Vuelta: Evenepoel pályafutása első háromhetesét nyerte meg

Vágólapra másolva!
2022.09.11. 21:01
null
Remco Evenepoel a győzelmét ünnepli (Fotó: AFP)
Remco Evenepoel nyerte meg a Vuelta a Espanát, ezzel 44 esztendő után zárt belga kerékpáros az összetett élén háromhetes országúti körversenyen.

A 3280,5 kilométer össztávú 77. Vuelta utolsó napján a Las Rozas és Madrid közötti 96,7 kilométert tekerték le a bringások. A zárószakasz első része hagyományosan az ünneplésről és a pezsgőzésről szólt, a táv második részét pedig – ahogy a női Vuelta zárását is a nap folyamán korábban – a fővárosi körpályán rendezték.

Kétfős szökés késztette üldözőversenyre a mezőnyt, az utolsó kilométer megkezdésénél a visszafordítót ők kezdték elöl, ám végül mezőnyhajrára került sor a Cibeles térnél. Ebben meglepetésre Pascal Ackermann felvezetőembere, a kolumbiai Juan Sebastián Molano bizonyult a leggyorsabbnak a negyedszer második helyezett dán Mads Pedersen és német csapattársa előtt. Ezzel Molano első szakaszgyőzelmét aratta háromhetes körversenyen.

Evenepoel nyerte a Vueltát, Valverde és Nibali elbúcsúztak:

Összetettben – ahogy a háromhetesek mezőnyhajrás utolsó szakaszain általában - nem történt változás, Remco Evenepoel Johan De Muynck 1978-as Giro d'Italia-sikere után nyert ismét háromhetest Belgiumnak. A 22 esztendős bringás a Quick-Step Alpha Vinyl – és névelődei – első Grand Tour-sikerét aratta. A korábban Bodrogi Lászlót is foglalkoztató csapat eddig két második helyet tudott felmutatni nagy körversenyen: 2014-ben a Giro d'Italián a kolumbiai Rigoberto Urán, 2018-ban pedig a Vueltán a most a Movistart erősítő spanyol Enric Mas révén.

Utóbbi Evenepoel mögött a második helyet szerezte meg – pályafutása során harmadszor –, harmadikként pedig honfitársa, Juan Ayuso zárt úgy, hogy a viadal derekán pozitív lett a koronavírus-tesztje, ám folytatni tudta élete első háromhetes körversenyét. A huszadik születésnapját jövő pénteken ünneplő spanyol tehetség a második legfiatalabb dobogós a Grand Tourok történetében az 1904-es Tour de France-t megnyerő Henri Cornet mögött.

Az összetett győztest illető piros mellett a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is az utánpótlás-korosztályban még a belga labdarúgó-válogatottat erősítő Evenepoel érdemelte ki – elsők között köszöntötte a Real Madrid futballcsapatának kapusa, a honfitárs Thibaut Courtois.

A sprinterek pontversenyét – és így a zöld trikót – a három sprintbefutót megnyerő, 2019-es világbajnok Pedersen zárta az élen, a legjobb hegyimenőt illető pöttyös trikót a három etapon diadalmaskodó ecuadori olimpiai bajnok Richard Carapaz viheti haza.

A csapatversenyben az UAE végzett az élen.

Többen utolsó háromhetesüket teljesítették, közülük kiemelkedik Vincenzo Nibali és Alejandro Valverde, kettejüknek a rajt előtt sorfalat állt a teljes mezőny. Az elmúlt évtized két meghatározó kerékpárosa közül a 37 esztendős Nibali a Girón 2013-ban és 2016-ban, a Touron 2014-ben, míg a Vueltán 2010-ben diadalmaskodott, emellett további hét alkalommal zárt dobogón a háromhetes körversenyeken a „Messinai Cápa”. A 42 esztendős spanyol Valverde 2009-ben megnyerte a Vueltát, 2018-ban pedig világbajnok lett. Csapata, a Movistar minden tagja az egész versenyen különleges fehér mezt viselt, amelyen „El Bala”, vagyis „A Golyó” becenevű klasszis legfontosabb győzelmeit tüntették fel. A madridi körpályához érkezve kilométereken át a mezőny előtt tekerve ünnepelte az út mentén felsorakozott tömeg a 20 éves profi pályafutását lezáró Valverdét.

A hollandiai Nagy Rajtnak Utrechtben 182-en vágtak neki, Madridba három hét elteltével 134 kerékpáros érkezett meg.

VUELTA A ESPANA
21. (utolsó) szakasz, Las Rozas–Madrid, 96.7 km
1. Juan Sebastián Molano (kolumbiai, UAE) 2:26:36 óra
2. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Pascal Ackermann (német, UAE) a. i.

Az összetett végeredménye
1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 80:26:59 óra
2. Enric Mas (spanyol, Movistar) 2:02 perc hátrány
3. Juan Ayuso (spanyol, UAE) 4:57 p h.
4. Miguel Ángel López (kolumbiai, Astana Qazaqstan) 5:56 p h.
5. Joao Almeida (portugál, UAE) 7:24 p h.

A Vuelta győztesei 2012 óta
2012: Alberto Contador (spanyol)
2013: Chris Horner (amerikai)
2014: Contador
2015: Fabio Aru (olasz)
2016: Nairo Quintana (kolumbiai)
2017: Chris Froome (brit)
2018: Simon Yates (brit)
2019: Primoz Roglic (szlovén)
2020: Roglic
2021: Roglic
2022: Remco Evenepoel (belga)

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik