Tour: Van Aert remek idővel nyerte meg az időfutamot

Vágólapra másolva!
2022.07.23. 18:37
null
Wout van Aert remek idővel nyerte meg a hosszú időfutamot (Fotó: AFP)
A belga Wout van Aert nyerte meg a szombati hosszú időfutamot a Tour de France-on. A francia országúti kerékpáros-körverseny vasárnapi zárása előtt változatlanul a második időt tekerő dán Jonas Vingegaard áll az összetett élén.

 

Szombaton a Lacapelle-Marival és Rocamadour közötti 40.7 kilométer hosszú egyéni időfutam várt a 138 fős mezőnyre.

A mezőny tagjai sokáig megközelíteni sem tudták a kétszeres időfutam-világbajnok olasz Filippo Ganna 48:41 perces idejét, mígnem a másik nagy esélyes, az egész Touron végig remeklő belga Van Aert 48 percen belüli idejével átvette a vezetést. Bár az összetett dobogósai remekül teljesítettek, a zöld trikós belga klasszis ünnepelhetett idei harmadik, pályafutása kilencedik Tour-etapsikere után, és sorozatban a harmadik győzelmet szerezte meg a Jumbo-Vismának. Ez már a nyolcadik dobogós helyezése volt ezen a francia körversenyen, rajta kívül négy aktív kerékpáros van, akinek ez összejött egy Grand Tour-viadalon.

A Tour összetett menői közül az elmúlt nyolc év leghosszabb egyéni időfutamán a fehér trikós, második helyen álló szlovén Tadej Pogacar az előzetes várakozásokkal ellentétben nem tudott faragni 3 perc 26 másodperces hátrányából Vingegaard-ral szemben, aki szinte tökéletesen tekert, és megszerezte a szakasz második helyét. Ha vasárnap nem történik meglepetés, élete első Tour de France-győzelmét ünnepelheti a 25 esztendős dán.

A harmadik időt Pogacar, a negyediket az összetett harmadikja, a 2018-as nyertes brit Geraint Thomas szerezte meg csapattársa, az ötödik Ganna előtt.

A 3328 kilométer össztávú 109. Tour de France vasárnap Párizsban 116 kilométeres tekerés után a Champs-Élysées-n zárul, a hagyományok szerint ez az etap az ünneplésről, pezsgőzésről és a sprintbefutóról szól.

Ugyaninnen rajtol a férfiak befutója előtt a női verseny, a nyolcetapos Tour de France Femmes.


TOUR DE FRANCE
20. szakasz, Lacapelle-Marival–Rocamadour, 40.7 km
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 47:59 perc – 50.893 km/ó átlagsebesség
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 19 mp hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 27 mp h.
4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 32 mp h.
5. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 42 mp h.

Az összetett élcsoportja
1. Vingegaard 76:33:57 óra
2. Pogacar 3:34 p h.
3. Thomas 8:13 p h.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik