Kerékpáros-vb: dráma az U23-as versenyen, kizárták a győztest

Vágólapra másolva!
2019.09.27. 20:33
null
Nils Eekhoff (középen) hiába ünnepelt, Samuele Battistella (kékben) nyakába került az aranyérem (Fotó: AFP)
Az olasz Samuele Battistella nyerte meg az U23-as férfi mezőnyversenyt a Yorkshire-ban zajló országúti kerékpáros-világbajnokság pénteki napján, miután a célba elsőként érkező holland Nils Eekhofft utólag kizárták. A versenyen induló öt magyar kerékpáros közül Valter Attila végzett a legelőrébb. A junior nők szintén pénteken megrendezett mezőnyversenyében Vas Kata Blanka hetedikként ért célba, ezzel a magyar női kerékpársport legjobb országúti világbajnoki helyezését érte el.

 

A Doncaster és Harrogate között megrendezett 173 kilométeres versenyen öt magyar versenyző volt ott a 157 fős mezőnyben. Közülük az U23-as időfutamon nagyot bukó, ennek ellenére ma rajthoz álló, sőt, több támadással is próbálkozó Valter Attila végzett a legelőkelőbb pozícióban: a két kizárásnak köszönhetően végül a 31. helyet szerezte meg. Vele azonos idővel érkezett meg Peák Barnabás, míg Karl Ádám és Dina Dániel közel 13 perces hátránnyal ért célba. Fetter Erik nem tudta befejezni a versenyt.

Az eső miatt vizes aszfalton több bukás is borzolta a kedélyeket, továbbá a rendkívül erős oldal- és szembeszél is megnehezítette a versenyzők dolgát, így a táv utolsó harmadára több részre szakadt a mezőny.

A sprintet a holland Nils Eekhoff nyerte meg, az aranyérem azonban az olasz Samuele Battistella nyakába került, mivel előbbi egy bukás után, még 128 kilométerrel a vége előtt egy autó szélárnyékát kihasználva érte utol a főmezőnyt, így utólag kizárták.

Hiába ünnepelt Eekhoff

Eurosport UK on Twitter

The Netherlands strike gold!" Nils Eekhoff is victorious after a tactical sprint finish in the Men's U23 Road Race #Yorkshire2019 https://t.co/98F0LhurkC



ORSZÁGÚTIKERÉKPÁROS-VB, YORKSHIRE
U23-AS FÉRFI MEZŐNYVERSENY (173 km)

Világbajnok: Samuele Battistella (Olaszország) 3:53:52 óra
2. Stefan Bissegger (Svájc) azonos idővel
3. Tom Pidcock (Nagy-Britannia) a. i.
4. Sergio Higuita García (Kolumbia) a. i.
5. Andreas Kron (Dánia) a. i.

31. Valter Attila 3:02 perc hátrány

35. Peák Barnabás a. i.

74. Karl Ádám 12:42 p. h.

98. Dina Dániel a. i.

Fetter Erik nem ért célba

A szintén pénteken megrendezett U19-es női mezőnyversenyen Vas Kata Blanka a magyar női kerékpársport legjobb országúti világbajnoki eredményét érte el, a 12 tagú élmezőnnyel érkezett meg a célba, és a sprintben a 7. helyen zárt. A verseny másik magyar indulója, Jordán Dorka 6:14 perces hátránnyal a 77. helyen végzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik