Foss (középen) eddigi pályafutása legnagyobb sikerét érte el (Fotó: AFP)

A wollongongi körpálya első fele a kanyarok miatt elsősorban a technikás és robbanékony, míg a tengerparthoz közeli második része az erős időfutammenőknek kedvezett. A kört kétszer teljesítették a versenyzők a derült, napsütéses tavaszi időben.

Óriási meglepetéssel zárult az országúti kerékpárosok világbajnokságának első napja az ausztráliai Woolongongban, hiszen a norvég Tobias Foss nyerte a férfiak időfutamát, míg a műfaj kétszeres világbajnoka és címvédője Filippo Ganna csak a hetedik helyen zárt. 

A 25 éves norvég – aki Valter Attila leendő csapatánál, a Jumbo-Vismánál teker – élete első jelentős nemzetközi győzelmét aratta: a kezdéstől fogva a legjobbak között volt az időmérőpontoknál, s az utolsó pont és a cél között 12 másodperccel ment jobbat mint az első két mérőpontnál legjobb időt tekerő svájci Stefan Küng, s ezzel fordította a versenyt a maga javára.

A harmadik helyen a múlt hét végén a Vuelta a Espanát megnyerő belga Remco Evenepoel zárt, megelőzve a negyedik helyen beérő brit Ethan Haytert, akinek féltávnál leesett a lánca, ezért kerékpárt kellett cserélnie. A nagy esélyes, kétszeres világbajnok, és címvédő olasz Filippo Ganna az első időmérőpontig tartotta magát, végül a hetedik helyen ért be.

A nőknél az ausztrál időfutambajnok, Grace Brown tizedikként startolva tekert olyan időt, amivel egészen az utolsó két versenyzőig az élen állt: az időmérőpontoknál a szám kétszeres Európa-bajnoka, a svájci Marlen Reusser és az egyórás világcsúcstartó, korábbi kétszeres világbajnok holland Ellen van Dijk is megelőzte. A célban a hazai kedvenc a svájcinál végül gyorsabbnak bizonyult, de a holland klasszisnál nem, aki így megvédve tavalyi címét harmadszor is világbajnok lett.

A világbajnokságon két magyar kerékpáros vesz részt: az U23-as mezőnyversenyben pénteken magyar idő szerint hajnali ötkor Fetter Erik, a felnőttek mezőnyversenyében vasárnap hajnali kettőtől Valter Attila áll majd rajthoz.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROS VILÁGBAJNOKSÁG
FÉRFI IDŐFUTAM (Wollongong, 34.2 km)

1. Tobias Foss (norvég) 40:02 perc
2. Stefan Küng (svájci) +2.95 másodperc hátrány
3. Remco Evenepoel (belga) +9.16 mp. h.

NŐI IDŐFUTAM (Wollongong, 34.2 km)
1. Ellen van Dijk (Hollandia) 44:28.60 perc
2. Grace Brown (Ausztrália) 12.73 mp. hátrány
3. Marlen Reusser (Svájc) 41.68 mp h.