„Böhn most is a körülötte levők miatt aggódik”

Vágólapra másolva!
2013.02.07. 09:55
null
Böhnt barátja, Tord Ellingsen (jobbra) Norvégiában személyesen is támogatja (fotó: Mirkó István – archív)
A szerdán napvilágra kerülő hír, hogy a női kézilabda-válogatott szövetségi kapitányánál, Karl Erik Böhnnél leukémiát diagnosztizáltak, megdöbbentette a kézilabdás-társadalmat. Nemcsak a magyart, a nemzetközit is. Böhn betegségének hírével részletesen foglalkozik a norvég média is: a 47 éves szakember hazájában is sorra kapja a bátorító, biztató üzeneteket.

 

Másfél hónapja még együtt élték meg a magyar válogatottal a bronzérmet a szerbiai Európa-bajnokságon, Tord Ellingsen, a barát (és egyben a nemzeti csapat erőnléti edzője) ahogyan csak tudja, próbálja támogatni Böhnt, hogy legyőzze a betegséget:

70-80 SZÁZALÉK A TÚLÉLÉSI ESÉLY
Az akut leukémia a vérképző rendszer rosszindulatú megbetegedése, amikor a csontvelőben a vérsejtképzés (leggyakrabban a fehérvérsejteké) folyamata kórossá válik, és korlátlan sejtburjánzás kezdődik el. A norvég Tv2 tévécsatorna szakvéleménye szerint a betegség tökéletesen legyőzhető, túlélési esélye Norvégiában a megfelelő kezelés mellett 70-80 százalék.

„Decemberben még együtt álltunk a dobogón Belgrádban, most meg jött ez a hír. Teljesen sokkolt” – idézi a norvég Verdens Gang újság internetes kiadása Ellingsent, aki immáron majdnem nyolc éve együtt dolgozik Böhnnel. Amikor nem a válogatott mellett van, akkor tanárként dolgozik egy középiskolában Larvikban, innen utazott el Oslóba a hét elején, hogy személyesen adjon erőt barátjának:

„Ő igazi küzdő típus, száztíz százalékig meg van róla győződve, hogy meg tudja csinálni, ugyanakkor realista és tudja, hogy egy súlyos betegséggel nézz szembe. Ebben a szituációban is a körülötte levők miatt aggódik, különleges ember. Úgy fogja fel, hogy ez is egy olyan harc, amelyet meg kell nyernie” – tette hozzá Ellingsen.

Az északi országban a kézilabdás-társadalom egy emberként áll Böhn mögött, többen is támogatásukról biztosították a magyar kapitányt.

Marit Breivik akkor volt a norvég női válogatott szövetségi kapitánya, amikor Böhn a Larvik vezetőedzőjeként dolgozott:

„Mint kollégát már hosszú évek óta ismerem. Amikor a Larvikot irányította, én voltam a kapitány, így szorosan együtt kellett működnünk. Senkiről nem jó ilyen híreket hallani, de szerencsére ma már elég fejlett az orvostudomány. Nagyon szorítunk, és minden lehetséges támogatást megadunk neki” – nyilatkozta Breivik norvég lapoknak.

„Különösen rossz hír, amit kaptunk. Élete legnehezebb küzdelmét kell megvívnia, de ez olyan harc, amelyből győztesként kell kijönnie” – mondta Karl-Arne Johannessen, a norvég szövetség elnöke, aki maga is orvos.

„Szerencsére az orvostudomány már sokkal előrébb tart a kérdésben, mint mondjuk tíz-tizenöt évvel ezelőtt, a legjobb kezekben lesz itt Norvégiában. Hallottam, hogy a magyarok mennyire mögötte állnak. Jól ismerem a magyar szövetség elnökét, biztos vagyok benne, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni” – zárta a norvég elnök.

KEB és Hergeirsson legutóbbi 
találkozójakor még nem volt ok aggodalomra
KEB és Hergeirsson legutóbbi találkozójakor még nem volt ok aggodalomra

Ha valaki, akkor Christian Berge tudja, min kell keresztül mennie Böhnnek. Az Elverum jelenlegi edzője még játékos-pályafutása alatt sikeresen küzdött meg a limfómával:

„Ez volt életem legkeményebb időszaka. Sportolóként nehezen éltem meg, hogy a testem legyengül a kezelésektől. Az volt a fontos, hogy megtaláltam a motivációt, amiért küzdöttem.”


Thorir Hergeirssonnal Böhn az Eb-n még a pályán találkozott a magyar–norvég elődöntőben:

„Ez is azt mutatja, soha sem lehet tudni, mit hoz a holnap. Szerencsére sokan győzték már le a betegséget. Karl Erik korábban is megoldott már nehéz feladatokat, harcos típus, ebből most is meríthet” – idézi a norvég női válogatott jelenlegi kapitányát a Tv2.

„HARCOLNI FOGOK, AHOGY BÍROK!” – KARL ERIK BÖHN ÍGÉRETE A NEMZETI SPORT ÚJSÁGÍRÓJÁNAK. AZ INTERJÚ TELJES EGÉSZÉBEN ÉS TOVÁBBI REAKCIÓK A CSÜTÖRTÖKI LAPSZÁMUNKBAN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik