Pályakerékpáros Eb: Lovassy 12. scratchben

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2021.10.07. 21:26
null
Lovassy Krisztián 12. scratch-ben (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Lovassy Krisztián a 12. helyen zárt scratch-ben a grencheni pályakerékpáros Európa-bajnokság csütörtöki versenynapján – közölte az MTI.

 

A szám 2017-es Eb-ezüstérmese a táv harmadánál egyedül támadott, ám nem tudott körelőnyt kiharcolni, a végén pedig a mezőnnyel ért célba. Az aranyérmet a portugál Rui Oliveira szerezte meg – körelőnyt kiharcolva –, aki vasárnap még a Párizs-Roubaix országúti klasszikus egynaposon szerepelt, igaz, nem fejezte be a rendkívül embert próbáló Észak Poklát.

A négy számot magában foglaló omniumban Borissza Johanna képviselte a magyar színeket, a nyitó scratchben utolsó helyen zárt, a tempóversenyben pedig – az Eb honlapja szerint – három megnyert sprint mellett egyedüliként kapott körhátrányt. A kieséses versenyben (elimináció) három riválist megelőzve 16. lett, a záró pontversenyben pedig újabb két kör hátrányt kapott, így a 19. helyen zárta az omniumot. A számot esélyeshez méltóan hatalmas fölénnyel nyerte a brit Katie Archibald, pályafutása 16. Eb-aranyát bezsebelve, Grenchenben pedig a másodikat.

Az egyéni üldözéses verseny kvalifikációjában az országúti magyar bajnok Filutás Viktor a 21. legjobb időt tekerte (4:27.649 perc). Itt ugyancsak Roubaix-résztvevő, a számban legutóbb ezüstérmes olasz Jonathan Milan nyert úgy, hogy a fináléban utolérte ellenfelét, a tavaly harmadik orosz Lev Gonovot.

A férfi sprinterek selejtezőire is csütörtökön került sor. A szám állandó magyar résztvevője, Szalontay Sándor 9.908 másodperces idővel a 14., míg a szám regnáló magyar bajnoka, Lovassy Patrik Rómeó 10.220 másodperccel a 22. helyen kvalifikált. Az egyenes kieséses szakaszban azonban egyikük sem tudta kiharcolni a legjobb 16 közé jutást: Lovassy a brit Hamish Turnbull-től kapott ki 52 ezredmásodperccel, míg Szalontay a 20 éves, két esztendeje a számban junior világbajnok görög Konsztantinosz Livanosszal szemben maradt alul 71 ezredmásodperces különbséggel.

Női sprintben a keirin olimpiai bajnoka, a holland Shanne Braspennincx diadalmaskodott.

PÁLYAKERÉKPÁR EURÓPA-BAJNOKSÁG, GRENCHEN
FÉRFI SCRATCH

1. Rui Oliveira (Portugália)
2. Vincent Hoppezak (Hollandia)
3. Jb Murphy (Írország)
...12. Lovassy Krisztián
FÉRFI EGYÉNI ÜLDÖZÉSES VERSENY
1. Jonathan Milan (Olaszország)
2. Lev Gonov (Oroszország)
3. Claudio Imhof (Svájc)
...21. Filutás Viktor

NŐI SPRINT
1. Shanne Braspennincx (Hollandia)
2. Lea Sophie Friedrich (Németország)
3. Mathilde Gros (Franciaország)
NŐI OMNIUM
1. Katie Archibald (Nagy-Britannia)
2. Victorie Berteau (Franciaország)
3. Rachele Barbieri (Olaszország)
...19. Borissza Johanna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik