Van Vleuten közel a végső győzelemhez (Fotó: AFP)


A csütörtöki hegyi befutós etap után ezúttal két nehéz emelkedő és lejtmenetes véghajrá várt a mezőnyre. A három napja bukásba keveredett Vas Kata Blanka az első mászásnál maradt le az esélyesektől, és végül 24 perc feletti lemaradással ért célba.

Az esélyesek csoportjából a második helyen az összetett első három helyezettje, a rózsaszín trikós Annemiek van Vleuten, a spanyol bajnok Mavi García és az olasz Marta Cavalli indult meg a szökésből a szakaszt vezető, a prológon győztes Kristen Faulkner után. Az amerikai utolérése előtt az eddig második García megrogyott, és Cavalli sem sokáig tudta tartani a lépést a tokiói olimpián az időfutamban aranyérmes, a mezőnyversenyben ezüstérmes Van Vleutennel.

A Movistar holland klasszisa a záró lejtmenetben elesett, ám bravúros mentésének köszönhetően nem ütötte meg magát jelentősen, és még ezzel együtt is magabiztos, közel egyperces előnnyel szerezte meg idei második Giro-szakaszsikerét. Így két etappal a vége előtt jó esélye van rá, hogy 2018 és 2019 után harmadszor is megnyerje az olasz körversenyt a 39 esztendős Van Vleuten. A másodikként célba ért Cavalli összetettben is ezt a pozíciót vette át Garcíától.

A díjátadón részt vett Francesco Moser világbajnok és Giro d'Italia-győztes korábbi olasz kerékpáros kiválóság.

Szombaton a királyetap, a San Michele All'Adige és San Lorenzo Dorsino közötti 112.8 kilométer megtétele vár mezőnyre. A viadal vasárnap az Abano Terme és Padova közötti 90.5 kilométeres szakasszal zárul.

NŐI GIRO D'ITALIA
8. szakasz, Rovereto-Aldeno, 104.7 km:

1. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 3:03:16 óra
2. Marta Cavalli (olasz, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) 59 másodperc hátrány
3. Elisa Longo Borghini (olasz, Trek-Segafredo) 1:38 p h.
4. Kristen Faulkner (amerikai, BikeExchange-Jayco) 1:45 p h.
…6. Mavi García (spanyol, UAE) 3:01 p h.
…64. Vas Kata Blanka (SD Worx) 24:39 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Vleuten 21:17:18
2. Cavalli 2:13 perc hátrány
3. García 3:42 p h.
…50. Vas 55:29 p h.