A horvátok ezúttal is túl nagy falatnak bizonyultak

Vágólapra másolva!
2013.01.15. 21:01
null
A miskolci huszárok (és hozzátartozóik) Madridban is biztatják a férfi kéziseket (Fotó: MTI)
Élesbe fordultak a csoportküzdelmek a Spanyolországban zajló férfi kézilabda-világbajnokságon, a nap rangadóján a magyar és a horvát válogatott találkozott. Az olimpiai bronzérmes jól használta ki a hibáinkat, és már a meccs elején biztos előnyre tett szert. A mieink futottak az eredmény után, déli szomszédunk magabiztosan nyert, és a 30–21-es sikerével már biztosan nyolcaddöntős.

ELŐZMÉNYEK

A vb-n egyszer fordul elő, hogy csapatunk szünnap nélkül játszik, bár a hétfői találkozón nem éppen kellett erőlködni az ausztrálok ellen. A mai folytatás már sokkal nehezebb lesz az olimpiai bronzérmes horvátok ellen. Az első két fordulóban elért sikerrel a magyarok tulajdonképpen bejutottak a nyolcaddöntőbe, ami alapelvárás volt.

A volt veszprémi Slavko Goluza kapitány főleg német, lengyel, francia, spanyol és magyar klubokban szereplő klasszisokból épített csapatot. Újra számíthat Blazenko Lackovicra, aki kézsérülése dacára vállalta a szereplést (de újra megsérült az ujja Algéria ellen), valamint Igor Vorira, aki az ősszel még azt mondta, kihagyja a vb-t. Ivano Balicot viszont a kapitány nemes egyszerűséggel nem hívta meg.

A képzetlenebb ausztrálok ellen Szöllősi Szabolcs és Lékai Máté is ütést kapott, míg Császár Gábor megfázással bajlódott, de mindannyian vállalni tudták a játékot.

A korábbi meccseken nem bírt egymással a két afrikai csapat, míg a spanyolok 40 (!) góllal nyertek Ausztrália ellen, biztossá téve továbbjutásukat.

A korábbi meccsekről itt olvashat bővebben!

A MÉRKŐZÉS

AZ ONLINE TUDÓSÍTÁST ITT KÖVETHETI!

Piros-fehér-zöldbe borult a lelátó
Piros-fehér-zöldbe borult a lelátó

A horvátoknál ugyan elkezdte a bemelegítést a műtött ujjára rásérülő Lackovic, de a labdás részt már nem végezte el.Van két kisebb horvát kemény mag a lelátón, de az egész nézőtér piros-fehér-zöldben pompázik.

1–5. perc: A Mikler – Harsányi, Nagy L., Császár (védekezésben Schuch), Zubai, Nagy K., Iváncsik összeállításban kezdtük a meccset. Kétszer is hetest harcoltunk ki, de az első Császár-kísérletet védte Alilovic. Közte a horvátok szerezték meg a vezetést, szerencsére Harsányi már nem hibázott a büntetővonalról. 3–1 után Nagy Kornél betörésből szépített (3–2).

6–10. perc: Alilovic rögtön elkapta a fonalat a horvát kapuban, dolgát könnyítette, hogy több veszprémi csapattársa játszott a magyar oldalon. Hamar megkaptuk a három sárgát védekezésben, de ami lényegesebb volt, hogy Mikler is több hárítással jelentkezett. Nagy Lászlót kétszer is leblokkolták, így nem tudtunk élni többször sem az egyenlítési eséllyel. Cupic indulásból törte meg a négyperces gólcsendet, de Nagy Kornél hamar válaszolt (4–3).

11–15. perc: Nagy László és Császár sem találta a rést a horvát falban, az eladott labdákat pedig kíméletlenül megbüntették a horvátok Cupic révén. Érkezett Mocsai Nagy László helyére. Zubai mínusz kettőnél lőtt gólt, majd Császárt küldték ki két percre. Hiába fogott labdát Mikler, elöl kétszer is rosszul játszottunk be, ezzel pedig éltek is a horvátok (7–4).

16–20. perc: Elöl sorra szórtuk el a labdákat, öt perce már nem tudtunk betalálni, Gojun bombája után pedig Mocsai Lajos időt kért. Visszajött Nagy László, de egy újabb eladott labda végén Cupic (ki más) szerzett gólt. Harsányi is hetest rontott, de Nagy László először mattolta Alilovicot. Nagy Kornélt is kiküldték, de hamar kiegyenlítődött a létszám. Jött a harmadik heteslövőnk, Krivokapic elsőre nem rontott (10–6).

21–25. perc: Rövid ideig mi is előnyben játszhattunk, majd Goluza is kikérte első idejét. Míg mi nem éltünk az adódó lerohanásos helyzetekkel, a horvátok a kilencedikből már a nyolcadikat verték be. Nagy László is kétszer villant, ezzel tartottuk a lépést. Kopljar sajnos hasonlóan eredményes volt átlövőposzton. Császár és Lékai egyszerre támadt, előbbi hatalmas gólt lőtt (13–9).

26–30. perc: Kezdett állandósulni a 3-4 gólos különbség, Nagy László már passzívnál lőtt újabb gólt. Bár többször is meglett volna az esély, hogy közelebb érjünk, de a félidőben 15–11-re vezettek a horvátok. Sajnos az eladott labdáinkat könyörtelenül kihasználták szomszédaink, ez okozta a kialakult különbséget.

Ritka pillanat: Schuch az ellenfél kapujánál tűnik fel (Fotó: MTI)
Ritka pillanat: Schuch az ellenfél kapujánál tűnik fel (Fotó: MTI)

„Minden jót, bébi, kérlek, ne sírjál” – szólt a Caja Mágicában a szünetben. Nem volt még veszve a mérkőzés!

31–35. perc: Borzalmasan kezdtük a második játékrészt, sorra maradtak ki a támadások, illetve sorra adtuk el a labdákat, aminek könnyű horvát gólok lettek az eredményei. Mínusz nyolcnál Mocsai kénytelen volt időt kérni. Jött Putics balátlövőbe, valamint Szöllősi beállóba. Császárhoz fűződött az első gólunk a második játékrészben. Gojun kapott két percet, Krivokapics újabb büntetőt értékesített (20–13).

36–40. perc: Majdnem emberelőnyben is gólt kaptunk egy labda után, de Mikler megfogta Cupic ziccerét. Visszajöttünk mínusz ötre, miközben a közönség úgy ünnepelt minden magyar gólt, mintha azok a meccset döntenék el. Kopljar bombája vetett véget a felzárkózásnak (22–16).

Nagy Kornél gyürkőzik a horvátokkal
Nagy Kornél gyürkőzik a horvátokkal

41–45. perc: A félidő elején kialakult különbség csak időlegesen csökkent, a horvátok elejét vették bármilyen felzárkózásunknak. Ha nem tudtak indulni, akkor hosszú, türelmes támadásokat vezettek a horvátok, míg mi talán már a későbbiekre gondolva behoztuk Tatait és Krivokapicsot is (25–17).

46–50. perc: A horvátok is belehibáztak már a támadásaikba, több percre beállt az eredmény, egyedül Szöllősi beállóból tudott betalálni. Nálunk már ekkor a második sor szerepelt a pályán, amely próbálta feljebb hozni a mieinket (25–18).

51–55. perc: A horvátok már hét perce nem lőttek gólt, amikor Goluza kikérte idejét. Duvnjak ezután betalált, majd Lékai rövid időn belül már a második alkalommal ment bele. Tatai jól állt a lábán, de Stepancic találata után az addigi legnagyobb különbség alakult ki. Szöllősi szép gólt ejtett, majd Alilovic is mehetett pihenni (27–19).

56–60. perc: A horvátoknak megvolt a közte tíz, de Szöllősi találataival szépítettünk. Az utolsó percekben az volt a kérdés, hogy tízen belül tudunk-e maradni, ez végül sikerült, de a horvátok győzelméhez nem férhetett kétség. A 30–21-es diadaluk azt jelenti, hogy a spanyolokhoz hasonlóan ők is biztos továbbjutók.

Szerdán szünnap következik, csütörtökön pedig a házigazda és a legutóbbi vb-n harmadik spanyol együttes lesz a magyarok ellenfele Madridban.

A TALÁLKOZÓ UTÁNI ÉRTÉKELÉSEK



MAGYAR GÓLÖSSZEFOGLALÓ

FÉRFI KÉZILABDA-VB
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
D-CSOPORT (Madrid)
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 30–21 (15–11) – online közvetítés
Madrid, 6000 néző. Vezette: Geipel, Helbig (németek)
HORVÁTORSZÁG: Alilovic – Cupic 8 (3), Kopljar 6, Duvnjak 5, Vori 1, Bicanic 2, Strlek 3. Csere: Ivic (kapus), Gojun 2, Vukovic, Musa, Mandalinic, Stepancic 2, Horvat, L. Sprem 1
MAGYARORSZÁG: Mikler – Harsányi G. 3 (1), Nagy L. 4, Császár 3, Zubai 1, Nagy K. 2, Iváncsik G. Csere: Tatai (kapus), Schuch, Mocsai, Lékai, Krivokapics 3 (3), Vadkerti A., SZÖLLŐSI SZ. 5, Putics, Ancsin
Az eredmény alakulása. 4. perc: 3–1. 11. p.: 5–4. 17. p.: 9–4. 23. p.: 12–7. 27. p.: 13–10. 33. p.: 19–11. 37. p.: 21–14. 43. p.: 24–17. 57. p.: 29–19
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 8/4
MESTERMÉRLEG
Mocsai Lajos: – Sajnos lerohantak bennünket a horvátok. Ezt azért tehették meg, mert rengeteg labdát eladtunk támadásban, majd nem értünk vissza védekezni. Lövés nélkül zárult sok akciónk, mert az agresszíven védekező ellenfél rendre hibára késztetett bennünket. A második félidőben néha már kíméltük is az erőnket.
KORÁBBAN
Algéria–Egyiptom 24–24 (12–16)
Spanyolország–Ausztrália 51–11 (24–6)
AZ ÁLLÁS
1. Spanyolország 3 3 107–49 +58 6
2. Horvátország 3 3 97–54 +43 6
3. MAGYARORSZÁG 3 2 1 96–66 +30 4
4. Egyiptom 3 1 2 71–85 –14 1
5. Algéria 3 1 2 58–82 –24 1
6. Ausztrália 3 3 37–130 –93 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik