Milyen biztosítások vannak a kerékpárosok számára?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.04.22. 07:00
null
Fotó: Freepik
A kerékpáros közlekedés előtérbe kerülésével a biztosítók is szélesítették termékpalettáikat, és ma már számos, kifejezetten a biciklisek számára alkotott konstrukció is elérhető a piacon. (x)

Nemrég egy súlyos kerékpárbaleset miatt aggódhattunk Max Walscheid német sprinterért. A baleset még csak nem is verseny során történt – a kerékpáros otthona környékén edzett, amikor egy autó hirtelen, irányjelzés nélkül jobbra fordult, és nekiütközött a kerékpárosnak.

Sajnos ez egyáltalán nem kirívó eset: a hétköznapi biciklis közlekedés vagy kirándulás alkalmával is igen gyakran történnek hasonló balesetek. Hazánkban kiemelten ajánlott az óvatosság: az Európai Unió harmadik legrosszabb helye a magyaroké a halálos kimenetelű biciklis balesetek tekintetében. De nem csupán az életveszélyes sérülések réme fenyegeti a kerékpárosokat, hiszen a kisebb balesetek is jelentős problémákat tudnak okozni.

Ha sokat ülünk a nyeregben, vagy értékes kerékpárral rendelkezünk, bizony érdemes elgondolkodni azon, hogy biztosítással teremtsük meg önmagunk és biciklink védelmét. Szakértőink összegyűjtötték a rendelkezésekre álló lehetőségeket – ezeket ismertetjük a továbbiakban.

1. Vagyonbiztosítás

Ha értékes kerékpárral rendelkezünk, akkor mindenképp érdemes biztosítást kötni rá. Rongálódás, törés, elemi károk, lopás esetén a biztosító casco-jelleggel megtéríti a kárunkat.

2. Felelősségbiztosítás

Kerékpárral mi is okozhatunk károkat, akár milliós nagyságrendűt is. Erre felelősségbiztosítást köthetünk, ami megtéríti az okozott kárt, sőt, kiterjed a károsult számára fizetendő kártérítésre is.

3. Balesetbiztosítás

Az esetleg baleset nyomán szükséges orvosi kezelést, illetve a munkából való kiesés anyagi megterhelését egy balesetbiztosítással nemcsak mérsékelhetjük, de jelentős mértékű „fájdalomdíjakat” is kaphatunk. Legyen szó műtétről, kórházi tartózkodásról, csonttörésről vagy egyéb sérülésekről, a biztosító a szerződésben meghatározott összeggel segít a nehézséget jelentő időszakban.

4. Kombinált biztosítások

Köthetünk olyan biztosítást is, amellyel egyszerre védhetjük kerékpárunkat és saját magunkat. Igen széles palettáról válogathatunk: léteznek balesetbiztosítással kombinált vagyonbiztosítások, lakásbiztosítás mellé köthető kerékpáros csomagok, sőt, még albérlőként is védhetjük kerékpárunkat egy ingóságbiztosítás mellé kötött csomaggal.

Felbecsülhetetlen segítséget jelenthet egy jó biztosítás

Érdemes hát alaposan megismerni ezeket a lehetőségeket – a fent említett biztosítások részleteiről, a biciklisek számára kínált pénzügyi termékekről a liferisk oldalán tájékozódhatunk. Sőt, szakértőktől díjmentes tanácsokat is kérhetünk a számunkra leginkább megfelelő konstrukció kiválasztásában. Adott esetben pedig egy ilyen biztosítás rengeteget segíthet, hiszen igen jelentős anyagi kiadásokat kerülhetünk el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik