Vuelta: a Jumbo-Visma nyerte meg a nyitó csapatidőfutamot

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.08.19. 21:20
null
Robert Gesink vehette fel a piros trikót (Fotó: AFP)
A Jumbo-Visma nyerte meg a Vuelta a Espana kerékpáros-körverseny pénteki nyitó szakaszát, az utrechti csapatidőfutamot; elsőként a holland Robert Gesink ölthette magára az összetett éllovasát illető piros trikót.

 

A Giro d'Italiához és a Tour de France-hoz hasonlóan a spanyol körverseny is külföldről rajtolt: az olasz viadal esetében Magyarország, a francia körversenyében Dánia látta vendégül az első három szakaszt, a Vuelta pedig Hollandiában vendégeskedik.

A Grand Tourok programjában mostanság ritkán felbukkanó csapatidőfutam volt az első próbatétel Utrechtben, a 23,3 kilométeres távot az első csapatok még esőben teljesítették, az utoljára induló sorok, köztük az esélyesek viszont már tisztább időben tekerhettek, az utak mentén pedig sorokban álltak a nézők.

Az etapsikerért a várakozásoknak megfelelően az összetettért is jó eséllyel harcba szálló Quick-Step Alpha Vinyl, a Jumbo-Visma és az Ineos Grenadiers csatázott. Végül a holland sor bizonyult leggyorsabbnak 56,676 km/órás átlagot tekerve, 13 másodperccel megelőzve a brit csapatot, amelyhez képest másodpercen belül volt a belga istálló.

A győztes Jumbo-Vismából a célvonalon elsőként átguruló 36 esztendős Gesink a Vuelta idei első piros trikósa. Ami az összetett esélyeseket illeti: az elmúlt három kiírásban győztes szlovén Primoz Roglic 13 másodperc előnnyel rendelkezik az Ineos kapitányai, az ecuadori Richard Carapaz és a francia Pavel Sivakov, valamint 14-gyel a Quick-Step tehetsége, a belga Remco Evenepoel előtt. A 2018-as bajnok brit Simon Yates (BikeExchange-Jayco) lemaradása 31 másodperc, az idén Girót nyert ausztrál Jai Hindley-é (BORA-hansgrohe) pedig 41.

Szombaton a 's-Hertogenbosch és Utrecht közötti 175.1 kilométer megtétele vár a 77. Vuelta a Espana mezőnyére, amely összesen 3280 kilométert teker, amíg szeptember 11-én célba ér Madridban.

VUELTA
1. szakasz, Utrecht, 23.3 km, csapatidőfutam

1. Jumbo-Visma 24:40 perc
2. Ineos Grenadiers 13 mp h.
3. Quick-Step Alpha Vinyl 14 mp h.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik