A kizárás hírének hallatán a sportoló egyszerűen levette a rajtszámát – nem túlságosan meglepő módon kizárták a versenyből.

„Én nem ütköztem, de beleestem az árokba, és amikor próbáltam kikászálódni, egy biciklit – nem is a sajátomat – vágtak a fejemhez. Fel kellett emelnem a kezemet, hogy ne az arcomat találja el. Így a láncoknál lévő résszel ütköztem. Meg tudtam volna ütni!” – mondta a Cycling Newsnak a szenvedő fél, Jens Debusschere.

„Ilyenkor az ember tele van adrenalinnal, de aztán rájön, hogy a legjobb, amit tehet, hogy visszaül a kerékpárra. Csalódott vagy, de ilyenkor vissza kell ülnöd, amint lehet, és visszatérni a mezőnybe. Nincs sok vesztegetni való idő ezeken a versenyeken. A reakciója szükségtelen volt. Már sorozatosak ezek az esetek, mindig ugyanarról a srácról van szó. Kicsit talán túl van ez lihegve, de nem érdekel, ha eltiltják emiatt. Nem csak erről az esetről van szó, sok hasonló történt már. Ha körbekérdeznénk a mezőnyben, hogy kinek milyen a kapcsolata vele, a kerekesek kilencven százaléka negatívan reagálna.”

Mosconnak nem ez az első botrányos esete: 2017-ben a romandiai körversenyen rasszista megnyilvánulásokkal illette egy versenyzőtársát, ezért hat hétre eltiltották. Ugyanebben az évben a világbajnokságról kizárták, mert egy bukás után lemaradt, és a csapat kísérőkocsija „húzta” vissza a mezőny végére. A 2018-as Tour de France-on is kizárták, mert megütötte versenyzőtársát, Élie Gesbert-t.

 

sporza on Twitter

Moscon werpt boos andermans fiets in de beek na deze valpartij. De gevolgen zijn zwaar: diskwalificatie https://t.co/QHb3L94RHk

Tyler Janke on Twitter

Gianni Moscon - seems like a nice fellow. #KBK20 @B2W_Podcast https://t.co/flfBfQI3cV