Nils Politt először nyert szakaszt Grand Tour-versenyen (Fotó: AFP)

 

A szerdai, dupla ventoux-s szakasz után a Saint-Paul-Trois-Chateaux és Nimes közötti 159.4 kilométeres sík – mindössze egy harmadik kategóriás hegyet tartalmazó – etap várt a mezőnyre, amelyben a rajtnál már nem volt ott Peter Sagan, aki térdsérülés miatt feladta a 2021-es Tour de France-t.

 
TOUR DE FRANCE 2021: PROGRAM ÉS TÉRKÉP EGY HELYEN!

A csütörtöki szakasz elején rögtön nagy nehézséget okozott az oldalszél, amelynek köszönhetően néhány kilométerrel a rajt után több részre szakadt a mezőny. A főmezőny ennek ellenére is teljes volt a nyugalom, így egy nagyobb szökevénycsoport végül el is tudott lépni.

A szökevények között nagy volt a csata, az akciók után többen is leszakadtak. Végül hárman maradtak elöl, de 12 kilométerrel a vége előtt Nils Politt leszakította a riválisait – ez pedig döntőnek bizonyult, végül fél perc előnnyel megnyerte a szakaszt.

Politt támadása:


Az MTI beszámolója szerint Politt első szakaszgyőzelmét aratta Grand Tour-viadalon, s pályafutása során második profi sikere volt ez, 1047 nappal ezelőtt a német körversenyen nyert etapot.

A főmezőny, benne az összetett éllovas Tadej Pogacarral és a mezőnyhajrát megnyerő, zöld trikós Mark Cavendishsel 16 perc hátránnyal ért célba.

Pénteken a Nimes és Carcassonne közötti 219.9 kilométeres sík szakasz vár a mezőnyre.

TOUR DE FRANCE
12. szakasz, Saint-Paul-Trois-Chateaux–Nimes, 159.4 km
1. Nils Politt (német, BORA-hansgrohe) 3:22:12 óra
2. Imanol Erviti (spanyol, Movistar) 31 másodperc hátrány
3. Harrison Sweeny (ausztrál, Lotto Soudal) azonos idővel

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 47:06:50 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 5:18 perc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:32 p h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:33 p h.
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 5:58 p h.