Tour de Hongrie: Jakobsen után a nagy rivális Groenewegen is győzött

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2022.05.14. 18:09
null
Továbbra is Jakobsen az élen a Kazincbarcika környéki szakasz után (Fotó: Vajda János/MTI)
A Magyar körverseny negyedik, Kazincbarcika környéki szakaszán a belgák villogtak, a végén a két évvel ezelőtti emlékezetes, Jakobsen-féle horrorbaleset okozója, Dylan Groenewegen ünnepelhetett megérdemelten.

 

 

Tovább folytatta útját északkelet felé a Magyar körverseny karavánja szombat délután, amely a negyedik szakaszon az ország nehéz sorsú, ám annál gyönyörűbb vidékére látogatott. A kazincbarcikai rajt után Alsószuha, Sajópüspöki és Ózd következett, utóbbinál egy gyorsasági részhajrá, amelyet a belga Van den Bosche húzott be, majd jött a második kategóriás emelkedő Farkaslyuknál, amelyet ismét elvitt szökésből a hegyi pontversenyben vezető Aaron Van Poucke. A belgán a viadal kezdete óta látszik, hogy nagyon szeretné hazavinni azt a piros trikót, így hát eztán sem lassított, szökevénytársaival együtt tovább nyomta a tempót, egyértelmű volt, hogy rá szeretne menni a tardonai hegyi részhajrákra is, hogy lehetőleg már a záró etap előtt bebiztosítsa a pirosat. Szilvásvárad után a mezőny kétszer tette meg ugyanis a tardonai a kört, Van Poucke pedig végül tökéletesen végre is hajtotta tervét. Nagy munkával kitartott, és a maradék két kategorizált emelkedőt is elhozta, ezzel szombaton mindhárom hegyi hajránál ő örülhetett – ez már önmagában bravúr, mint ahogy az is, hogy a hollóstetői, mátraházi, kékestetői záró etap előtt gyakorlatilag be is biztosította magának a győzelmet a hegyi pontversenyben.

Eztán jött a két teljes kör a szombaton ily módon rajt- és célvárosként is funkcionáló Kazincbarcikán, a belgák nagy napján Van Den Bosche sem akart lemaradni honfitársától, csak ő egy másik kategóriában, a gyorsasági pontversenyben jeleskedve nyerte meg végül mind a három szakaszközi sprinthajrát.

Hét kilométerrel a vége előtt újraegyesült a mezőny, jöhetett a várt mezőnyhajrá Barcikán, amelyben az eddig nem sokat mutató BikeExchange és Groenewegen végre megemberelte magát, utóbbi látványos sikert aratott, ezzel Jakobsen két szakaszsikere után a nagy rivális, a két évvel ezelőtti emlékezetes baleset másik érintettje (okozója) is győzelmet ünnepelhetett a magyar körön – ráadásul éppen Jakobsen előtt…

Az összetett éllovast illető sárga trikó azonban így is maradt a holland sztárnál, aki óriási tapsot kapott a közönségtől az eredményhirdetésnél; a gyorsasági pontversenyben is ő vezet, míg a legjobb magyarnak járó fehér megkülönböztetőben változatlanul az összetett 10. helyén álló Dina Márton feszít, akinek így továbbra is minden esélye megvan arra, hogy vasárnap egy jó Kékestetővel a top 10-ben zárja a 2022-es Tour de Hongrie-t.

43. TOUR DE HONGRIE
4. SZAKASZ (Kazincbarcika–Kazincbarcika, 177 km)

1. Dylan Groenewegen (holland, BikeExchange-Jayco) 3:59:15
2. Jakobsen (holland, Quick-Step) azonos idővel
3. Barbier (francia, Israel-PremierTech) a. i.
Az összetett állása:
1. (sárga trikóban) Fabio Jakobsen 15:58:50, 2. Barbier 10 mp h., 3. Reynders (belga, Baloise) 12 mp h.
A gyorsasági pontverseny állása:
1. Jakobsen 42, 2. (zöld trikóban) Barbier 42
A hegyi pontverseny állása:
1. (piros trikóban) Aaron Van Poucke 18
A magyarok versenyének állása: 1. (fehér trikóban) Dina Márton (Eolo-Kometa) 15:59:12.
A csapatverseny állása: 1. Israel-PremierTech 47:57:48

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik