, a Med-Sport Kft. tulajdonos-ügyvezetője

Szörnyi Attila
Szörnyi Attila

 – A szegedi és a veszprémi játékoskeret értékét tekintve hová helyezhetjük a két magyar klubot a Bajnokok Ligája mezőnyében?

 – Mindkét keret alkalmas arra, hogy bejusson a négyes döntőbe. A játékosállományt, a szakmai stábot és az eddig megszerzett tapasztalatokat nézve elvileg minden adva van a végső sikerükhöz. Mint minden magyar, nyilván én is azért szurkolok, hogy egyszer két magyar csapat jusson be a final fourba.
 – Piaci érték alapján hol áll a két hazai élcsapat az európai elitben?
 – A német és a francia bajnokságban publikus adat, melyik csapat mennyiből gazdálkodik – ezek egyrészt értékmérő számok, más szempontból nem. Hiába teszed össze a világ tíz legjobbját, ha nem tudnak csapatként működni, akkor indifferens, mennyi az annyi. Úgy szoktam fogalmazni azoknak a játékosainknak, akiknek érdekes lehet egy magyarországi szerződés, hogy Német- és Franciaországban legalább harminc százalékkal drágább az élet, mint nálunk. Ha egy légiós ugyanannyi pénzt kapna itt, mint egy német csapatnál, nálunk harminc százalékkal többet keresne, és szerintem ez nagyon fontos szempont. Ezt legnehezebben az északi játékosok értik meg az elején, azaz, hogy a kevesebb miért is több, mert náluk az adózás és a hétköznapi élet még keményebb és drágább.
 – A magyar NB I-ben szereplő légiósok szerepe miként változott? A Szegedben és a Veszprémben továbbra is sok külföldi topjátékost foglalkoztatnak, míg a több klubnál egyre több a fiatal magyar kerettag.
 –A legfontosabb, hogy minél több magyar játékos pallérozódjon minél magasabb szinten. Az elmúlt húsz évben sok kézilabdázót segítettünk külföldi szerződéshez, mint például Nagy László, Katzirz Dávid, Ilyés Ferenc vagy Buday Dániel, akik hazatérve sikeresebbé tették a magyar válogatottat, és a hazai csapatok azóta is profitálnak a tudásukból. A légiósok szerepe kapcsán pedig az a lényeges, hogy csak olyanok jöjjenek hozzánk, akik tudnak pluszt adni a magyar mezőnyben, segíteni védekezésben és támadásban is. De nyilván vannak hiányposztok, amelyeket nem tudnak betölteni az egyesületek magyar kézilabdázóval.

 
 Milliós párizsi misék

A sportekz.com internetes portál (többek között a L'Équipe, a Handball Planet, a Business Insider vagy a Marca és egyéb megbízható források alapján) 2020 elején közzétette az aktuálisan legjobban fizetett férfi játékosok 20-as listáját. Az élen a PSG dán világklasszisa, Mikkel Hansen végzett, aki havonta 120 ezer eurót (napi árfolyamon ez körülbelül 45 millió forint) keresett, éves fizetése pedig meghaladta a két és fél millió eurót. Hansen mögött honfitársa, a német Füchse Berlin jobbszélsője, Hans Lindberg (több mint másfél millió eurós éves díjazás) és az akkor szintén Párizsban játszó francia Luc Abalo (1.25 millió euró) végzett.

A handball-world.news portál a handnews.fr francia ligával foglalkozó összeállítása alapján néhány napja arról adott hírt, hogy a PSG költségvetése ebben az idényben 17.8 millió euró (hat és fél milliárd forint), ami kétszer annyi, mint a második Montpellier és a harmadik Nantes (egyaránt 7.8 millió euró) éves büdzséje. 
Túl drága lett volna a Veszprém Aréna bővítése
 
Veszprémi sportcsarnok
Veszprém Aréna

A kormány 2019-ben felmérte a jelenleg 5170 férőhelyes Veszprém Aréna 8000-esre történő bővítésének lehetőségét annak érdekében, hogy a januári magyar–szlovák társrendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság egyik helyszíne lehessen. A beruházás költségeinek vizsgálata során megállapított előzetes tervezői becslés alapján azonban úgy döntött, hogy ez gazdaságosan nem megvalósítható, mert a csarnok bővítése többe kerülne, mint egy új felépítése (a hírek 30-40 milliárd forint közötti összegről szóltak). Magyarország egyik legnagyobb vidéki sport- és rendezvénycsarnokát 2008-ban adták át. A 2000 négyzetméteres küzdőterű létesítmény egy esztendő alatt, 4.7 milliárd forint értékű beruházás eredményeként készült el. Az üzemeltetési költsége legalább 100 millió forint évente. A veszprémi kézilabdázók 2020 nyarán kényelmesebb öltözőt kaptak, a klub felújította a folyosót, és a VIP-termet is korszerűsítette.

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
 1. Aalborg Handbold (dán) 4 3 1 132–115 +17  6
 2. THW Kiel (német) 4 3 1 140–131 +9  6
 3. PICK SZEGED 4 2 1 1 117–109 +8  5
 4. Montpellier HB (francia) 4 2 1 1 125–120 +5  5
 5. Vardar Szkopje (északmacedón) 4 2 1 1 117–113 +4  5
 6. Elverum Handball (norvég) 4 1 2 1 124–125 –1  4
 7. PPD Zagreb (horvát) 4 1 3 100–127 –27  1
 8. Meskov Breszt (fehérorosz) 4 4 115–130 –15  0
A B-CSOPORT ÁLLÁSA 
 1. Barcelona (spanyol) 4 3 1 125–107 +18  6
 2. Kielce (lengyel) 4 3 1 124–111 +13  6
 3. TELEKOM VESZPRÉM 4 3 1 122–114 +8  6
 4. Paris SG (francia) 4 2 1 1 139–123 +16  5
 5. FC Porto (portugál) 4 2 2 105–113 –8  4
 6. Dinamo Bucuresti (román) 4 1 3 120–133 –13  2
 7. HC Motor Zaporizzsja (ukrán) 4 1 3 112–129 –17  2
 8. Flensburg (német) 4 1 3 100–117 –17  1