Tour de France: „darabokban” jött meg a mezőny, Jakobsen nyerte az első sprintbefutót

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.02. 17:32
null
Jakobsen nagyot sprintelt a végén (Fotó: Getty Images)
Fabio Jakobsen, a Quick-Step Alpha Vinyl holland versenyzője nyerte meg a Tour de France kerékpáros-körverseny második etapját, egyben első mezőnyszakaszát.

 

A hangulatra nem lehetett panasz, ismét fantasztikusak voltak a dán szurkolók.



Négyen szöktek meg az elején: Sven Erik Byström, Cyril Barthe, Pierre Rolland és a dán Magnus Cort Nielsen, utóbbi mindhárom mai, negyedik kategóriás hegy részhajráját megnyerte, ezzel pedig pöttyös trikóban lesz vasárnap. Úgy is fogalmazhatunk, hogy túlteljesítette a kitűzött célját, hiszen kettő győzelem is elég lett volna ehhez, de a hazai közönség jó értelemben doppingolta őt.



A sprintrészhajrát 75 km-rel a vége előtt Byström vitte el (a harmadik helyért Caleb Ewan nyerte a sprintet Wout van Aert és Peter Sagan előtt), a norvég kerékpáros 20 pontot gyűjtött a zöld trikóért zajló versenyben.



Hatvan kilométerrel a vége előtt Byström meglépett Cort elől. Ő volt a legaktívabb versenyző ma, így megkapta a piros rajtszámot vasárnapra. A norvégot 31-gyel a vége előtt érték utol, ezt követően együtt haladt a mezőny.



Több kisebb bukás is volt, a 18 km hosszú hídon többek között a sárga trikós Yves Lampaert is esett, de nem sérült meg. 2.3 km-rel a vége előtt azonban egy hatalmas bukás szétszedte a csapatokat, így például Tadej Pogacar sem mehetett a szakaszelsőségért, de a szabályok értelmében szinte mindenki azonos időt kapott.


Fabio Jakobsen és Van Aert azonban menni tudott a győzelemért, előbbi pedig egy nagy sprinthajrával megnyerte a szakaszt. A 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen lett a harmadik.


A belga versenyzőt az vigasztalhatja, hogy rákerül a sárga trikó, mivel a második helyéért hat másodperc időjóváírást kapott. Mivel Van Aerton lenne a zöld is, ezért azt Jakobsen viseli majd a harmadik szakaszon, míg a legjobb 26 éven aluli versenyzőnek járó fehér trikó Pogacaron lesz.

TOUR DE FRANCE
2. szakasz, Roskilde–Nyborg (Dánia), 199 km, sík

1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra
2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 4:49:50
2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) +1 másodperc hátrány
3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) +8 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik