A Győri ETO új beállójának 30 éves korára mindkét álma teljesült

Nedelykov TamásNedelykov Tamás
Vágólapra másolva!
2019.02.01. 11:51
null
Béatrice Edwige (a labdával) decemberben hazai pályán Európa-bajnok lett a francia válogatottal, pedig sokáig nem hittek benne (<strong>Fotó</strong>: AFP)
Négy és fél esztendeje, amikor Béatrice Edwige csapatával a francia másodosztályú női kézilabda-bajnokságban szerepelt, maga sem hitte, hogy mostanra mindkét álma teljesül, és három Metzben eltöltött idény után a Győri ETO mezét is magára öltheti. A 30 éves beálló többek között arról is beszélt, hogy ha másik klub hívja, nemet mondott volna, s azt is elárulta, mitől olyan szép a védekezés.

– Nem volt könnyű elérni.
– Igen, mert éppen vonattal utazunk Brestbe, ahol szombaton fontos Bajnokok Ligája-meccs vár ránk. A bejelentés után csak a Metz honlapjának és a L'Équipe-nek nyilatkoztam, de azt gondoltam, ez egy jó lehetőség, hogy a magyar szurkolók is megismerjenek – válaszolta csütörtök délután a Nemzeti Sportnak a 30 éves olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok francia beálló, Béatrice Edwige, aki a nyártól két évig a Győri Audi ETO női kézilabdacsapatát erősíti.

NÉVJEGY: BÉATRICE EDWIGE
Született: 1988. október 3., Párizs
Posztja: beálló
Klubjai: Cercle Dijon Bourgogne (francia, 2009–2014), OGC Nice (francia, 2014–2016), Metz Handball (francia, 2016–2019), Győri Audi ETO KC (2019–)
Válogatottság/gól: 87/54
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 2. (2016), világbajnok (2017), Európa-bajnok (2018), Európa-bajnoki 3. (2016), 2x francia bajnok (2017, 2018), Francia Kupa-győztes (2017)
Díjai, elismerései: a francia bajnokság legjobb védőjátékosa (2015, 2016)

– Meglepte a győriek megkeresése?
– Amikor tavaly júliusban felhívott a klub elnöke, megdöbbentem, az egész olyan hihetetlennek tűnt. Nagyon boldog voltam, de egyből közöltem, hogy a Metz vezetőségével kell tárgyalni, mert 2020 nyaráig érvényes szerződés köt a csapathoz.

– Bosszús volt, hogy akkor nem engedték el?
– Inkább csalódottságot éreztem, de megértettem a klubom álláspontját, hogy már nem tudott volna megfelelő helyettest találni. A Metznek is nagy tervei voltak az idényre, így elfogadtam, hogy maradnom kell. Nem is számítottam újabb ajánlatra, aztán decemberben megint jelentkezett a Győr, és ezúttal már a két klub is meg tudott egyezni egymással. Úgy készültem, hogy Metzben fejezem be a karrieremet, ha más csapat érdeklődött volna irántam, valószínűleg nem is foglalkozom vele.

– Ezek szerint nem is volt kérdés, hogy belevág, és karrierje során először légiósnak áll?
– Fiatalként az volt az álmom, hogy a Metzben játszhassak, mert szerintem ez a legjobb klub Franciaországban. Miután elkezdtem követni a Bajnokok Ligáját, a Győr lett a másik vágyálmom, de nemigen hittem benne, hogy egyszer sikerül. Őrület, hogy harmincéves koromra mégis mindkettő megvalósult. Érdekes lesz ennyi idősen légiósnak állni, de könnyebbséget jelent, hogy nem én leszek az egyetlen francia az ETO-ban.

– Beszélt is Amandine Leynaud-val a döntése előtt?
– Természetesen, és nagyon örült neki, amikor megtudta, hogy szeretne átigazolni a Győr. Ugyan akkor még nem volt hivatalos az ő maradása, de csak jókat mondott a csapatról és a körülményekről. Én is megkönnyebbültem, hogy most már tudom, nem leszek egyedül, számíthatok rá is.

A francia beálló nyáron csatlakozik a Győr csapatához (Fotó: Győri ETO)
A francia beálló nyáron csatlakozik a Győr csapatához (Fotó: Győri ETO)

– Meséljen egy kicsit a kezdetekről: egyenes út vezetett a kézilabdához?
– Párizsban születtem, de utána tizenegy éves koromig Dél-Amerikában, Francia Guyanában éltünk a családommal. Miután visszatértünk, négy évig atletizáltam, és csak viszonylag későn, tizenöt esztendősen kezdtem el kézilabdázni. Társasági ember vagyok, így a csapatjáték sokkal közelebb állt hozzám, új barátokat is szereztem. Mivel le voltam maradva a többiektől, mindent gyorsan kellett megtanulnom.

MÁSNAP MÁR IGAZI HARCOSKÉNT JÖTT EDZÉSRE
Thierry WEIZMAN, a Metz elnöke: „Amikor Yvette Broch kiválása után tavaly nyáron megkeresett minket a Győr, az edző nem akarta elengedni Béatrice-t. Rossz üzenete lett volna a többi játékos felé, ha egyből engedünk a Győr hívásának. Csalódott volt, de másnap már igazi harcosként vetette bele magát a munkába. Folyamatosan fejlődött nálunk, megtanulta, milyen a győztes mentalitás, de a kudarcok is építették. Büszke vagyok, hogy olyan csapatok igazoltak tőlünk, mint a Győr vagy a Vardar Szkopje. Most meg kell találnunk a helyettesét, aki hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és igazi vezérként húzza maga után a többieket. Több jelöltünk is van, néhány jelentkezőt már vissza is utasítottunk.”

– Nagy utat tett meg ahhoz képest, hogy négy és fél éve még a francia másodosztályban szerepelt akkori klubjával, a Dijonnal. Mekkora ugrást jelentett, amikor 2016-ban a Nice-ből a Metzhez került?
– Sok szurkoló nem is értette, mit keresek a Metzben, amikor csak a védekezéshez értek, és még a labdát sem tudom rendesen megfogni. Nem sértődtem meg ezeken a kijelentéseken, hanem sokkal keményebben kezdtem el dolgozni, hogy magamnak és mindenki másnak is bizonyítsam, képes vagyok a legjobb francia csapatban játszani. Nagyon sokat kaptam a csapattól az utóbbi három évben, a védekezésem is javult, de leginkább támadásban léptem előre, már nem jövök zavarba az ellenfél kapuja előtt sem. Az edzőm sokat segített abban, hogy elhiggyem, jó játékos vagyok. Ha nem igazolok Metzbe, biztos vagyok benne, hogy most a győri szerződésemről sem beszélhetnénk. Tudom, hogy az ETO-ban újra meg kell mutatnom, érdemes voltam a bizalomra, de nem félek, mert képesnek tartom magam a rám váró feladatok megoldására.

– Felkészült rá, hogy győri játékosként milyen elvárásoknak kell megfelelnie?
– A Metzben már hozzászoktam a nyomáshoz, hogy minden meccsen csak a győzelmet fogadják el tőlünk, így ez nem lesz újdonság. Mint ahogy az edzéseken is folyamatosan meg kell szakadnunk, különben élesben sem megy a játék. Ezek a tapasztalatok is hozzásegítettek, hogy készen álljak a kihívásra.

BŐVÜL A FRANCIA KONTINGENS?
Elképzelhető, hogy Béatrice Edwige és Amandine Leynaud mellett egy harmadik francia játékosa is lesz a következő szezonban a Győri ETO-nak. Nycke Groottal továbbra sem sikerült megegyezni a hosszabbításról, és ha a holland irányító távozik, a jelenleg a Siófokban játszó Estelle Nze Minko érkezhet a helyére. Bartha Csaba a Sport Tv-ben legutóbb úgy nyilatkozott, hogy nem a klubon múlik a megállapodás. A L'Équipe korábban arról írt, hogy a Brest érdeklődik Groot iránt, de most már úgy fogalmazott a lap, hogy a francia csapatnak nem sikerült megállapodnia a holland játékossal, aki visszatérhet Dániába.

– A következő idényben elég erős védőpárost alkothatnak a brazil Eduarda Amorimmal.
– Emlékszem, miközben 2013-ban néztem a brazil–szerb világbajnoki döntőt, arra gondoltam, én is úgy szeretnék védekezni, mint Amorimék. A védőik állandóan kiléptek az ellenfél játékosaira, de jó ütemben vissza is zártak, utóbbi legalább olyan fontos, mert fellépni nagyon könnyű.

– Mit szeret a védekezésben?
– Számomra a védekezés rendkívül egyszerű, egyébként is az egész elsősorban akarat kérdése. Persze a taktika ismerete is fontos, de mindennek az alapja a hozzáállás. Lehet egyeseknek furcsán hangozhat, de imádok védekezni, és meggyőződésem, hogy a kézilabda alapja a jó védekezés. A francia válogatottal is ennek köszönhetjük a sikereinket.

– Milyen volt decemberben hazai közönség előtt megnyerni az Európa-bajnokságot?
– Rengeteget segített a szurkolóink, a családunk és a barátaink támogatása, nem nyomott össze minket, hogy hazai pályán játszhatunk, hanem inkább megsokszorozta az erőnket. Kicsit már untunk, hogy mindig a férfiválogatott van a reflektorfényben, az utóbbi években aratott sikerek révén mi is ki tudtunk lépni az árnyékukból. 2016 óta minden évben nyertünk valamit, ez hihetetlen. Nagyon összetartó társaság alakult ki, nemcsak csapattársak vagyunk, hanem barátok is egyben. Az életünket adtuk volna a pályán a másikért. Emlékszem, egy nap az édesanyám valahol azt olvasta, semmit nem fog elérni velem a válogatott, most meg itt vagyok világbajnokként és Európa-bajnokként...

– Különleges lenne, ha összefutnának a Győrrel még ebben a szezonban a Bajnokok Ligájában – akár a budapesti final fourban.
– A középdöntő első fordulójában hazai pályán legyőztük a Rosztovot, ami a szurkolóinkat is nagyon felvillanyozta, de továbbra is csak a következő meccsre koncentrálunk. Nem beszélünk még a final fourról, most csak a Brest jár a fejünkben. Az elmúlt két idényben a negyeddöntő jelentette a végállomást, jó lenne most továbbjutni, de ráérünk ezzel foglalkozni. Mindenki azt mondja, egyáltalán nem látszik rajtam izgatottság az átigazolás miatt, pedig ez nem igaz. Csak jelen pillanatban próbálok minden energiámmal a Metzcel előttem álló feladatokra figyelni. Ha májusban véget ér az idény, másnap már elkezdhetek a Győrrel foglalkozni. Ettől függetlenül szeretném megköszönni a magyar szurkolóknak a kedves üzeneteket, amelyeket az utóbbi napokban küldtek.

Matinée Off entre deux matchs !! Donc on profite un peu - Maillot de bain @calzedonia - #mhand_de_seyna #martinique #prepa #ootd #troisilets Ps : merci @astride_ngouan @orlane_kanor pour la photo !!!

149 Likes, 4 Comments - Le M'hand De Seyna (@mhand_de_seyna) on Instagram: "Matinée Off entre deux matchs !! Donc on profite un peu - * Maillot de bain @calzedonia -..."



 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik