Császárnak rémálmai lehetnek Sterbiktől - spanyol lapszemle

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2013.01.18. 10:21
null
Sterbik Árpád (jobbra) 42 százalékkal védett a mieink ellen (Fotó: MTI)
Spanyolország 28–22-re legyőzte Magyarországot a férfi kézilabda-világbajnokság csoportmérkőzésén Madridban. A spanyol lapok a hazaiak védekezésében látják a mérkőzés kulcsát.

A helyi sajtó a világbajnokság első érdemi mérkőzéseként értékeli a spanyol válogatott számára a Magyarország elleni csütörtöki találkozót. A Mundo Deportivo szerint az összecsapás „az első komoly teszt volt Valero Rivera legénységének, amely figyelemre méltó választ adott a kihívásra". A házigazda győzelme ellenére a lapok a mieink meccs eleji teljesítményét is dicsérik. „Hogy a magyar csapat az első félidő nagy részét uralta, elsősorban a remekül kivitelezett támadásainak és nagy csillagának, Nagy Lászlónak köszönheti. A szakvezető, Mocsai Lajos a szokásosnál sokkal többet mozgatta a kispadot, ami azt vetítette előre, hogy az együttese frissebben érkezik majd a találkozó utolsó szakaszába" – írja az El País.

A fordulópont a szakírók szerint egyértelműen az első félidő közepén, a spanyol védekezés megváltoztatásakor jött el. „Pontatlanságok az átadásoknál és gyenge védelem. Olyannyira gyenge, hogy Nagy elkapta a fonalat, négy gólt dobott kilenc perc alatt. A magyar támadások alig néhány pillanatig tartottak, mielőtt a labda a hálóban kötött ki. A túloldalon Spanyolországnak nem ment a játék, és nem tudta lerohanni az ellenfelét. Ennek fényében úgy tűnhet, hogy a nemzeti válogatottnak nem volt túl jó meccse. Ám az első játékrész közepén minden kezdett megváltozni. Valero Rivera a hat nullás védelmet öt egyes felállásra módosította, és Arinót előrébb tolta. A spanyol szélső küldetése csak és kizárólag Nagy semlegesítése volt. Eleinte gondjai voltak, de végül kivette őt a játékból" – értékel a legnagyobb példányszámú spanyol sportnapilap, a Marca.

Az As az egyéni teljesítményeket emeli ki: Aitor Arino védőmunkáját szintén a meccs kulcsának ítéli, de a kapus érdemeit is hangsúlyozza. „Sterbik Árpád lehűtötte a magyarok lelkesedését, különösen az irányító Császárét, akivel olyasmit tett tegnap, amitől sok éjszakán át rémálmai lesznek" – írja a sportlap. A hat gólig jutó Daniel Sarmiento és a spanyol csapatnak fazont szabó Carlos Ruesga is dicséretet kap, nem beszélve a két jobbszélsőről, Víctor Tomásról és Albert Rocasról, akik ketten együtt tizenegy találatig jutottak.

A mieinkkel is foglalkozó Marca újságírója Lékai Máté és Mocsai Tamás egyéni akcióit említi, amelyek játékban tartották az együttest a második félidőben, valamint Tatai Péter produkcióját, aki „jó teljesítményt nyújtott a kapuban".

Az utolsó, horvátok elleni csoportmeccs nemcsak az ellenfél játéktudása miatt lesz izgalmas a spanyoloknak, hanem a Marca cikke szerint azért is, hogy „a negyeddöntőben elkerüljék az esetleges találkozást a mindenható franciákkal".

MÉG SOK VARIÁCIÓ VAN A NYOLCADDÖNTŐS ELLENFELÜNKRE

Az csak szombaton, a csoportkör zárásakor derül ki, hogy ki lesz az ellenfél a barcelonai nyolcaddöntőben. A magyarok Egyiptom és Ausztrália legyőzését követően előbb kikaptak az olimpiai bronzérmes horvátoktól, majd csütörtökön a házigazda, a legutóbbi vb-n harmadik spanyolok is megoldhatatlan feladatot jelentettek.

Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese szombaton 21.15-kor Algériával találkozik, és pontszerzés esetén a madridi hatos harmadik helyén zár. A papírforma alapján kötelező a győzelem.

Ebben az esetben a hétfői nyolcaddöntőben a C jelű hatos második helyezettje vár majd Barcelonában a magyarokra. Azt még nem lehet tudni, hogy a szlovén, a szerb vagy a lengyel csapat lesz-e a soron következő rivális. A szlovénok jelenleg pontveszteség nélkül vezetik a csoportot, de a szerbek is lehetnek elsők. A lengyelek biztos nem, ám a második helyre még befuthatnak.

Esetleges körbeverés esetén három eredménnyel kell számolni: a szlovénok 26–24-re nyertek a lengyelek ellen, akik aztán 25–24-re diadalmaskodtak a szerbek felett. A szerb-szlovén csata szombat este lesz.

Amennyiben a magyarok a hétfői nyolcaddöntőjüket sikerrel vennék, akkor a legvalószínűbb, hogy szerdán - ugyancsak Barcelonában - a torna eddigi legjobb formáját mutató Európa-bajnok, a legutóbbi vb-n ezüstérmes dánok következnek. (MTI)

 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG,
D-CSOPORT, 4. FORDULÓ
SPANYOLORSZÁG–MAGYARORSZÁG 28–22 (14–14)
Madrid, 10 500 néző. V: Krstic, Ljubic (szlovénok)
SPANYOLORSZÁG: Sterbik – Tomás 6, Maqueda 2, Sarmiento 6, Aguinagalde 1, A. Entrerríos 2, Arino. Cs: Morros, G. Guardiola, Montoro 2, A. García 2, Rocas 5 (1), Ruesga 2, Canellas, Rivera
MAGYARORSZÁG: Mikler – Harsányi G. 3, Nagy L. 6, Császár 1, Zubai 2, Putics 2, Iváncsik G. 3. Cs: Tatai (kapus), Schuch, Nagy K. 1, Lékai 1, Szöllősi Sz. 1, Mocsai 2, Krivokapics, Vadkerti A.
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–3. 15. p.: 7–9. 19. p.: 9–11. 25. p.: 12–14. 38. p.: 17–15. 45. p.: 20–17. 50. p.: 21–20. 58. p.: 28–20
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/–
ITT TALÁLJA A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT!

A csoport további eredményei: Ausztrália–Algéria 15–39, Horvátország–Egyiptom – 24–20

A JÁTÉKNAP TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEIRŐL ITT OLVASHAT RÉSZLETESEN!

 

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország 4 4 135–71 +64 8
2. Horvátország 4 4 121–74 +47 8
3. MAGYARORSZÁG 4 2 2 118–94 +24 4
4. Algéria 4 1 1 2 97–97 0 3
5. Egyiptom 4 1 3 91–109 –18 1
6. Ausztrália 4 4 52–169 –117 0
A vastag betűvel szedett csapatok már továbbjutottak a nyolcaddöntőbe!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik