A Győrnél erősebb csapat nemigen lesz jövőre a BL-ben

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2018.05.16. 08:25
null
Ambros Martín a következő idényben már a rosztoviak Bajnokok Ligája-diadaláért dolgozik (Fotó: Tumbász Hédi)
Ambros Martín távozik, de klasszisok sora érkezik: egyáltalán nem elképzelhetetlen a triplázás a Győri Audi ETO KC-tól a női kézilabda Bajnokok Ligájában.

 

 

Bukaresti négyes döntő-tervek
A BL-döntő után Michael Wiederer, az Európai Kézilabda-szövetség elnöke a szervezet honlapján hosszasan dicsérte a rendezvényt, hozzátéve, hogy jövőre még biztosan ugyancsak Budapesten lesz a négyes döntő, és a magyar szövetség már jelezte, hogy a későbbiekben is szívesen megrendezné az eseményt, úgyhogy tárgyalni is fognak.

Ugyanakkor van más jelentkező is. A sportág iránti érdeklődést és elköteleződést, illetve a helyi kézilabda erejét reálisan nézve leginkább Bukarest csavarhatja ki a magyar főváros kezéből a négyes döntőt, ahol évről évre fel is röppennek a hírek ilyen tervről. Csak épp egyelőre nincs hol megrendezniük: a román szövetség még 2014-ben hívta meg éppen Michael Wiederert egy új, 12 ezres sportcsarnok alapkőletételére, de hosszadalmas jogi és politikai huzavonát követően végleg félbeszakadt az építkezés. És bár Gabriela Firea bukaresti főpolgármester egy hónapja bejelentette, hogy lassan tényleg elkezdenek építeni egy most éppen 15 ezresre tervezett arénát, kétséges, hogy ez 2020 májusára, az első „szabad” final four idejére elkészül-e. Budapest eközben minden évben készen áll.

Most, hogy a Győri Audi ETO KC megszerezte egymás után a második, összességében negyedik Bajnokok Ligája-győzelmét, már az a kérdés, összejöhet-e, ami a BL 1993 óta íródó történetében még senkinek, azaz sikerülhet-e a győrieknek egymás után három évben elhódítani a BL-trófeát.

Nos, elnézve a jövő idényre kirajzolódó erőviszonyokat, miért ne sikerülhetne? Lássuk, mire számíthatunk a legerősebb európai csapatoktól a 2018–2019-es idényben!

GYŐRI AUDI ETO KC: MÉG ERŐSEBBEK

A Győr játékoskerete még erősebb lesz, mint ebben az idényben. A BL-címvédő kapujába érkezik harmadiknak Kiss Éva és Kari Aalvik Grimsbö mellé a hétvégi final four legértékesebb játékosának választott francia Amandine Leynaud, beállóba a visszavonuló (és Győrben nem kis részben sérülései miatt a talán általa is tervezettnél kevesebb segítséget jelentő) Anja Althaus helyére a télen vb-ezüstérmes norvég válogatott első számú beállója, Kari Brattset. És ott van még a világ- és Európa-bajnok norvég balátlövő, Veronica Kristiansen, továbbá Tomori Zsuzsanna és Nora Mörk is felépül egyszer, az indulási oldalon pedig egyelőre csak az eleve tavaszra kölcsönkapott Mireya González ácsorog a bőröndjeivel és egy siófoki szerződéssel. Na meg Ambros Martín vezetőedző, ugye – ha akad kérdőjel a Győr 2018–2019-es idénye kapcsán, az az, hogy utóda és eddigi helyettese, Danyi Gábor hogyan birkózik meg azzal, hogy hirtelen neki kell vállalnia a felelősséget egy csapatnyi világsztárért. De összességében jövőre nemigen lesz erősebb együttes a BL-ben, mint a Győr.

CSM BUCURESTI: NYUGATRÓL KELETRE

Igen, ezzel elvállaltuk, hogy a bukarestieket sem tartjuk erősebbnek. Hogy miért nem, az talán a világ legjobbjának is megválasztott átlövő, Cristina Neagu final four utáni kifakadásából derül ki: az ottani klubvezetőség istentelen mennyiségű önkormányzati pénzzel locsolja a méregdrága játékosokból rakott máglyát, és néhány havonta kirúgja a tűzoltót – kedden még egymásnak ellentmondó hírek érkeztek arról, hogy a tavaly és idén tavasszal is beugrónak szerződtetett svéd Per Johansson marad-e a posztján, vagy nemet mond, esetleg a két év alatt hat edzőváltást levezénylő elöljáróknak ismét lesz egy még jobb ötletük.

A játékoskeret is izgalmasan formálódik. Visszavonul a norvég Marit Malm Frafjord, távozik a svéd Isabelle Gulldén és Nathalie Hagman, a francia Camille Ayglon és Gnonsiane Niombla, továbbá minden bizonnyal a dán Line Jörgensen is – vagyis az északi/nyugati, más kultúrában felnőtt légiósok nagy része lelép, és csak a norvég Amanda Kurtovic, valamint a svéd Sabina Jacobsen marad Romániában. Ellenben a Vardar Szkopje romjaiból Andrea Lekics, Jovanka Radicsevics, Barbara Lazovic és Dragana Cvijics is Bukarestben folytatja, akárcsak a Krim Ljubljanából Elizabeth Omoregie, márpedig a Macedóniából érkező szerb, montenegrói és szlovén légiósok alighanem komfortosabban érzik majd magukat a bukaresti közegben. De azt nem tudnánk bizton állítani, hogy a 2018–2019-es CSM erősebb lesz a mostaninál.

ZSRK VARDAR SZKOPJE: LEHÚZZÁK A ROLÓT

Ez gyors lesz. Szergej Szamszonyenko orosz milliárdos, az ötből ötször final fouros, az utóbbi két BL-döntőt egyaránt hosszabbításban elveszítő Vardar tulajdonosa néhány hónappal ezelőtt úgy döntött, nem áldoz többet női kézilabdára, úgyhogy szélnek eresztette a világválogatottat, és helyette macedón játékosok szerepelnek majd a Szkopjéban, európai szinten értékelhetetlenül.

ROSZTOV-DON: MIT ÉR MARTÍN?

A négyes döntő negyedikjénél a legnagyobb változást az edző személye jelenti: most kiderül, hogy Ambros Martín Oroszországban is képes lesz-e arra, amire Győrben, vagyis hogy egy már majdnem tökéletes csapatot felvigyen a csúcsra és BL-győztest faragjon belőle. Tény, hogy kilóra-darabra talán nem a Rosztov lesz a legerősebb jövőre, de Martín első évében a Győr sem feltétlenül volt az, mégis történt, ami történt. Az oroszokhoz mindenesetre csatlakozik a holland átlövő, Lois Abbingh és a szkopjei menekült orosz balszélső, Polina Kuznyecova, ők a spanyol Alexandrina Cabral Barbosát, illetve a francia Siraba Dembélét pótolják.

…ÉS A TÖBBIEK: FRANCIAORSZÁG ERŐSÖDIK

A Buducsnoszt Podgorica továbbra is saját fiataljaiból építget egy újabb világverő csapatot, csak jelzés szintű légiósáramlással, de még idő kell, mire a húsz-huszonegy évesek beérnek. Az évek óta stabilan BL-negyeddöntős Ferencváros továbbra is ott liheghet a legjobbak nyakán, de csodaszámba menne a final fouros szereplése. Igazi meglepetéscsapatot inkább Franciaországban találni: a nagy terveket szövögető (és helyben a Győr szintjén népszerű) Brest például Bukarestből Gulldént, a Metztől a szlovén Ana Grost szerződtette, csak épp még a bajnoki elődöntőben küszködik, és lehet, hogy nem jut a BL-be. De szintén vásárol a Metz (oda Niombla megy a Bukarestből) és a Nantes (oda meg három francia válogatott és a Rosztovból Barbosa igazol) – a három csapatból kettő is BL-résztvevő lehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik