Matej Mohoric nagy szakaszt nyert meg (Fotó: AFP)

 

A Vierzon és Le Creusot közötti 249.1 kilométeres táv a leghosszabb volt, amelynek 2000 óta nekivágott a francia körverseny mezőnye, akkor 254.5 kilométert tekertek a kerékpárosok Belfort és Troyes között. Többen is próbálkoztak szökéssel, mire 40 kilométer után az oldalszélnek is köszönhetően kettészakadt a mezőny. A 29 fős élbolyban tekert a sárga trikós holland Mathieu van der Poel, a harmadik helyen álló belga Wout Van Aert, a négyszeres Grand Tour-győztes, az összetettben közel három perc hátránnyal álló olasz Vincenzo Nibali, valamint a 300. Grand Tour-szakaszát teljesítő, zöld trikós brit Mark Cavendish is, utóbbi azonban a gyorsasági részhajrá megnyerése után visszacsorgott a főmezőnyhöz.

Az üldözést a szakasz előtt az összetettben második, címvédő szlovén Tadej Pogacar csapata, az UAE vezette, az élcsoport azonban így is közel hétperces előnyt tudott kidolgozni a két negyedik, két harmadik és egy második kategóriás emelkedővel nehezített táv kétharmadára.

Az élcsoport felbomlása után hárman maradtak elöl, 19 kilométerrel a cél előtt ebből a bolyból indult meg Matej Mohoric: a lejtmenetben a világ egyik legjobbjának számító szlovén bajnokot megközelíteni sem tudták, sírva ünnepelte a sikerét az utolsó métereken. A 26 esztendős Mohoricnak a Giro d'Italia és a Vuelta a Espana után immár a Tourról is van szakaszgyőzelme.

Másodikként az idei Milánó–Sanremón diadalmaskodó belga Jasper Stuyven ért be.

A sárga trikós csoportjából nyolc kilométerrel a cél előtt támadott a belga Van Aert, egyedül az éllovas Van der Poel tudott vele tartani, kettősük pedig a befutónál utolérte az előttük lévő szökevényeket. Ezzel Van der Poel növelte előnyét a hétvégi nehéz szakaszok előtt.

A főmezőnyben Pogacar mellett ott volt az Ineos Grenadiersből Geraint Thomas és Richard Carapaz, a tavaly második szlovén Primoz Roglic viszont az utolsó húsz kilométeren belül leszakadt. Az ecuadori Carapaz 15 kilométerrel a befutó előtt indított támadást, ám nem tudott faragni a hátrányából Pogacarhoz képest. Roglic Pogacarék mögött közel négy perc lemaradással tekert be, ezzel minden valószínűség szerint kiszállt az összetett elsőségért folyó harcból.

A befutó

Szombaton az Oyonnax és Le Grand-Bornand közötti 150.8 kilométeres etappal folytatódik a Tour.

TOUR DE FRANCE
7. SZAKASZ (Vierzon–Le Creusot, 249.1 km)

1. Matej Mohoric (szlovén, Bahrain-Victorious) 5:28:20 óra
2. Jasper Stuyven (belga, Trek-Segafredo) 1:20 perc hátrány
3. Magnus Cort Nielsen (dán, EF) 1:40 p h.
4. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) azonos idővel
5. Kasper Asgreen (dán, Deceuninck - Quick-Step) a. i.
…8. Wout Van Aert (belga, Jumbo-Visma) a. i.
…21. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:15 p h.
…26. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) a. i.
…41. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) a. i.
…65. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 9:03 p h.

Az összetett élcsoportja
1. Van der Poel 25:39:17 óra
2. Van Aert 30 mp h.
3. Asgreen 1:49 p h.
4. Mohoric 3:01 p h.
5. Pogacar 3:43 p h.
6. Vincenzo Nibali (olasz, Trek-Segafredo) 4:12 p h.
...12. Carapaz 5:19 p h.
13. Thomas 5:29 p h.