Wout van Aert (Fotó: AFP)

 

Szerdán a Sorgues és Malaucene közötti 198.9 kilométeres táv és a Mont Ventoux kétszeri megmászása várt a mezőnyre, amelyben változatlanul ott tekert a férfi mezőnyverseny összes aktív világbajnoka: a zöld trikós brit Mark Cavendish (2011 vb-aranyérmese), a belga Philippe Gilbert (2012), a portugál Rui Costa (2013), a lengyel Michal Kwiatkowski (2014), a szlovák Peter Sagan (2015, 2016, 2017), a spanyol Alejandro Valverde (2018), a dán Mads Pedersen (2019) és a címvédő francia Julian Alaphilippe. Utóbbi végül bekerült a nap nehezen kialakult szökésébe, amely több kisebb csoportból rövid időre egy 16 fős élcsoporttá állt össze.

A Provence Óriásának becézett 1910 méter magas Mont Ventoux – amelyen 2016-ban Chris Froome emlékezetes futást mutatott be a bukása után – első mászásakor szakadozni kezdett a szökevénycsoport és a főmezőny is. Elöl az utolsóként egyben maradó négyest Kenny Elissonde támadása szakította szét, egyedül Wout van Aert tudott utánaeredni, majd a belga bajnok meg is előzte, és lehagyta francia riválisát, akihez holland csapattársa, a lombardiai körversenyen 2019-ben győztes Bauke Mollema csatlakozott. Van Aert megnyerte a kiemelt kategóriás hegyet – azt követően, hogy kedden második volt a sprintbefutóban –, a lejtmenetben pedig nem tudták megszorítani, így már a két kilométeres kapuhoz érve ünnepelte, hogy 2019 és tavaly után idén is szakaszt nyert a Tour de France-on, pályafutása során immár a negyediket.

A második és a harmadik helyen a Trek-Segafredo két bringása, Elissonde és Mollema ért célba. A mezőnyt eközben az Ineos Grenadiers húzta az emelkedőn, leszakítva több riválist, köztük a hegy derekán az összetettben második ausztrál Ben O'Connort. A dán Jonas Vingegaard támadása tovább bomlasztotta az esélyesek csoportját a hegy kopár csúcsához közeledve, és csak az összetettben vezető Tadej Pogacar tartotta a lépést vele rövid ideig, a sárga trikóst a lejtmenetben utolérte az ecuadori Richard Carapaz és a kolumbiai Rigoberto Urán, mindenki más lemaradt mögöttük. A cél előtt kevéssel azonban hármasuk utolérte a dán bringást, és négyen együtt értek be a célba, így O'Connor hátracsúszását leszámítva az összetett közvetlen élcsoportjában nem változtak a különbségek. Pogacar már minden riválisa előtt öt perc feletti előnnyel vezet.

A szakasz krónikájához hozzátartozik, hogy a négyszeres időfutam-világbajnok német Tony Martin feladta a viadalt, miután egy bukás miatt véresen kellett mentőautóba szállnia.

Csütörtökön a Saint-Paul-Trois-Chateaux és Nimes közötti 159.4 kilométeres távval folytatódik a Tour de France.

A befutó:


TOUR DE FRANCE
11. szakasz, Sorgues–Malaucene, 198.9 km
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5:17:43 óra
2. Kenny Elissonde (francia, Trek-Segafredo) 1:14 perc hátrány
3. Bauke Mollema (holland, Trek-Segafredo) azonos idővel

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 43:44:38 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 5:18 p h.
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:32 p h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:33 p h.
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 5:58 p h.