Vuelta: Evenepoel nyerte meg az időfutamot, és növelte előnyét

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.08.30. 17:51
null
Evenepoel továbbra is pirosban teker (Fotó: AFP)
Az összetettben élen álló Remco Evenepoel nyerte meg a spanyol kerékpáros-körverseny 10. szakaszát, az Elche és Alicante közötti 30.9 kilométeres egyéni indítású időfutamot. A 22 éves belga kiválóság a sikerrel tovább növelte előnyét az összetettben, miután a második helyen végző – és összetettben a második helyre előrelépő – Primoz Roglicnál közel 50 másodperccel volt gyorsabb.

 

Az Elchei nő is árgus szemekkel figyelte a Vuelta mezőnyét, amely az ikonikus ibér mellszobor felnagyított mása mellől rajtolt el, majd 30.9 kilométer megtétele után Alicantéban ért célba a Vuelta a Espana egyetlen idei egyéni időfutamán. A versenyzők a tizedik etap jelentős részét festői környezetben, a Földközi-tenger partján tették meg, a szinte végig sík szakasz fontos következtetésekkel szolgált az összetett szempontjából.

A piros trikót viselő belga Remco Evenepoel csapattársa, Rémi Cavagna 35 percen belüli időt repesztett, ezzel alaposan feladta a leckét az utána következő több mint száz indulónak. A Quick-Step korábbi francia bajnok kerekese ezúttal kizárólag saját sikeréért tekert, de nem tudott kibújni a segítő szerepéből, a célban annyit mondott az újságíróknak: „Ez tökéletes pálya Remcónak, biztos vagyok benne, hogy megelőz.”

Így is történt. Evenepoel ismét igazolta, hogy kirobbanó formában van, hatalmas hajrával 48 másodpercet vert legnagyobb kihívójára, Primoz Roglicra, s bármilyen meglepő, pályafutása során először nyert szakaszt háromhetes körversenyen. A mindössze 22 éves belga klasszis összetettben több mint két és fél perccel vezet szlovén riválisa előtt – ugyan még tizenegy etap hátravan, ez már tetemes előnynek tűnik.

„Engem is meglepett, hogy ilyen különbséggel tudtam nyerni – mondta Evenepoel, aki megköszönte csapattársa segítségét, majd az összetettről is beszélt. – Cavagna hatalmasat ment, különösen a táv második felében, ezért tudtam, hogy nekem is végig kell bírnom erővel. A szakaszgyőzelem volt a célom, nagyon boldog vagyok, hogy sikerült. Mostantól az összetettre koncentrálunk a csapattal, szeretnénk megnyerni a Vueltát!”

Szerdán az ElPozo Alimentación és Cabo de Gata közötti 191.2 kilométeres táv vár a mezőnyre.

KERÉKPÁR
VUELTA A ESPANA
10. szakasz (Elche–Alicante, 30.9 km, egyéni időfutam):
1. Remco Evenepoel (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 33:18, 2. Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 48 mp hátrány, 3. Cavagna (francia, Quick-Step Alpha Vinyl) 1:00 p h. Az összetett állása:  1. (piros trikóban) Evenepoel 34:35:50, 2. Roglic 2:41 p h., 3. Mas (spanyol, Movistar) 3:03 p h.
A gyorsasági pontverseny állása:
1. (zöld trikóban) Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) 147 pont, 2. Evenepoel 85, 3. Soler (spanyol, UAE Team Emirates) 81. A hegyi pontverseny állása:   1. (pöttyös trikóban) Jay Vine (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 40, 2. Stannard (ausztrál, Alpecin-Deceuninck) 21, 3. Janssens (belga, Alpecin-Deceuninck) 17. A 25 éven aluliak versenyének állása:  1. Evenepoel 34:35:50, 2. (fehér trikóban) C. Rodríguez (spanyol, Ineos Grenadiers) 3:55 p h., 3. Ayuso (spanyol, UAE Emirates) 4:53 p h. A csapatverseny állása:  1. Ineos Grenadiers 103:14:01, 2. UAE Team Emirates 29 mp h., 3. Bahrain Victorious 11:31 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik