Csak az egyikük maradhat: ki-ki meccs vár női kéziseinkre Montenegróval

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.09. 12:32
null
Nagy küzdelemre lehet számítani Montenegró ellen (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Két vereség után az utolsó szalmaszálat kell megragadnia a magyar női kézilabda-válogatottnak, ha tovább szeretne jutni a svédországi Európa-bajnokság csoportköréből. Ehhez alapesetben Montenegrót kellene legyőznünk legalább négy góllal (kezdés: 18.30, Tv: M4, élőben az NSO-n), ami még úgy sem ígérkezik könnyű feladatnak, hogy Dragan Adzsics együttese alapos átalakuláson ment keresztül az olimpiához képest. Nemanja Szavicsot, az európai szövetség szakíróját kértük meg, mutassa be, milyen is ez a formálódó montenegrói válogatott.

A csalódást keltő riói olimpia (öt meccsből öt vereség) után Dragan Adzsics jelezte, befejezte munkáját a nemzeti csapatnál, és a jövőben csak klubjára, a Buducsnoszt Podgoricára szeretne koncentrálni. Egyből megkezdődtek a találgatások, ki vehetné át a helyét, felvetődött két korábbi klasszis, Bojana Popovics és Maja Szavics neve is, végül meglepetésre mégis visszatért Adzsics, és elvállalta a következő ötkarikás ciklust.

„Az olimpia után Adzsics úgy érezte, mindent kihozott az előző generációból, míg az utánuk jövőknek még sok munkára és mérkőzésre van szükségük, hogy kellő tapasztalatot gyűjtsenek a nemzetközi mezőnyben, miközben a közvélemény érthető módon eredményeket szeretne látni – kezdte Nemanja Szavics a Nemzeti Sport Online-nak. – Miután azonban nem látszódott alkalmas jelölt, aki véghezvihette volna az általa már 2014-ben megkezdett fiatalítást, a visszatérés mellett döntött. Ráadásul a fiatalok nagy részével már éveket együtt dolgozott a Podgoricánál, így jól ismeri őket."

Mint ismert, Popovics és Radmila Petrovics végleg visszavonult, Andjela Bulatovics csak a válogatottól, míg a rutinos kapus, Szonja Barjaktarovics már a 28-as keretben sem volt benne. Marija Jovanovics, Katarina Bulatovics és Jovanka Radicsevics neve a bővebb listán még szerepelt, ám az Eb-re nem utaztak el. Adzsics aktuális keretében Jaszna Toskovics a legidősebb a maga 27 évével, míg kilencen 22 esztendősek vagy annál fiatalabbak.

„Az említettek közül Bulatovics és Radicsevics is kiváló formát mutatott a szezonban, de Adzsics ragaszkodott a koncepciójához, és megadta a fiataloknak a lehetőséget a bizonyításra, hogy téthelyzetben is érezzék a felelősséget, mert csak így fejlődhetnek. Adzsics is csak így tudja pontosan lemérni, mire képesek a játékosai, ha nincsenek ott mögöttük a rutinos sztárok."

KÉT CÉLUNK VAN

Először történt meg a magyar női válogatottal, hogy két vereséggel indított egy világversenyt, miután kikapott Csehországtól (22–27) és Dániától (19–23) az első két csoportfordulóban. Korábban csak az 1993-as világbajnokságon és a 2008-as Európa-bajnokságon fordult elő, hogy egy vereséggel és egy döntetlennel kezdtük a tornát. Némileg árnyalja a képet, hogy a kontinensbajnokságon már a csoportban sincs könnyű ellenfél, ellentétben az olimpiával vagy a világbajnoksággal.

„Két célunk van a Montenegró elleni mérkőzésre – mondta Kim Rasmussen szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. – Az egyik, hogy négy góllal győzzünk, és akkor nincs kérdés, továbbjutottunk. Képesnek tartom rá a csapatot. Nagy csata lesz, az biztos, hiszen tudjuk, Montenegró hogyan védekezik, de ha nem állunk le külön-külön verekedni a játékosaival, nem akarjuk egyedül megoldani a helyzeteket, hanem sikerül azt a fegyelmezett, taktikus játékot nyújtanunk, amelyről korábban is beszéltem, meglehet a továbbjutás."

„Ám ha ez esetleg nem sikerül, akkor is van egy másik, kisebb célunk, hogy minél kedvezőbb legyen a gólkülönbségünk, mert a csoportok negyedik helyezettjei között az rangsorol. Márpedig a jövő évi világbajnokság selejtezőjében az idei Európa-bajnokság tizenötödikje már az első tizennégyből kap ellenfelet, a tizennegyedik viszont még az erősebbik kalapból várja a sorsolást. Szóval ha rossz napot fogunk ki, akkor sem zuhanhatunk össze – de bízom a lányokban, hogy megoldják a feladatot."

Míg a régi-új montenegrói kapitány hosszú távon, egy újabb négyéves ciklusban gondolkodik, addig a keretkijelölés érthető módon csalódást okozott például a korábbi győri Radicsevicsnek, aki már 32 éves, és ez az Eb lehetett volna az egyik utolsó világversenye a válogatottal.

Szavics a fiatalok közül a két átlövőt, Djurdjina Jaukovicsot és Djurdjina Malovicsot, valamint a beálló Ema Ramuszovicsot emelte ki, mint akikre érdemes lesz figyelni.

A magyar csapathoz hasonlóan montenegrói oldalon is csak azt tűzték ki célként az Eb előtt, hogy jussanak be a középdöntőbe, így hat éles mérkőzést játszhat a formálódó együttes. Az első két fordulóban úgy alakultak az eredmények, hogy erre már csak az egyik fél lehet képes. Montenegró eddig egy góllal kapott ki a dánoktól, majd eggyel felülmúlta a cseheket, Adzsics utóbbit karrierje egyik legnagyobb győzelmeként aposztrofálta. Az előző meccsükön nem játszott az izomproblémával küzdő Milena Raicsevics – kérdés, hogy ellenünk bevethető állapotban lesz-e.

„Úgy érzem, Montenegró még a jövő évi világbajnokságon sem lesz éremközelben, de ha a játékosokat elkerülik a sérülések és a fejlődésük töretlen marad, talán a 2018-as Eb-n már kiemelkedő eredményre lehet képes. Mivel a mostani keretbe is nyolc játékost ad a Buducsnoszt, az ő munkájukat közvetlenül figyelheti Adzsics, akinek meg kell adni a szövetség és közvélemény részéről a bizalmat, hogy nyugodtan dolgozhasson. Nem lesz könnyű dolga, mert várhatóan a Podgorica is hasonló átalakuláson fog átmenni a következő szezonban" – zárta az EHF szakírója.

A Magyarország–Montenegró mérkőzés 18.30-kor kezdődik, és legalább négy góllal kell nyernünk a továbbjutáshoz, ha a későbbi találkozón Dánia megveri a cseheket. Ha a már biztos továbbjutó csehek pontot szereznek a dánok ellen, elég egy góllal győznünk Montenegró ellen. Az biztos, hogy ha sikerül is a továbblépés, nem viszünk magunkkal pontot a középdöntőbe.


NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, SVÉDORSZÁG
C-CSOPORT (Malmö)
A 3. FORDULÓ PROGRAMJA

18.30: Montenegró–MAGYARORSZÁG (Tv: M4)
20.45: Dánia–Csehország (Tv: Sport1)

A C-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Dánia 2 2 45–40 +5 4
2. Csehország 2 1 1 54–50 +4 2
3. Montenegró 2 1 1 49–49 0 2
4. MAGYARORSZÁG 2 2 41–50 –9


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE

Kapusok:
JANURIK Kinga (Érd), KISS Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HORNYÁK Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA), PLANÉTA Szimonetta (Thüringer HC – Németország)
Irányító: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO)
Beállók: DOMBI Luca (Mosonmagyaróvár), KISFALUDY Anett (Érd), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), TRISCSUK Krisztina (Siófok)
Balszélsők: ERDŐSI Ildikó (Siófok), SCHATZL Nadine (FTC Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

AZ EB CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport (Stockholm):
Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B-csoport (Kristianstad):
Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C-csoport (Malmö):
Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D-csoport (Helsingborg):
Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

SZURKOLÓI SZOFTVER AZ EB-RE: A számítógépes Excel-alkalmazást letöltheti a fotóra kattintva!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik