A Szeged trónfosztása mind közül az egyik legmeggyőzőbbnek tűnt (a képen kékben a szegedi Sutka a balszélen és csapattársa Ilyés a jobbszélen)
Meggyesi Bálint
A Szeged trónfosztása mind közül az egyik legmeggyőzőbbnek tűnt (a képen kékben a szegedi Sutka a balszélen és csapattársa Ilyés a jobbszélen)

Szavazás

Ön szerint melyik csapat győzelme jelent leginkább korszakváltást?

Írja be az itt látható számot!
Rövid elemzésünket kezdjük az időrendben legutolsóval: a férfi vízilabdázók vasárnap véget ért bajnoki döntőjében a Vasas, összesítésben 3-1-re verte a Dominót.

Kovács István együttese hat aranyérem után adta át a helyét a bajnoki elsőségre 1989 óta hiába vágyó Vasasnak.

A hölgyeknél nem most történt meg a váltás, hanem egy évvel korábban: a Dunaújváros öt bajnoki arany után vált meg trónjától és adta át a helyét annak a Dominónak, amely idén meg is védte az elsőségét.

De vajon ugyanezt meg tudja-e tenni a Vasas férficsapata? A játékoskeretek erősségét elnézve a mérleg még mindig a Domino felé billen, de az idő már a fiatalabb, sikerre még mindig éhesebbnek tűnő Vasasnak dolgozik.

Kézilabdában a nőknél a Győr, a férfiaknál a Veszprém nem tudta megvédeni címét. Utóbbiak itthon 1992-ben kezdték meg páratlan menetelésüket, amelyet egy-egy idény erejéig tört meg a Szeged, majd a Dunaferr. A bakonyiak azonban az utóbbi hat esztendőben nem hibáztak.

Szavazás

Ön szerint melyik csapatnál volt leginkább csak egyszeri kisiklás a bajnoki cím elvesztése?

Írja be az itt látható számot!
Idén viszont már nem hiába jött a lényegében egyetlen fajsúlyos riválisuknak tekinthető, ám évek óta hiába próbálkozó Szeged, amely immár egységes csapattá kovácsolódva kihasználta, hogy ellenfelénél generációváltás zajlik.

A Tisza-parton legutóbb 1996-ben ünnepelhettek bajnoki aranyérmet a férfi kézilabdázók. Izgalmas párharcnak ígérkezik a következő esztendő, amelyben az esélyek a korábbiakkal ellentétben kiegyenlítődtek.

A nőknél a Ferencváros öt év után tudott bajnok lenni, miután a rájátszás utolsó mérkőzését nyerve kiénekelte a címvédő, abszolút favorit, utóbbi két bajnokságot nyerő győriek szájából azt a bizonyos sajtot.

A Rába-partján azonban változatlanul bombaerős kerettel várhatják az idényt, az átalakuló FTC-nél viszont Németh András távozását követően új időszámítás kezdődik. Kérdés: milyen eredményesség párosul az átalakításhoz?

Női kosárlabdában a Pécs éveken keresztül megközelíthetetlennek számított, de az anyagi nehézség a baranyaiakat is utolérte.

A rájátszás fináléjában már az számított meglepetésnek, hogy kissé elfogyva döntő meccsre kényszeríttették a nyugodt háttérrel rendelkező, így náluk esélyesebb, a trónfosztással öt éve hiába próbálkozó, legutóbbi bajnoki aranyérmüket 2002-ben nyerő soproniakat.

A férfi kosárlabdázóknál a Paks két bajnoki cím után a most véget ért szezonban is elsőszámú esélyesnek számított, de csupán a negyeddöntőig jutott.

A döntőt játszó Szolnok és Körmend közül előbbi legutóbb 1991-ben, utóbbi 2003-ban nyert bajnoki aranyérmet.

A győzelem végül a sima, 3-0-s finálét követően a szolnokiaké lett, akik tavaly még a nyolcadik helyen zártak a bajnokságban.

MELYIK CSAPAT MILYEN RÉGÓTA ÜLT A TRÓNON?
1. Domino-BHSE férfi póló 6 év
1. MKB Veszprém férfi kézi 6 év
3. MiZo Pécs 2010 női kosár 5 év
4. Győri Audi ETO KC női kézi 2 év
4. Paksi Atomerőmű férfi kosár 2 év

MELYIK CSAPAT HÁNY ÉVIG VÁRT A BAJNOKI ELSŐSÉGRE?
1. TEVA-VasasPlaket férfi póló 18 év
2. Szolnoki Olaj KK férfi kosár 16 év
2. Pick Szeged férfi kézi 11 év
4. Ferencváros női kézi 5 év
4. MKB-Euroleasing Sopron női kosár 5 év