Bizonyítványosztás: így láttuk mi, és így látták olvasóink női kéziseink Eb-szereplését

Vincze Szabolcs (Kristianstad)Vincze Szabolcs (Kristianstad)
Vágólapra másolva!
2022.11.18. 12:05
null
Az Európa-bajnokság is megmutatta, hogy Vámos Petra lehet a jövőben a mieink egyik vezére (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Ha csak a számokat nézzük, a tizenegyedik hellyel ez volt minden idők második leggyengébb magyar szereplése a női kézilabda Európa-bajnokságok történetében, ugyanakkor ennél árnyaltabb a kép. A Nemzeti Sport mellett az NSO olvasói is értékeltek.

 

Először is, ne feledjük, hogy Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kényszerpályán mozgott, miután az utolsó pillanatban esett ki két fontos balátlövője, Szöllősi-Zácsik Szandra és Háfra Noémi, valamint a balszélső Fodor Csenge, és nem könnyű néhány nap alatt szerkezetet váltani egy világverseny előtt. Ez a torna igazolta azt is, hogy nemcsak a képességei miatt van nagy szükség Kovacsics Anikóra, aki a nyáron adott életet kisfiának, hanem a tapasztalata és a vezérszerepe miatt is.

A balátlövő kérdését nem is sikerült megoldani Ljubljanában – Kácsor Gréta tehetsége vitathatatlan, de fel kell nőnie a feladathoz. A mostani helyzetben alkalmazott többirányítós rendszert pedig fel kell venni az állandó taktikai repertoárba, mert ha a klasszikus értelemben vett lövőink hiányoznak is, ezen a poszton jól állunk. Érdekes még Tomori Zsuzsanna helyzete, aki ugyancsak kellene a válogatottba, de a visszatérése kérdéses: ő maga is hezitál, a klubjára akar koncentrálni, ugyanakkor a kapitány komolytalannak nevezte azokat a pletykákat, miszerint megsértődött volna rá.

A következő utánpótlás-korosztályokat figyelve nem tudom, hogyan fogjuk megoldani a balátlövőposztot. Nem látom még tisztán, mi a helyzet Szöllősi-Zácsik Szandra vállával, a jövő szempontjából ez sok mindent befolyásol. Lehet, nem marad más választásunk, azt kell csinálnunk, mint a juniorválogatottnál, ahol az utolsó világversenyen háromirányítós játékra váltottak” – mondta lapunknak a szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir.

Nem új probléma az sem, hogy az elmúlt évtizedeket figyelve egyre kevésbé tudjuk felvenni a versenyt a skandináv kézilabdával, ezen az Eb-n ráadásul egymás után három északi ország válogatottjával is találkoztunk, és a norvégok, a dánok, valamint a svédek ellen is vereséget szenvedtünk. Ennek több oka is van, amelyekre az elmúlt időszakban nem sikerült megoldást találni.

Az egyik a játékosok testalkata. Nagyon ügyes kézilabdázóink vannak, de ez már rég nem elég. Már egy olyan zseninek sem volt az, mint Görbicz Anita, neki is keményen meg kellett dolgoznia azért, hogy a csúcsra érjen, és sok-sok éven át ott is maradjon. Ezért érnek sokat az olyan játékosok, mint, mondjuk, Albek Anna, akinek megvan a magassága és az ereje, tudatos munkával fel kell építeni támadásban és védekezésben. És éppen ezért volt luxus például Planéta Szimonettát jegelni, a mezőnyben viszonylag ritka a kétméteres lány, aki még nem is ügyetlen.

Egy dolog, hogy a kiválasztásnál ennek kiemelt szempontnak kell lennie, de igenis ki kell szakadni a kényelmes magyar közegből, légiósnak kell állni, mint Szikora Melinda vagy Háfra Noémi. A kapitány elmondta, hogy ő is szorgalmazza ezt, mert az elmúlt évek tanulságai alapján ideje már elgondolkodni azon, a magyar bajnokság mennyire készíti fel játékosainkat a nemzetközi szintre. Elsősorban nyilván nem a Győrről vagy a Ferencvárosrólvan szó. Vegyük csak példának az ott edződő Győri-Lukács Viktóriát és Márton Grétát, mindketten addig bírják a nagy tempót, ameddig kell, ha hatvan percig, akkor addig. De az ő példájuk kivételes.

A skandinávok ellen nagyjából hét emberrel tudtuk tartani a lépést, ha lenne tizenkét ilyen játékosunk, biztosan javulást hozna. A magyar bajnokságban lejátszott meccsek nem készítenek fel erre a szintre. Hiába állítják sokan, hogy a miénk a legerősebb liga, ez szerintem már nem állja meg a helyét.”

Bár volt olyan összecsapás, amelyen kifejezetten jól, hatékonyan összeállt a magyar védekezés, és elsősorban a távoli lövéseket előzte meg vagy blokkolta eredményesen, azért bosszantó volt látni, hogy az ellenfél sokszor úgy játszotta be a beállónak a labdát, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne – óriási területe maradt az ellenfél játékosának. A beálló körüli védekezést alig sikerült megoldani az Eb-n, a skandinávok ellen pedig egyáltalán nem. Lehet, hogy az ellenfél nagyobb darab, és a megállítása viszi az energiát, de attól még ott van, valamit kezdeni kell vele.

Az egykori válogatott, jelenleg szakértőként is dolgozó Hornyák Ágnes mondta a dánok elleni szoros vereség után az M4Sport stúdiójában, hogy már az ő idejében is a pesszimizmus itatta át a hazai sportágat, és nagy valószínűséggel ennek leküzdése lesz a legnehezebb, lévén az egész közegről van szó, kezdve a játékostól, edzőn és sportvezetőn át a szurkolókig. Magas és erős játékost pedig könnyebb találni, mint olyat, aki még ötgólos hátrányban is elhiszi, hogy megnyerhető a meccs. Olyat nevelni kell, ez pedig a nehezebb feladat.

„Gyerekkorból hozott hibánk lehet, hogy a labdással szemben beszorulunk a vonalra. Ezen a szinten ez sajnos öngóllal ér fel. Amikor a tavalyi vébén előhúztuk az öt-egyes védekezést, mindig a segítségünkre volt. Ezúttal a felkészülés során már az egymás elleni játékban sem tudtuk megoldani, ráadásul sok energiát is elvisz, ezért nem akartunk vele kockáztatni” – fejtette ki véleményét Golovin.

Golovin Vlagyimir maradása mellett az egyik legerősebb érv, hogy jól ismeri a csapatot, hiszen 2018-ban nyert velük junior világ-, egy év múlva pedig Európa-bajnoki címet. Jó a kapcsolata a játékosokkal, ért a nyelvükön, ugyanakkor ő is tudja, semmire sem garancia, hogy utánpótláskorban valaki jó volt, mert az csak annyit jelent, megvan benne a potenciál. Hogy később élnek-e vele, az már leginkább a játékoson múlik.

Ez az Európa-bajnokság feketén-fehéren megmutatta, milyen, amikor fiataloknak, azaz nem kész, felnőttválogatott játékosoknak kell megoldania olyan feladatot, amire ennél náluk magasabban jegyzett, tapasztaltabb játékosok, papíron erősebb együttesek sem voltak képesek korábban – érdemes összevetni a mostanit a 2010-es magyar Eb-csapattal. Közhely, és már fárasztó azt mondogatni egy világverseny után, hogy ez csak egy lépés volt, mert majd a következő torna lesz a fontos és az igazi, de a körülményeket tekintve most valóban érdemes elgondolkozni azon, tényleg így van-e. Ezek a lányok nemcsak most alkották a magyar válogatottat, ők a közeljövőnk, érdemes így is kezelni őket.

Gyerekként még könnyebb dolgom volt velük, győztes típust képviseltek. Néhányan még megőrizték ezt a karaktert, többen azonban már nem ilyenek. Korábban kompromisszum nélkül mentek előre, míg most visszafogottabbak. Biztos, hogy nem jó a folyamat, rá kell jönnünk, mi okozta ezt a változást. Valószínűleg én is változtam, de nem ennyire.”

Ami biztos, hogy Golovin Vlagyimirnak lesz még mit elmondania, megtanítania a játékosainak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)
Ami biztos, hogy Golovin Vlagyimirnak lesz még mit elmondania, megtanítania a játékosainak (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

 

EURÓPA-BAJNOKI BIZONYÍTVÁNY – ÍGY LÁTTUK MI ÉS ÍGY LÁTTÁK OLVASÓINK A MAGYAR VÁLOGATOTT EB-SZEREPLÉSÉT

KAPUSOK

JANURIK Kinga   
Ez nem a kapusaink Eb-je volt, a Ferencváros játékosa sem tudott igazán hozzátenni a csapat teljesítményéhez, egyedül az utolsó meccs második félidejében remekelt, és nagy szerepe volt a győzelemben, előtte viszont összesen három labdát fogott a tornán.

Védés/lövés: 11/55 (20%)
Játékidő:
1:30:09
A Nemzeti Sport osztályzata:
3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  4.43

SZEMEREY Zsófi
A felkészülési mérkőzéseken remekül szállt be, így a kapitány végül a csapattal vitte, de az Európa-bajnokságon nagyon kevés lehetőséget kapott. Pedig talán megérdemelte volna, mert nem volt kiugró kapusteljesítmény az együttesünkben.

Védés/lövés: 5/20 (25%)
J
átékidő: 36:54
A Nemzeti Sport osztályzata:

Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  
3.85

SZIKORA Melinda
Ha elkapja a fonalat, elképesztő teljesítményre képes, most azonban nem volt ilyen, talán mert nem is volt előtte olyan stabil védelem, mint a Bundesligában. Talán a szlovénok ellen jött volna a kiemelkedő mérkőzése, de sérülés miatt le kellett jönnie a pályáról.

Védés/lövés: 35/140 (25%)

Játékidő: 3:29:13
A Nemzeti Sport osztályzata: 4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  
5.01

JOBBSZÉLSŐK

GYŐRI-LUKÁCS Viktória
A szélsők nagy szerepet játszottak ezen a tornán, vele az élen, és a svédek elleni meccset kivéve kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtott. Klasszis, akit akár hatvan percen át a pályán lehet hagyni, és akkor is képes váratlan megoldásokra, ha nem megy neki a játék.

Gól/lövés:      20/29 (69%)
Gólpassz/technikai hiba:
      4/3
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      0/0
Kiállítás:
      0 perc
Játékidő:
      4:47:16
A Nemzeti Sport osztályzata:
6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  4.94     

TÖPFNER Alexandra
Első világversenyén epizódszerepet játszott, de sokszor biztatóan és bátran mozgott. Ezúttal nem volt szükség arra, hogy többször vesse be őt a kapitány, mert a jobb szélen nem voltak gondjaink, de jó, hogy minél több használható játékos van ezen a poszton.

Gól/lövés:      2/5 (40%)
Gólpassz/technikai hiba: 
     0/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:      1/0
Kiállítás:      0 perc
Játékidő:      1:11:36
A Nemzeti Sport osztályzata:
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 3.24 

JOBBÁTLÖVŐK     

ALBEK Anna 
Hibái elsősorban fiatalságából adódtak, kétperces kiállításai inkább a bizonyítási vágynak voltak betudhatóak. Remek a testalkata, van benne lehetőség, a szlovénok ellen egész jól védekezett, és ha a pontossága még nem is, a lövőereje megvan.

Gól/lövés:      4/16 (25%)
Gólpassz/technikai hiba:
      3/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      1/0
Kiállítás:
      12 perc
Játékidő:
      1:02:45
A Nemzeti Sport osztályzata:
3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  3.29     

KLUJBER Katrin
A válogatott legjobbja volt, és azt is bebizonyította, hogy alkalmas a vezérszerepre, képes a hátára venni a csapatot a nehéz helyzetekben is. Szívét-lelkét kitette a pályára, csúszott-mászott, rengeteget vállalt, sokszor azért is, mert nem volt más, aki elvállalja.

Gól/lövés:      38/74 (51%)
Gólpassz/technikai hiba:
      18/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      8/0
Kiállítás:
      6 perc
J
átékidő:      4:16:17
A Nemzeti Sport osztályzata: 7
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 
7.08

IRÁNYÍTÓK     

KUCZORA Csenge
Biztató és energikus volt a játéka, a hozzáállásával és a vállalkozókedvével sem volt gond, próbálkozott és ment előre, viszont aránylag sokat rontott. A dánok ellen nagyon nem ment neki a játék, a svédek ellen viszont felszívta magát. Fontos játékosa lehet a válogatottnak.

Gól/lövés:      19/45 (42%)
Gólpassz/technikai hiba: 
     9/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      2/0
Kiállítás:
      0 perc
Játékidő: 
     3:21:53
A Nemzeti Sport osztályzata:
4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.82     

TÓTH Eszter
Nincs könnyű dolga, és nagyon kevés lehetőséget kapott, hiszen a posztján a csapat két kulcsjátékosa volt előtte, így nem is lehet értékelni a teljesítményét, ráadásul az utolsó meccs előtt haza kellett utaznia orvosi vizsgálatra egy húzódás miatt.

Gól/lövés:      0/1 (0%)
Gólpassz/technikai hiba: 
     2/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés: 
     0/0
Kiállítás:
      0 perc
J
átékidő:      14:59
A Nemzeti Sport osztályzata:

Az nso.hu olvasóinak osztályzata:

VÁMOS Petra
Támadásban Klujber után a válogatott második legfontosabb játékosa volt az Eb-n, jól mozgatta a csapatot, és remek egyéni megoldásai voltak, bátran vállalta az egy egy elleni játékot. Védekezésben is nagyon hasznos, már most első számú irányítónak számít.

Gól/lövés:      20/32 (63%)
Gólpassz/technikai hiba:      22/4
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      1/0
Kiállítás:
      4 perc
Játékidő:
      4:01:54
A Nemzeti Sport osztályzata:
6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata: 
5.83

BEÁLLÓK

BORDÁS Réka
A csapat szürke eminenciása, aki a háttérben, kevésbé látványosan teszi a dolgát, és inkább a védekezésben van szerepe. Tudott határozott és kemény is lenni, de a beálló körüli védekezés miatt többször bajba került. Alkata és mozgékonysága miatt hátul érdemes számolni vele.

Gól/lövés:      2/3 (67%)
Gólpassz/technikai hiba:
      2/1
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      0/0
Kiállítás:
      2 perc
Játékidő:
      1:42:41
A Nemzeti Sport osztályzata:
4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  4.16     

FÜZI-TÓVIZI Petra
Leghasznosabb beállónk volt, a játéka érettebb lett, támadásban és védekezésben is remekül használható. A gólokkal sem maradt adós, láthatóan nem ijed meg, ha be kell menni a darálóba. Látszik rajta a fejlődés, stabilan első számú beálló lehet a válogatottnál.

Gól/lövés:      10/15 (67%)
Gólpassz/technikai hiba:
      3/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      0/2
Kiállítás:
      0 perc
Játékidő:
      3:25:39
A Nemzeti Sport osztályzata:
5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  5.06    

PÁSZTOR Noémi
Kevesebb lehetőséget kapott a másik két poszttársa mellett, és most nem voltak emlékezetes megoldásai akkor sem, ha a pályán volt. Talán ha több időt kapott volna a bizonyításra, az mindenesetre biztos, hogy ha javul, itt a helye, mert szükség van jó beállóra.
     

Gól/lövés:      1/3 (33%)
Gólpassz/technikai hiba:
      2/2
Labdaszerzés/blokkolt lövés:  
    1/1
Kiállítás:
      2 perc
Játékidő:
      1:16:41
A Nemzeti Sport osztályzata: 3
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.86 

BALÁTLÖVŐK

DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga
A keret egyik legtapasztaltabb tagjaként nyugalmat árasztott, a rutinját rendre ki is tudta vinni a pályára, a jelenléte jó hatással volt a csapatra. Újra bebizonyította, milyen hasznos tud lenni, és ugyan kiegészítő játékosa a válogatottnak, megmutatta, hogy annak kitűnő.

Gól/lövés:      8/16 (50%)
Gólpassz/technikai hiba: 
     8/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      0/0
Kiállítás:
      0 perc
Játékidő:  
    1:19:25
A Nemzeti Sport osztályzata:
5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
4.8  

HORNYÁK Dóra
A válogatott csapatkapitányaként megállta a helyét, a védelem közepén pedig dolgozott rendületlenül. A hibák ellenére jól összefogta a hátsó falat, melynek igazi vezére volt, megkérdőjelezhetetlen helye van a csapatban, talán támadásban is kaphatott volna több szerepet.

Gól/lövés:      1/2 (50%)
Gólpassz/technikai hiba:  
    0/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      2/0
Kiállítás:  
    4 perc
Játékidő:      2:40:27
A Nemzeti Sport osztályzata:
5
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:  
4.35

 

KÁCSOR Gréta
A kapitány vele tervezte megoldani a válogatott gondjait balátlövő-pozícióban, de ez láthatóan nem sikerült, a torna végére a kispad végére szorult. Játékából hiányzott az az erő és dinamika, ami utánpótláskorában még megvolt, és ezúttal mintha a kellő akarat sem lett volna meg.

Gól/lövés:      5/15 (33%)
Gólpassz/technikai hiba:
      5/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      1/0
Kiállítás:
      0 perc
Játékidő:
      1:04:37
A Nemzeti Sport osztályzata:
2
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
3.2  

BALSZÉLSŐK

KORSÓS Dorina
A hozzáállásával nem lehetett gond, látszott, hogy örül a lehetőségnek, nagy hibát nem is követett el, viszont ennél több kell, ha újra be akarja magát játszani a válogatottba, mert talán semelyik poszton nem olyan erős a rivalizálás, mint a bal szélen.
     

Gól/lövés:      2/3 (67%)
Gólpassz/technikai hiba: 
     1/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      0/0
Kiállítás:
      2 perc
Játékidő: 
     1:43:26
A Nemzeti Sport osztályzata:
4
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  3.29     

MÁRTON Gréta
Most is bizonyította, hogy első számú balszélsőként lehet számítani rá, a csapat legpontosabb lövőjeként az egész tornán kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott. Példaértékű a pozitív hozzáállása, mindenből erőt tud meríteni, hajt, fut, robotol – és sosem csügged, mindig mosolyog.
     

Gól/lövés:      21/26 (81%)
Gólpassz/technikai hiba:
      0/0
Labdaszerzés/blokkolt lövés:
      3/0
Kiállítás: 
     0 perc
Játékidő:
      4:14:26
A Nemzeti Sport osztályzata:
6
Az nso.hu olvasóinak osztályzata:
  6.26

SZÖVETSÉGI KAPITÁNY     

GOLOVIN Vlagyimir
Második felnőttvilágversenyén sokkal nehezebb helyzetbe került, mint az elsőn, emiatt jóval nehezebb dolga volt magán a tornán is. Talán a csapatkapitány Schatzl Nadine és a jobbátlövő Planéta Szimonetta itthon hagyása vethet fel kérdéseket, de egyrészt ez az ő döntése, másrészt tény, számos kulcsembere nem állt rendelkezésre, többen közvetlenül a torna előtt sérültek meg, és nem volt nagy merítési lehetősége. Volt, hogy jól nyúlt a meccsbe, volt, hogy kevésbé, de utóbbi inkább annak volt köszönhető, hogy a játékosok nem mindig tudták végrehajtani azt, amit kért tőlük. Megvan a türelme és a pedagógiai érzéke, nemcsak a magyar női kézilabdát ismeri remekül, de ezt a generációt is, sőt, nála jobban talán senki sem. Néha azért ő is kibillent a szerepéből, és látszott rajta a feszültség, de megérdemli a bizalmat, hagyni kell dolgozni.

A Nemzeti Sport osztályzata: 5

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik