Férfi kézi: a Dinamo nyílt támadásnak tartja az új román légiósszabályt

Vágólapra másolva!
2020.02.26. 19:16
null
A Dinamo Bucuresti előnyből várhatja a Sporting elleni BL-párharc visszavágóját (Fotó: EHF)
A Dinamo Bucuresti elleni nyílt támadásként könyveli el Románia egyetlen férfi kézilabda Bajnokok Ligájában szereplő klubja a szövetség új légiósszabályát, amely szerint az élvonalbeli klubok ezután csupán három olyan játékost alkalmazhatnak, akik nem az Európai Unió országainak állampolgárai.

 

A Sporting elleni BL-visszavágóra idegenben megszerzett 26–25-ös előnnyel készülő Dinamo keretében jelenleg nyolc EU-n kívüli játékos szerepel: a tunéziai Amin Bannur, Kamel Aluini és Makrem Misszaui, az iráni Szaid Hejdarirad és Alireza Muszavi, a szerb Sztefan Vujics, az egyiptomi Mohamed Mamduh és a brazil Raul Nantes. További három csapat, a Steaua, a CSM Bacau és a Dobrogea Sud Constanta 4-4, nem uniós országból származó játékost alkalmaz.

Daniel Georgescu, a Dinamo szakosztályvezetője szerint az új szabály Alexandru Dedu elnök személyes, ellene szóló bosszúja. Georgescu az elnök első ciklusában a szövetség alelnöke volt, ám a legutóbbi választásokon kikerült a vezetőségből, és a keddi vitán sem engedték részt venni, hogy érveit kifejtse.

„Korábban én gyűjtöttem össze a klubvezetőket, hogy lecseréljük a régi szabályokat, és az eredményes szerepléshez szükségeseket hozzunk. Dedu most bosszút állt rajtam. Jöjjenek azok, akik ezt megszavazták, hogy motiválják a játékosainkat a Sporting elleni meccs előtt!” – nyilatkozta Georgescu a Gazeta Sporturilor napilapnak.

Az új szabályról szóló voksolásnál 8–8-as egyenlőség alakult ki a szövetség igazgatótanácsában, így az elnök, azaz Dedu szavazata volt a döntő. A szabály eltérő válogatottsági kritériumokat ír elő a férfi és a női klubok számára, utóbbiak az EU-ból is csak olyan játékost igazolhatnak, akik világ- vagy Európa-bajnokságon, valamint olimpián legjobb tíz közé jutott nemzeti együttesekben szerepeltek, vagy az előző két idényben a Bajnokok Ligájában vagy az EHF-kupában elődöntőig jutottak előző klubjukkal.

Ezzel szemben a férficsapatoknál csupán a minimum 10 válogatottság szükséges a játékos szerződtetéséhez, vagy az EHF-ranglista első három helyén álló ország állampolgárai kell legyenek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik