Tour de France: Van Aert nyerte meg a sprintbefutót

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.09.02. 19:16
null
Van Aert (balra) nyerte meg a sprintbefutót (Fotó: AFP)
A belga Wout Van Aert volt a leggyorsabb szerdán a Tour de France országúti kerékpáros-körverseny ötödik szakaszán, amelyen Julian Alaphilippe húsz másodperces időbüntetése miatt elveszítette az összetettben élen állónak járó sárga trikót.

 

A keddi, első hegyi befutóval záruló etap után a csapatok ezúttal „kímélő üzemmódra” váltottak, és a 183 kilométeres szerdai táv első 150 kilométere gyakorlatilag eseménytelenül telt: a mezőny teljesen együtt haladt, szökési kísérlet sem volt.

Az utolsó harminc kilométerre aztán emeltek a tempón a csapatok, az addigi kényelmes kerekezés után magasabb fordulatszámra kapcsolt a karaván, amely 6.5 kilométerrel a befutó előtt két részre szakadt a feltámadó szélben. Az élen a Sunweb haladt az utolsó ezer méteren, a sprintbefutó végén azonban a Jumbo-Visma versenyzője, Wout Van Aert örülhetett, aki fél kerékkel előzte meg a holland Cees Bolt.

Peter Sagan elveszítette a pontverseny vezetőjének járó zöld trikót, amelyet csütörtökön a most harmadik ír Sam Bennett viselhet majd.

Az összetett éllovasának járó sárga trikó viselője is változik: ugyan az esélyesek, így az eddig első francia Julien Alaphilippe is a mezőnnyel együtt ért célba, a Quick-Step versenyzőjét a szakasz után húsz másodperces időbüntetéssel sújtották, mivel az utolsó 20 kilométeren belül frissítőt kapott csapatától, ez pedig a szabályok értelmében nem megengedett.

Mindez azt jelenti, hogy a sárga trikó csütörtökön a brit Adam Yatesen lesz, Alaphilippe pedig a 16. helyre csúszott vissza.

Tom Steels, a Quick-Step sportigazgatója elmondta, tudtak a szabályról, de a csapatsegítő nem tudott közvetlenül a 20 kilométert jelző tábla előtt elhelyezkedni, mert az túl veszélyes lett volna.

„Kár így elveszíteni a sárga trikót, de ma különös körülmények is felvetődtek. Hibáztunk, de ez volt az egyetlen hely, ahol átadhattuk a palackot. Julian természetesen csalódott, mert nem csinált semmi rosszat” – mondta Steels.

Adam Yates közölte, nem ilyen körülmények között akarta átvenni a sárga trikót.

„Már a csapatbuszon zuhanyoztam, és vártam, hogy a többiek is végezzenek, amikor valaki felhívta a sportigazgatónkat, hogy szóljon nekem, mert fel kell mennem a dobogóra” – mesélte a brit sportoló.

A mezőny csütörtökön a Le Teil és Mont Aigoual közötti, hegyi befutóval záruló 191 kilométert teljesíti.

A francia körversenyt a koronavírus-járvány miatt rendezik a nyár közepe helyett szokatlan időpontban, de még így is az idei első háromhetes viadal, mivel a szintén halasztott, általában májusi Giro d'Italia csak októberben lesz, és azt követi, részben átfedéssel a Vuelta a Espana.

TOUR DE FRANCE
5. SZAKASZ (Gap–Privas, 183 km)
1. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:21:22 óra
2. Cees Bol (holland, Sunweb) azonos idővel
3. Sam Bennett (ír, Deceuninck - Quick-Step) a. i.

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Adam Yates (brit, Mitchelton-Scott) 22:28:30 óra
2. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 3 mp h.
3. Tadej Pogacar (szlovén, Team Emirates) 7 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik