Elisa Balsamo nyerte a sprintbefutót (Fotó: AFP, archív)


Kedden a Carpi és Reggio Emilia közötti 126.1 kilométeres etapon összetettben nem veszélyes ötfős szökést engedett el öt perc feletti különbséggel a mezőny, ám a sprinterek csapatai érdekeltek voltak az utolérésben. Az utolsóként elöl maradó szökevényt négy kilométerrel a cél előtt „csapták hátba.”

Az egy kilométeres kapunál Vas összeakadt a Movistar egyik versenyzőjével és a kordonra zuhant, többen buktak. Az SD Worx hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik, terepkerékpárban Európa-bajnoki ezüstérmes magyar bringása jó néhány perces lemaradással a bal vállát fogva gurult a célba, ám mivel az utolsó három kilométeren belül történt az esés, a győztessel azonos időt kapott.

Az Eurosport információi szerint Vas nem kellett kórházba szállítani, holott attól tartottak, hogy eltört a kulcscsontja, ám a csapatorvos vizsgálata szerint nem szenvedett csonttörést.

A BUKÁS

Az utolsó kanyarba 130 méterrel a cél előtt a világbajnok Elisa Balsamo fordult először, aki meg is nyerte az etapot, a második szakasz után másodszor nyert ezen a Girón.

Az összetett élén nem történt változás, Annemiek van Vleuten őrzi a rózsaszín trikót.

Szerdán a Sarnico és Bergamo közötti 114.7 kilométeres táv vár a mezőnyre a vasárnapig tartó viadalon.

A BEFUTÓ

Eredmények:
5. szakasz, Carpi-Reggio Emilia, 126.1 km:

1. Elisa Balsamo (olasz, Trek-Segafredo) 3:05:02 óra
2. Charlotte Kool (holland, DSM) azonos idővel
3. Marianne Vos (holland, Jumbo-Visma) a. i.