Multisport Eb, kerékpár: Fabio Jakobsen nyerte az országúti mezőnyversenyt

Vágólapra másolva!
2022.08.14. 16:38
null
Jakobsen (középen) előtt gratulált Merlier (jobbra) Démare-nek (Fotó: AFP)
Fabio Jakobsen diadalmaskodott az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyben vasárnap a müncheni multisport Európa-bajnokságon, Peák Barnabás 58., Dina Márton 77. lett – adta hírül az MTI.

 

A 142 fős mezőnyben szívproblémái miatt nem volt ott a címvédő Sonny Colbrelli. Az elmúlt négy kiírásban diadalmaskodó olaszok sikerszériájának megtörésére a papírforma alapján a rivális nemzetek sprintereinek volt esélyük, hiszen a Murnauból induló 207.9 kilométeres távon mintegy 1300 méter szintkülönbség és két emelkedő várt a mezőnyre, a táv második felében sík terepen tekert, mielőtt a müncheni körpályán célba ért.

Kétfős szökés tudott eltekerni szűk háromperces különbséggel, ám érezhetően nem a hazaérés reményében: gyönyörködtek a tájban a Walchensee megkerülése közben és vissza-visszaintettek az őket lelkesen üdvözlő nézőknek. A mezőny nyugodt tempóban szelte a kilométereket, a két magyar közül a terep inkább Peáknak kedvezett, így érte dolgozott a nap során Dina, aki egy bukásban földre került, ám azonnal visszaült, és egy későbbi kerékpárcsere után folytatni tudta a viadalt.

A 13 kilométeres müncheni körpályára érkezve – amelyet ötször teljesítettek a bringások – összeálltak a csapatok felvezetővonatai, fokozódott némileg az iram. Az utolsó két körre befogták a szökevényeket, az igazi tempómenés ezután kezdődött.

A hazai pályán szereplő Pascal Ackermann a körpályán kordonba akadva bukott, így ő nem volt érdekelt a hajrában, ott volt viszont a többi esélyes sprinter. A papírforma alapján Fabio Jakobsen és Tim Merlier tartozott a topfavoritok közé, a Tour de Hongrie-n két szakaszt nyerő holland az utolsó métereken kerülte ki belga riválisát.

Két évvel azt követően, hogy a lengyel körversenyen hatalmasat bukott és súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett, a most 25 esztendős Jakobsen tudta megszakítani az olasz sikersorozatot a kontinensviadalon, így egy évig ő viselheti az Európa-bajnoki trikót.

Merlier-t a francia Arnaud Démare is megelőzte, így a belgának be kellett érnie a bronzéremmel. Az utolsó öt-hat kilométerig kiválóan helyezkedő Peák a Siegestor megkerülésekor a célegyenesre fordulva már nem volt az élmezőnyben, és az 58., míg Dina a 77. helyen ért célba.

Szerdán következnek az időfutamok, az előzetes tervek szerint Dina és Peák is indul, a nőknél viszont nem lesz magyar résztvevő, ahogy egy hét múlva a mezőnyversenyben sem.

MULTISPORT EB, ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
FÉRFI MEZŐNYVERSENY (Murnau–München, 207.9 km)

1. Fabio Jakobsen (Hollandia) 4:38:49 óra
2. Arnaud Démare (Franciaország) azonos idővel
3. Tim Merlier (Belgium) a. i.
...58. Peák Barnabás 25 mp h.
...77. Dina Márton 46 mp h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik