Tour de France: Philipsené a Champs-Élysées, Vingegaard nyerte az összetettet

Vágólapra másolva!
2022.07.24. 19:55
null
Philipsen a sprinterek közül egyedüliként tudott két szakaszt is nyerni (Fotó: AFP)
A hagyományoknak megfelelően a Diadalív árnyékában, Párizsban a Champs-Élysées-n ért véget a 21. szakasszal a Tour de France 109. kiírása, amelyet összetettben a dán Jonas Vingegaard nyert meg, míg a záró etap sprintbefutója az Alpecin belga sprintere, Jasper Philipsen sikerét hozta.

Igazi fesztiválhangulattal zárult az országúti kerékpárosok idei francia körversenye: a Dániából induló, s három szakasz után Franciaországot körbetekerő 3349 kilométer utolsó 116 kilométere meglehetősen kedélyes tempóban kezdődött.

Az első másfél óra átlagsebessége 30 km/h alatt volt, ami érthető is, hiszen ilyenkor már nem éles a verseny, sokkal inkább az ünneplésé és a viccelődésé a terep: a három trikóviselő, Jonas Vingegaard, (összetett, sárga), Tadej Pogacar (legjobb fiatal, fehér), és Wout van Aert (pontverseny, zöld) vigyorogva „szökött” meg a rajt után néhány méterrel, majd az egyes csapatok és a megkülönböztető pólókat viselő bringások is összeálltak egy-egy fotóra menet közben, a csapatversenyt, az egyéni összetettet és a sprinterek különversenyéért járó zöld trikót elhódító Jumbo Visma bringásai pezsgővel koccintottak és köszönték meg a kísérőkocsiban ülőknek az elmúlt hétben elvégzett munkát.

Megérdemelték a pezsgőt a Jumbósok (Fotó: AFP)
Megérdemelték a pezsgőt a Jumbósok (Fotó: AFP)

A partihangulatnak aztán 72 kilométerrel a vége előtt az idei Tour utolsó hegyi hajrája vetett véget. A negyedik kategóriás emelkedőért járó egy pontot a pöttyös trikóban tekerő, de a hegyi menők versenyét is megnyerő Vingegaard mögött második helyen álló német Simon Geschke vitte el.

Közel 60 kilométerrel a vége előtt aztán kis híján megismétlődött a tavalyi Tour első szakaszának emlékezetes "Opi, omi" bukása: egy néző belépett az érkező mezőny elé, hogy szelfizzen a pelotonnal a háta mögött, ám az egyik moviestaros vállával nekiment, s kiütötte a kezéből a telefont, s a vállán lévő táskáját, ám ennél nagyobb baj nem történt, minden bringás a nyeregben maradt.

A mezőny végül beért Párizs belvárosába, s a Louvre múzeum udvarán áthaladva rátért a 6.8 kilométer hosszú körpályára, s 55 kilométerrel a vége előtt egyik pillanatról a másikra élessé vált a verseny. Egyre másra jöttek a támadások, s végül egy ötfős próbálkozás kemény 10 másodperc előnyt tudott kiharcolni, amit aztán 20 másodpercre is feltornászni, végül 9 kilométerrel a vége előtt adták meg magukat. Hat kilométerrel a vége előtt aztán jött a meglepetés: az összetett második Tadej Pogacar indított támadást, ám a mezőny pillanatok belül megfogta az idei versenytől így igencsak stílusosan elköszönő kétszeres Tour-győztes szlovént.

A célhoz haladva kicsit kaotikus módon ugyan, de élre álltak a sprinterek vonatai, s a célegyenesre fordulva még nagyobb helyezkedés keződött, s végül az Alpecin belga bringása, Jasper Philipsen bizonyult a leggyorsabbnak, így az idei Touron második szakaszát is megnyerte – egyedüliként a sprinterek közül.

AZ UTOLSÓ KILOMÉTER

Miután az összetettben élen álló Vingegaard 51 másodperc hátránnyal, a 77. helyen ért célba, ezzel Bjarne Riis 1996-os sikere után másodszor ünnepelhetett összetett sikert dán kerékpáros Párizsban. A sárga mellett a 25 éves Vingegaard a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikót is kiérdemelte.

A pontverseny zöld trikóját csapattársa, a belga Wout van Aert nyerte rekordpontszámmal. A 26 éven aluliak fehér mezét az összetettet másodikként záró, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar vihette haza. Harmadikként a 2018-as győztes brit Geraint Thomas zárta a 3349 kilométer össztávú viadalt.

A SZAKASZ ÖSSZEFOGLALÓJA

A DÍJÁTADÓ

KERÉKPÁR
TOUR DE FRANCE
21. szakasz
Párizs, La Défense Arena–Champs-Élysées, 116 km
1. Jesper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) 2:58:32 óra
2. Dylan Groenewegen (holland, BikeExchange) azonos idő
3. Alexander Kristoff (norvég, Intermarché-Wanty) a. i.
...77. Vingegaard 51 másodperc hátrány.

Az összetett végeredménye
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 79:33:20 óra
2. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) +2:43 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) + 7:22 p. h.

A gyorsasági pontversenyvégeredménye (zöld trikó)
1. Wout Van Aert 480 pont
2. Philipsen 286 pont
3. Pogacar 250 pont

A hegyi pontversenyvégeredménye (pöttyös trikó)
1. Jonas Vingegaard 72 pont
2. Geschke (német, Cofidis) 65 pont
3. Giulio Ciccone (olasz, Trek-Segafredo) 61 pont.

A 25 éven aluliak versenyénekvégeredménye (fehér trikó)
1. Tadej Pogacar 79:36:03
2. Pidcock (brit, Ineos) 58:32 p h.
3. Brandon McNulty (amerikai, Emirates) 1:28:36 óra h.

A csapatversenyvégeredménye:
1. Ineos 239:03:03
2. Groupama-FDJ 37:33 p h.
3. Jumbo 44:54 p h

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik