Vuelta: Taaramäe tíz év után nyert újra, átvette a piros trikót

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2021.08.16. 18:27
null
Rein Taaramäe (Fotó: AFP)
Rein Taaramäe tíz év után diadalmaskodott ismét a Vuelta a Espana országúti kerékpáros-körversenyen: a hétfői szakasz megnyerésével átvette az összetett első helyét a legutóbbi két kiírásban győztes Primoz Roglictól.

 

A Santo Domingo de Silos és Espinosa de los Monteros közötti 202.8 kilométeres táv végén az idei spanyol körverseny első hegyi befutója várt a mezőnyre a Picón Blancón.

Az összetett vezetés megőrzése nem feltétlenül tartozott Roglic csapata, a Jumbo-Visma céljai közé, így a mezőny nyolcfős szökést engedett el kilenc percre. Két harmadik kategóriás emelkedő után a záró hegynek – amelyen 774 méterről 1485 méterre tekertek fel – három és fél perc előnnyel vágott neki a széthulló szökevénycsoport, miközben hátul egyre nagyobb tempót diktáltak a végső sikerért küzdő versenyzők.

Rein Taaramäe 3.2 kilométerre a céltól rázta le szökevénytársait, támadását végig tudta vinni, így 2011 után ismét szakaszt nyert a Vueltán a 34 esztendős észt bringás, aki átvette a piros trikót Roglictól. Taaramäe a célba érés után a kormányra dőlve zokogott örömében.

A címvédő szlovén 1:48 perces hátránnyal ért célba a végső sikerre esélyes riválisokkal együtt, a csoportról némi meglepetésre az utolsó kilométerekre leszakadt az olimpiai bajnok ecuadori Richard Carapaz.

Kedden az El Burgo de Osma és Molina de Aragón közötti 163.9 kilométer megtétele vár a 76. Vuelta a Espana mezőnyére.

VUELTA A ESPANA
3. szakasz, Santo Domingo de Silos–Espinosa de los Monteros (Picón Blanco), 202.8 km, hegyi befutó
1. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty) 5:16:57 óra
2. Joseph Dombrowski (amerikai, UAE) 21 mp h.
3. Kenny Elissonde (francia, Trek-Segafredo) 36 mp h.
…7. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:48 p h.
Az összetett élcsoportja
1. Taaramäe 9:25:44 óra
2. Elissonde 25 mp h.
3. Roglic 30 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik