Tour de France: elhunyt az 1968-as drámai viadal vesztese

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 17:24
null
Herman Van Springel (Fotó: AFP)
Nyolc nappal 79. születésnapja után elhunyt a korábbi országúti kerékpáros belga Herman Van Springel, aki 1968-ban az utolsó napon vesztette el a Tour de France-t.

 

Van Springel 1943-ban született, az 1968-as világbajnokság mezőnyversenyében ezüstérmes lett, és drámai körülmények között maradt le abban az évben a francia körverseny megnyeréséről. A záró napon két félszakaszt rendeztek, a 136 kilométer hosszú első táv után még ő állt az élen, az 55 kilométeres záró időfutamon viszont úgy lett második, hogy Jan Janssen 54 másodperccel előzte meg, így a hollandé lett az összetett siker 38 másodperces különbséggel.

Van Springel Giro d'Italián volt második, Vuelta a Espanán harmadik összetettben, az öt legnagyobb egynapos viadal, a Monumentumok közül megnyerte a lombardiai körversenyt, a Touron pedig öt szakaszgyőzelmet aratott és egyszer megnyerte a sprinterek pontversenyét is. Becenevét, a Bordeaux-Párizs úrat onnan kapta, hogy hétszer diadalmaskodott a több mint 550 kilométer hosszú egynapos viadalon.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik