Tour: Van Aert nyert, Pogacar is az élbolyban ért be

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.07.09. 18:29
null
Wout van Aert nyerte meg a nyolcadik szakaszt Michael Matthews (balra) és az összetettet vezető Tadej Pogacar előtt (Fotó: AFP)
Wout van Aert kis csoportos sprintbefutóból nyert etapot a Tour de France országúti kerékpáros-körversenyen, amelyen a sárga trikós, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó Tadej Pogacar négy másodperc időjóváírással növelte előnyét összetettben – kezdi beszámolóját a szombati szakaszról a Magyar Távirati Iroda.

A nyolcadik szakaszon, a Dole-ból induló 186.5 kilométeres etapon négy kategorizált emelkedő várt a mezőnyre, amely a lausanne-i befutóval Dánia, Franciaország és Belgium után negyedik országként Svájcot is érintette.

A mezőnybe begyűrűztek a koronavírusos megbetegedések, Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) és Pogacar egyik segítője, Vegard Stake Laengen is kiszállt fertőzés miatt.

A szakasz elején szökési kísérletek közben történt bukás a mezőnyben, Pogacar is érintett volt. Az esélyesek mind tovább tudtak menni, viszont az amerikai Kevin Vermaerke feladta a viadalt, miután a földön fájdalmas arccal fogta a kulcscsontját.

TÖMEGBUKÁS A SZAKASZ ELEJÉN

Azt követően, hogy az érintettek felzárkóztak, meg is nyugodott a mezőny, így háromfős szökevénycsoport tekert el három és fél percre. Közülük Fred Wright maradt egyedül az utolsó nyolc kilométerre félperces előnnyel, a brit bringást 3.5 kilométerrel a cél előtt fogták be, már a harmadik kategóriás, 4.9 kilométer hosszú záró emelkedőn, amely a Stade Olympique de la Pontaise-ig vezetett.

Az összetett esélyesei és az emelkedőt jól bíró klasszis menők nagyjából harmincfős csoportban érkeztek meg a sprintre, a zöld trikós Van Aert bizonyult a leggyorsabbnak, keddi szóló szökése után második etapsikerét ünnepelve az idei francia körversenyen.

Másodikként – akárcsak csütörtökön – az ausztrál Michael Matthews ért célba, Pogacar pedig a harmadik helyért járó négy másodperc időjóváírással toldotta meg előnyét, az összetett menők mind azonos idővel tekertek be.

A BEFUTÓ


A szakaszt a versenyigazgató autójából tekintette meg Quentin Fillon Maillet: az idei pekingi téli olimpián két arany- és három ezüstérmet szerző 29 éves francia sílövő az útvonal közelében lakik.

A hétfői pihenőnap előtt az Aigle és Les Portes du Soleil közötti 193 kilométer és újabb hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére.

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE

8. szakasz, Dole–Lausanne, 186.5 km
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:13:06 óra
2. Michael Matthews (ausztrál, BikeExchange-Jayco) azonos idővel
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.
Az összetett élcsoportja
1. Pogacar 28:56:16 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 39 mp hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 1:14 p h.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik