Császár Gábor: Kicsit leültünk a meccs egy időszakában

Vágólapra másolva!
2013.01.12. 22:18
null
Császár Gábor kiegyensúlyozott és gólerős teljesítménnyel bizonyult egyik húzóemberünknek (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Önkritikusan fogalmazott Császár Gábor az Egyiptom ellen kilenc góllal (32–23) megnyert premiert követően a Spanyolországban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon. A mérkőzés legjobb magyar játékosának megválasztott – a találkozón nyolc gólt szerző – irányító azt nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak, hogy a meccs egy időszakában kicsit leült a csapat. Hasonlóan fogalmazott a szövetségi kapitány, Mocsai Lajos is, aki megemlítette még, hogy a meccs nehezebb volt, mint amit a végeredmény sejtet.

„Egyiptom az utóbbi időben meglepő eredményekkel vétette magát észre Európában, nem számítottunk könnyű mérkőzésre. Nehezebb is volt, mint ahogy a végeredmény alapján látszik – értékelt Mocsai Lajos. – A védekezéssel az első félidőben és a találkozó végén elégedett voltam. Az első játékrészben a példaértékű lerohanások, a másodikban pedig a cserejátékosok kreativitása kellett a magabiztos győzelemhez."

„Az egyiptomiak három gólra is feljöttek, ám ez túl sok energiájukat emésztette fel, később nem bírták erővel. A kritikus időszakot hármas cserekombinációval vészeltük át, ez lehetővé tette, hogy valaki mindig átlendítse a többieket. Rövid időre ugyan modorossá vált a játékunk, az irányítókra nem lehet panaszom, Császár Gábor egymaga, majd Lékai Mátéval kiegészülve is jól irányította a társakat. Egyiptom taktikáját ismerve készültünk rá, hogy idővel két irányítós felállásra váltunk, és ez bevált, az ellenfél nem tudott meglepni minket."

„Szathmári János kapusedzővel abban maradtunk, hogy Mikler Rolandot csak magabiztos vezetésnél pihentetjük a második félidő közepétől. Amikor az egyiptomiak feljöttek, néhány percig Mikler sem tudta útját állni a rohamaiknak, de nem gondoltam rá, hogy lecseréljem. Ő az első számú kapus, és lám, a meccs végén ismét parádézott. Ausztrália ellen Tatai Péter is bizonyítási lehetőséget kap."

„Egyiptomot nagyon kielemeztük az utóbbi időben, és szerencsére semmi meglepőt nem tudtak mutatni – mondta Császár Gábor. – A mérkőzés egy rövid időszakában kicsit leültünk, talán a túl nagy különbség miatt, de a cserék, és egy-egy váratlan egyéni megoldás átlendített minket."

„Nagyon jól éreztem magam a mérkőzésen, és bár Császár egyedül kezdett irányítóként, a mester az első félidő közepén, majd később többször is pályára küldött. A kétirányítós játékot máskor is gyakoroltuk, most is bevált. Az egész csapat nagyon együtt volt ma" – értékelt Lékai Máté, aki a tőle megszokott fifikás gólokkal és passzokkal vétette észre magát.

AZ EGYIPTOMI KAPITÁNY NEM MENT EL A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRA
Az egyiptomi válogatott szövetségi kapitánya nem vett részt a mérkőzés utáni, hivatalos sajtótájékoztatón.
Asszem Daud a lefújás után még arra panaszkodott, hogy nagyon fiatal a csapatuk, és a 2012 eleji Afrika-bajnokság óta nem is volt lehetőségük edzőtáborozni, így a játékosaiknak még össze kell szokniuk egymással.

Mikler Roland bravúros védéseivel döntő érdemeket szerzett a győzelemből. A hálóőr a Nemzeti Sportnak elmondta: úgy készült, hogy a szünet utáni tíz percben eldöntjük a találkozót, ám erre végül csak a hajrában került sor.

„Az első félidőben és a második végén nagyon jól ment a védés, közben a csapattal együtt nekem is volt egy kisebb hullámvölgyem – nyilatkozta Mikler Roland. – Bosszankodtam, mert a szünetben éppen azt mondtam, hogy a fordulás utáni tíz percben döntsük el végleg a meccset. Ha kicsit később is, de sikerült."

„Az elmúlt napokban az egyiptomiak minden mozdulatát kielemeztük videón, és pontosan azt hozták, amit vártunk tőlük – mondta Harsányi Gergely, aki hét góljával szintén kulcsembere volt a magyar sikernek. – A szorosabb eredménynél sem éreztük magunkat veszélyben, mert valamelyikünk, akár a védelemben, akár a támadásoknál, hozzátette azt a kicsi pluszt, amivel átlendültünk a holtponton. Ausztrália ellen várhatóan sokkal könnyebb dolgunk lesz, viszont egy nappal később Horvátország következik, mostantól ellene készülünk."

EMLÉKEZTETŐ – SPANYOLORSZÁG 2013, FÉRFI KÉZILABDA-VB
D-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–EGYIPTOM 32–23(17–9)
Madrid, 3000 néző. V: Nacsevszki, Nikolov (macedónok)
MAGYARORSZÁG: MIKLER – HARSÁNYI G. 7, NAGY L. 4, CSÁSZÁR 8 (2), Zubai Sz. 2, Nagy K. 1, Iváncsik G. 3. Cs: SCHUCH 1, LÉKAI 4, Mocsai 2, Ancsin, Vadkerti A.
EGYIPTOM: Szakr – Ramadan 2, el-Ahmar 5 (1), Ibrahim 2, Sabib 2, Mohamed 1, Juszef 1. Cs: BAKIR, Hendavi (kapusok), Amer 1 (1), HASEM 2, RAZEK 4, Haggag 2, Elbaszjuni, Szanad 1
Az eredmény alakulása. 7. perc.: 4–0. 11. p.: 5–4. 15. p.: 8–4. 21. p.: 11–6. 29. p.: 17–8. 36. p.: 18–12. 43. p.: 22–16. 48. p.: 23–20. 52. p.: 26–20. 56. p.: 28–21
Kiállítások: 6, ill. 10 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/2
A MÉRKŐZÉS PERCRŐL PERCRE FRISSÜLŐ ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!
A csoport korábbi eredményei: Spanyolország–Algéria 27–14, Horvátország–Ausztrália 36–13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik