Tour de France: Cavendish beállította Merckx rekordját

I. SZ., MTII. SZ., MTI
Vágólapra másolva!
2021.07.09. 17:30
null
A 36 éves Mark Cavendish sokadvirágzását éli, Tour de France-rekorder lett (Fotó: AFP)
Mark Cavendish nyerte meg a Tour de France pénteki, Nimes és Carcassonne közötti, csaknem 220 kilométeres szakaszát. A brit kerékpáros idei negyedik Tour-szakaszsikerével összesítésben 34-nél jár, amivel beállította a belga Eddy Merckx 1975 óta fennálló TdF-rekordját.

A pénteki szakaszra sprintbefutót vártak, és a 36 éves Cavendish csapata, a Deceuninck-Quick-Step kézben is tartotta az eseményeket, a főmezőny élén tekerve gondosodott róla, hogy a szökevények ne tegyenek szert túlságosan nagy előnyre. A legnagyobb különbség négy és fél perc volt, ám 53 kilométerrel a cél előtt úgy is befogta az élbolyt a mezőny, hogy nem sokkal korábban a sor hátuljában nagyobb bukás történt.

Cavendish 36 kilométerrel a befutó előtt, a belga Jasper Philipsen röviddel utána kényszerült kerékpárcserére technikai hiba miatt, de hamarosan mindkét sprinter újra a mezőny elejében tekert. Bár voltak további szökési kísérletek, ezeket hosszabb-rövidebb idő után mind hatástalanította a mezőny, amely némileg feszült volt az enyhe oldalszél és az utolsó 20 kilométer rendkívül magas tempója miatt.

Az utolsó kilométereket az idei Touron megszokott módon a Quick-Step irányította, és Cavendish újabb szakaszsikert aratott. Ötszáz méternél a felvezető emberei közül Davide Ballerini meglepő támadása bontotta meg a riválisok sorait, míg a dán Michael Mörköv olyan tökéletesen vitte tovább a zöld trikós Cavendisht, hogy a történelmi sikert arató csapattársa mögött másodikként ért célba, míg harmadik Philipsen lett.

Cavendish az idei Tour előtt 2016 óta nem nyert szakaszt a Tour de France-on, amelyen 2019-ben és tavaly el sem indult. Idén viszont a csapatának köszönhetően verhetetlen a sprintbefutóknál, így pénteken negyedik szakaszsikerével már holtversenyben vezeti a Tour de France vonatkozó örökrangsorát.

„Még nem igazán fogtam fel, egy újabb győzelem számomra a francia körversenyen. Nem hiszem, hogy össze kellene hasonlítani minden idők legjobb kerékpárosával. Mindössze csak a szakaszgyőzelmei számát állítottam be – felelte a rekordbeállításra vonatkozó kérdésre Cavendish. Kölyökként az volt az álmom, hogy szakaszt nyerjek a Tour de France-on, keményen dolgoztam érte. Ha bármelyik sikerem gyermekeket fog inspirálni arra, hogy ők is a Touron versenyezzenek, az jelenti számomra a legtöbbet.”

A TOUR DE FRANCE SZAKASZGYŐZTESEINEK ÖRÖKRANGSORA
1. Eddy Merckx (belga) és Mark Cavendish (brit) 34-34
3. Bernard Hinault (francia) 28
4. André Leducq (francia) 25
5. André Darrigade (francia) 22

16. Peter Sagan (szlovák) 12

22. André Greipel (német) 11

A brit először 2007-ben indult a Touron, az első szakaszgyőzelmét 2008-ban aratta. Akkor meg sem állt négyig, majd a következő években is az egyik legjobb sprinter volt hat, öt, majd újabb öt szakaszsikerrel. 2011-ben a legjobb sprinternek járó zöld trikót is megnyerte, ez máig csak abban az évben sikerült neki a Touron. Ekkor nyerte meg az országúti vb-t is.

2012-ben három, 2013-ban két szakaszt nyert meg, majd 2014-ben az első szakasz után kiszállt. 2015-ben egy etapot nyert meg, 2016-ban négy sikert aratott, de azóta két Touron indulva egyet sem. 2017-ben Epstein-Barr vírust diagnosztizáltak nála, ezt követően pedig klinikai depresszióval küzdött. Bár tavaly ősszel még a visszavonulását fontolgatta, végül a Deceuninck-Quick-Stephez igazolt.

Összetettben a legjobb helyezése 130. volt 2011-ben, de sprinterként a mai kerékpársportban nem is cél az összetettbeli jó helyezés.

A 76 éves Merckx 1969 és 1974 között ötször nyerte meg a Tour de France-t, 34 szakaszsikert aratott, a rekordját sokáig megdönthetetlennek hitték.

Az összetett élcsoportjában nem történt változás, a szlovén Tadej Pogacar továbbra is őrzi a sárga trikót.

„Gyerekkoromban láttam őt sprintekben, már akkor elképesztő dolgokat ért el. És még mindig ezt teszi, ez egyszerűen őrület, rendkívül tisztelem őt” – méltatta a 22 esztendős Pogacar Cavendisht.

Szombaton a Carcassonne és Quillan közötti 183.7 kilométer megtétele vár a 108. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3414 kilométert teker, amíg jövő vasárnap célba ér a párizsi Champs-Élysées-n.

108. TOUR DE FRANCE
13. szakasz, Nimes-Carcassonne, 219.9 km

1. Mark Cavendish (brit, Deceuninck-Quick-Step) 5:04:29 óra
2. Michael Mörköv (dán, Deceuninck-Quick-Step) azonos idővel
3. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Fenix) a. i.

Az összetett élcsoportja
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 52:27:12 óra
2. Rigoberto Urán (kolumbiai, EF) 5:18 perc hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 5:32 p h.
4. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) 5:33 p h.
5. Ben O'Connor (ausztrál, AG2R Citroën) 5:58 p h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik