Férfi kézi: Faluvégi Rudolfot hajtja a BL-siker utáni vágy

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2018.08.29. 14:53
null
Faluvégi Rudolf válla meggyógyult, az ereje is a régi, és reméli, gyorsan visszaszerzi a meccsrutinját is
A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában döntős Nantes-ban újra játszik a válogatott irányító Faluvégi Rudolf, aki a kemény nyári alapozás után izgalmas, nehéz, de eredményes szezont vár.

 

Faluvégi Rudolf
Született: 1994. január 9., Budapest
Magassága/testsúlya: 94 cm/101 kg
Posztja: irányító
Klubjai: Pilisvörösvári TKSK (2004–2008), Csanádi KSI SE (2008–2010), PLER KC (2010–2012), Balatonfüredi KSE (2012–2015), Csurgói KK (2015–2017), Nantes (francia, 2017–)
Válogatottsága/góljai: 12/22
Legjobb eredményei: Eb-12. (2016), ifjúsági vb-12. (2013), junior Eb-9. (2014), BL-2. (2018)

– Csapata és a klub vezetősége a mennyekben járt a tavasszal, amikor a Nantes elérte története legfényesebb sikerét. Kiélvezték a Bajnokok Ligája-fináléba jutás örömét?
– Az utolsó cseppig – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésre Faluvégi Rudolf, a válogatott és a legutóbb BL-döntőbe jutó Nantes 24 éves irányítója. – Jókor jött a nyári szabadság, amely alatt leülepedett a kölni hatalmas élmény. Augusztusban pedig felfrissülve, optimizmussal telve neki lehetett állni az új célok meghatározásának. Meg a mindig gyötrelmes alapozó tréningeknek.

ÖNJÁRÓAN RELAXÁL

– Ezekbe már ön is teljes erővel bekapcsolódhatott?
– Igen, mert felépültem, és a tavaly decemberi vállműtétet követő rehabilitáció is tökéletesen sikerült. Azért azt nem tagadom, még akkor is hosszú volt az utóbbi hat-nyolc hónap, hogy a tavasszal már együtt edzhettem a társaimmal. Az erőmet gyorsan visszanyertem, a váll- és karizmaim teljesen rendben vannak, már csak a meccsrutint kell mielőbb visszaszerezni. Ez, ahogy várható volt, kicsivel hosszabb időbe telik.

– Mit gondol, hogy érzi, mennyi ez a kicsi?
– Néhány hét. Az augusztusi felkészülési meccseken már egyre többet játszott, de nem annyit, amennyit szerettem és bírtam volna. Edzőnk, Thierry Anti remek szakember, ezért bízom a meglátásaiban és döntéseiben. Ha ő úgy látja, hogy fokozatosan épít vissza a csapatba, akkor nekem ezt türelemmel kell viselnem, kicsit sem ildomos sürgetni. A terhelés és pihenés arányának beállításában viszont igyekszem valamelyest önjáró lenni, mert azt csak én érzem, mennyire merít ki egy-egy edzés. Az izomerőmmel már semmi gond, a kezem viszont kissé még buta, nincs tökéletes szinkronban a szándékommal, az agyammal.

FRANCIA RANGADÓK

– Nagyon érzékletesen elemzi önmagát.
– Igyekszem reálisan és optimistán látni a helyzetemet és próbálok minél többet tenni a fejlődésemért, a minél gólerősebb játékomért. Ezért jöttem Nantes-ba, és ez a lépésem kétségtelenül helyes volt. Remélem, szombaton és vasárnap ismét bizonyíthatok a Francia Szuperkupán, amelynek az elődöntőjében újra a Montpellier lesz az ellenfelünk, miként legutóbb a BL-döntőben. Mondanom se kell, milyen hatalmas a csata presztízse, a bajnoki ezüstérmessel mérkőzünk mi, a bronzérmesek... A bajnok PSG pedig a negyedik Saint-Raphaëllel játszik a döntőbe jutásért.

– Biztosan izgalmas meccsek lesznek, de előbb arról, hogy a hét végén a Nantes-tal mini BL-négyesdöntőn szerepelt Strasbourgban. Találkozott a veszprémiekkel és Ljubomir Vranjes szövetségi kapitánnyal is. Miben maradtak?
– Vegyes érzéseim voltak az Eurotournoi-t illetően. Valóban hat bajnokcsapat játszott, közülük négy ott volt Kölnben május végén. Mégsem éreztem minden találkozón, hogy csúcsminőségű lett volna. Önkritikusan a Nantes-tal kezdem, mert a csoportunkban kikaptunk a Montpellier-től, és igen szerény játékkal a Veszprémtől is. Az ötödik helyért a még nálunk is elcsigázottabb Vardart sikerült legyőzni. A Paris–Montpellier finálé viszont nagy iramú, látványos, gyors gólokban gazdag volt. Szerintem ez a két gárda sokkal előrébb tart a másik négynél, mert edzőjük máris összerakta. Ez nem is lehetett túl nehéz, hiszen a csapat törzse megvolt már az előző szezonban.

(Fotó: Instagram)
(Fotó: Instagram)

 

– Veszprém, Vranjes?
– Jó volt találkozni a magyarokkal és a többi veszprémivel is, akiket néhány tucat lelkes törzsszurkolójuk is elkísért Strasbourgba. Ahogy én láttam, Nagy Lászlóék nem mutatták meg a teljes taktikai készletüket, valamint nekik is benne maradt az erőnléti tréningek fáradtsága a lábukban, kezükben. A szövetségi kapitány megértő volt velem és megnyugtatott, hogy a sérülés után idő és sok meccs kell a játékba lendüléshez, de szerinte Nantes-ban erre bőven lesz lehetőségem. Abban maradtunk, hogy a továbbiakról később egyeztetünk.

– Visszatérve a klubcsapatához, milyen idény elé néz a Nantes?
– A temérdek felkészülési meccsel szeretnénk megalapozni, hogy végre bajnoki aranyérmet szerezzünk.

KÖLN A NAGY ÁLOM

– Bátor szavak.
– Nem csak én, hanem a vezetőink, az edzőnk és a társaim is ezt mondják, és tényleg elég nagy az elszántság. Nekem ez nagyon tetszik, engem is a sikervágy hajt, ezért lettem sportoló, ezért örülök, hogy kipróbálhatom magam a világ egyik legerősebb bajnokságában, annak is egyik élcsapatában.

– A BL-ben hamarosan Szegedre érkezik.
– Így volt az előző idényben is, és máris nagyon várom a hazatérést, de még inkább a BL-meccseket. Nagyon nehéz lesz megismételni a legutóbbi sikersorozatunkat, de újra Köln a célunk. Az a vágyam, az lenne a legjobb, ha ott találkozhatnánk legalább egy magyar csapattal.

(Fotó: Instagram)
(Fotó: Instagram)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik